Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartkloppingen symptomen

shana
3 min read

Hartkloppingen (ofwel palpitaties) uiten zich in de vorm van een te snel- of een niet regelmatig ritme van je hart. Een normaal hart klopt in rust klopt tussen de 60 en 100 slagen per minuut; Sporters, die lichamelijk in topconditie zijn, hebben in rust echter een hartslag (ook wel polsslag genoemd) van 30 tot 40 slagen per minuut. De hartslag van personen die niet, of nauwelijks, aan sport doen ligt rond de 80 slagen per minuut. Voor de meeste mensen kan dan ook worden gesteld dat een gemiddelde hartslag 70 normaal is.

Voelen van de hartslag

In de regel ben je je niet bewust van je hartslag. Tijdens het uitvoeren van normale, rustige dagelijkse activiteiten voel je je hartslag immers niet. Op het oment dat je hart snel, of niet regelmatig, klopt dan kun je deze echter wel voelen. Vaak wordt dit ervaren als een erg onprettig gevoel. Hartkloppingen kunnen bij zowel mannen als vrouwen en op alle leeftijden voorkomen.

Meestal duren hartkloppingen maar een paar minuten, maar in bepaalde gevallen kunnen deze echter ook uren of zefls langer aan blijven houden. Vaak wordt met de term hartkloppingen een snelle hartslag bedoeld. Dit wil echter niet zeggen dat deze zich niet als een minder regelmatige hartslag kunnen uiten. In bepaalde gevallen kun je meerdere keren op een dag last hebben van hartkloppingen, terwijl bij andere personen hartkloppingen echter uitzonderlijk zijn of helemaal niet voorkomen.

Symptomen van Hartkloppingen ontstaan in de regel acuut en verdwijnen dikwijls eveneens even plotseling als deze gekomen zijn. De duur van hartkloppingen kan echter sterk variëren. In een enkel geval zal het abrupt verdwijnen van de hartkloppingen samengaan met een gevoel alsof er opeens een schakelaar in je hoofd om wordt gezet. Dit zal steeds weer een erg beangstigend gevoel zijn maar tevens een opluchting betekenen omdat je dan weet dat de situatie zich weer heeft genormaliseerd.

Hyperventilatie en hartkloppingen

Dikwijls wordt chronische hyperventilatie (CHV) aan het ontstaan van hartkloppingen gelinkt. Het opspelen van je hart tijdens hyperventilatie kan als volgt worden verklaard. Chronische hyperventilatie kenmerkt zich onder andere door een te lage zuurconcentratie in je bloed. Je spieren zullen dat tekort gaan compenseren door melkzuur aan te maken. Melkzuurproductie heeft echter tot gevolg dat er momenten van kortsluiting in de spieren op zullen treden. Spieren gaan daardoor samentrekken of pijn gaan doen. Je hart is eveneens een spier en zal dus, door de aanmaak van melkzuur, met vergelijkbare problemen te maken krijgen als de rest van je spieren. Hierbij kun je onder andere denken aan hartkloppingen en overslagen.

Symptomen

Een heleboel patiënten ervaren een gevoel dat het hart in de keel klopt, of krijgen juist hartkloppingen op de borst. Daarnaast kun je duizelig of kortademig worden en dikwijls een gevoel krijgen alsof je buik op is gezet. Dit alles kan erg beangstigend zijn. Over het algemeen zul je dan niet meer tot veel in staat zijn en lig je het liefst totaal uitgeput op je bed te wachten tot de klachten verdwenen zijn. Indien er hartkloppingen optreden samen met andere klachten, zoals:

  • ademnood,
  • pijn in je borst,
  • zwelling van je voeten,

dan kan dit wijzen op een hartaandoening of hartziekte en dien je de hulp van een arts in te roepen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…