Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hart- of pijnlijke steken in de borst bij inademen?

Olivier
5 min read

Als je last hebt van pijnlijke steken aan je hart of in de borst bij het inademen, is het logisch dat je hiervan schrikt. Veel mensen denken bij het voelen van pijnlijke steken meteen dat ze te maken hebben met levensgevaarlijke hartproblemen, maar steken op de borst bij het inademen duiden lang niet altijd op problemen met het hart.

Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende oorzaken van pijnlijke steken op de borst bij het inademen, worden de belangrijkste oorzaken in dit artikel beschreven. Daarnaast lees je in dit artikel wanneer het verstandig is om de dokter te raadplegen bij pijnlijke steken op de borst bij het inademen, zodat je precies weet of het voor jou verstandig is om een afspraak te maken bij de huisarts.

De mogelijke oorzaken van pijnlijke steken in de borst bij het inademen

Er zijn enkele mogelijke oorzaken voor pijnlijke steken in het borst bij het inademen. In onderstaande alinea’s worden de belangrijkste mogelijke oorzaken van deze klacht uitgebreid beschreven, zodat je precies weet waar jouw pijnklachten vandaan kunnen komen.

Brandend maagzuur

Als brandend maagzuur vanuit de maag in de slokdarm terecht komt, kan dit behoorlijk gaan bijten. Dit komt omdat de maagwand beschermd is tegen het brandende zuur, maar de slokdarm geen beschermende laag heeft en dus wel pijnlijk aanvoelt als de slokdarm in contact komt met het zuur. Je voelt de pijn van brandend maagzuur meestal hoog in de bovenbuik, maar de pijn kan ook uitstralen naar de borst of de rug. De klachten treden meestal op na het eten en worden erger als je ligt.

Slokdarmkrampen

Als de slokdarm niet goed functioneert, om wat voor reden dan ook, kun je te maken krijgen met brandend maagzuur en het samentrekken van de slokdarm. Door het brandende maagzuur in combinatie met het krampachtig samentrekken van de slokdarm, doet de borst zeer. Je voelt pijnlijke steken in de borststreek, die vaak verward worden met pijnlijke steken rond het hart.

Ook kun je te maken krijgen met een ontsteking van de slokdarm of het slokdarmvlies, waardoor je nog meer pijn op de borst krijgt. De pijnlijke klachten worden niet alleen erger, maar gaan ook niet meer zomaar weg.

Het syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een aandoening waarbij je te maken hebt met een irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Je hebt last van pijnlijke steken in de borst, die erger worden als je adem haalt door de toenemende druk op de borst. Daarnaast kan de pijn erger worden als je beweegt of hoest, omdat er dan nog meer druk op de borst komt.

Pijn van de tussenribspieren

Het klinkt misschien gek, maar stekende pijn in de borst die erger wordt bij het ademhalen kan ook veroorzaakt worden door een eenvoudige spierpijn in de tussenribspieren. Zijn de tussenribspieren overbelast door een bepaalde lichamelijke activiteit waaraan het lichaam niet gewend is, dan krijg je last van spierpijn bij de tussenribspieren. De klachten verdwijnen na enkele dagen rust, maar kunnen wel erg vervelend zijn.

Een ontsteking van het longvlies

Een ontsteking van het longvlies wordt ook wel een ontsteking van de pleura of een ontsteking van het borstvlies genoemd. De ontsteking ontstaat meestal na een infectie van de luchtwegen of door griep en zorgt voor een scherpe, stekende pijn in de borst. De pijn is continu aanwezig, maar kan wel erger worden door bepaalde bewegingen en door diep ademhalen.

Diverse longaandoeningen

Er zijn diverse longaandoeningen die voor stekende pijn in de borst kunnen zorgen, die erger wordt bij het ademhalen. Denk hierbij aan een klaplong, maar ook een longontsteking of een longemfyseem. Mensen met COPD of astma kunnen ook pijnklachten in de borst krijgen, die erger worden bij het ademhalen en bovendien kortademigheid veroorzaken.

Diverse hartaandoeningen

Tot slot zijn er diverse hartaandoeningen die voor pijnlijke steken in de borst bij het ademhalen kunnen zorgen. Denk hierbij aan angina pectoris of hartkramp, maar ook aan hartklepaandoeningen en hartritmestoornissen. De bekendste hartaandoening met een drukkende pijn op de borst die erger wordt bij het ademhalen, is een hartinfarct. Dit betekent niet dat je een hartinfarct hebt als je pijn hebt in de borst, want zoals je ziet zijn er ook vele andere aandoeningen die voor pijn op de borst kunnen zorgen.

Naar de dokter met pijnklachten in de borststreek

Er zijn diverse situaties waarbij het verstandig is om met jouw klachten naar de dokter te gaan, namelijk:

  • Als de klachten langer dan vijf minuten aanhouden.
  • Als de klachten ook in rust aanhouden en dan langer dan vijf minuten.
  • Als de klachten erger worden of niet meer te houden zijn.
  • Als je twijfelt over de oorzaak van de klachten en aan een hartprobleem denkt.

Voel je dat je gezondheid snel achteruit gaat, dan is het belangrijk om tijdig de ambulance te bellen en je op te laten halen om naar het ziekenhuis te gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…