We hebben allemaal wel eens een gevoel van angst – bijvoorbeeld wanneer we de controle over een situatie dreigen te verliezen. Iedereen gaat hier echter anders mee om. Zo kan voor de ene persoon deze situatie binnen enkele seconden terug onder controle zijn en bij de andere juist niet. Regelmatig kan dit tot een paniekaanval leiden, waardoor het verliezen van controle ook bekend staat als de meest voorkomende oorzaak van een paniekaanval.
Symptomen van angst kunnen dus per persoon behoorlijk verschillen. Het herkennen van angstsymptomen kan weliswaar al enige houvast geven voor een mogelijke oplossing. Want het erkennen van bepaalde symptomen biedt kansen voor het vinden van een nieuwe weg. De meest voorkomende angstsymptomen en mogelijke behandelingen hebben wij voor jou samengevat.
Mogelijke angstsymptomen
Alhoewel een paniekaanval bij iedereen kan verschillen, blijkt dat het aantal oorzaken relatief meevalt. In veel gevallen ontstaat een paniekaanval om dezelfde reden, waardoor er een beeld is te schetsen van meest voorkomende angstsymptomen.
- Verlies van controle. Op de eerste plaats is het verliezen van controle terug te vinden. Van nature vinden we het fijn om de controle over alles wat er om ons heen gebeurd te houden. Vooral wanneer we al van onszelf wat angstiger zijn, proberen we ons ook alleen in situaties te vinden waar we zoveel mogelijk controle hebben. Wanneer er opeens geen controle meer is, kan dit tot een paniekaanval leiden.
- Faalangst. Op de tweede plek is een prominente plaats te vinden voor faalangst. Je staat op het punt om een belangrijk examen te maken, je rijexamen te doen of om op sollicitatiegesprek te gaan. Je bent bang dat je niet presteert, waardoor je een paniekaanval krijgt. Hoe ongegrond de angst waarschijnlijk ook is, is het een natuurlijke reactie aangezien jij je in een zeer stressvolle situatie bevindt.
- Trauma. Ten slotte kunnen eerdere trauma’s ervoor hebben gezorgd dat je veel sneller angstig wordt dan andere mensen. Als jij een situatie tegenkomt waarvan je weet dat het eerder is fout gegaan, kan de kans op een paniekaanval toenemen.
Deze bovenstaande situaties kunnen worden gezien als angstsymptomen omdat het vaak de oorzaak van de paniekaanval is. Lichamelijke angstsymptomen als zweet, een hogere hartslag of gebrek aan zuurstof kunnen tevens een signaal geven dat een paniekaanval op komst is.
Behandelingen paniekaanvallen
Wil je van deze angstsymptomen af en wil je al helemaal niet meer in de buurt komen van paniekaanvallen? Dan zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen om dit probleem aan te pakken.
Allereerst is het vinden van hulp wanneer het een onwerkbare situatie lijkt te zijn het eerste advies. Een psycholoog is vaak in staat om de onderliggende oorzaak te vinden en deze samen met jou te behandelen. Hierdoor kan je voor eens en altijd paniekaanvallen voorkomen. Ook je huisarts kan met jou bespreken welke middelen je van je paniekaanvallen af kunnen helpen.
Er zijn ook andere opties, waaronder homeopathische middelen. Deze middelen zijn in staat om gevoelens van angst te verminderen en je een rustiger gevoel te geven. Ze zijn dan ook zeer effectief als het aankomt op het voorkomen van paniekaanvallen.