Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoest

Hoest is een explosieve uitademing die als reflex tot stand komt bij prikkeling van je luchtwegen. Door te hoesten reinig je je luchtwegen van slijm en lichaamsvreemde, of niet gewenste, objecten.

Hoesten is nuttig

Hoesten is een essentiële manier om verontreinigingen uit je lichaam te verwijderen. Behalve de kleine haartjes die zich in je keelholte en je neus bevinden om grof vuil vast te houden en je slijmvliezen die fijnere vervuiling omhoog brengen in je keelholte, is hoesten de laatste stap om dit vuil uit je longen uit je keel te voeren. Nadat je het vuil op hebt gehoest zal het door worden geslikt of uit worden gespuugd.

Indien je, als gevolg van bijvoorbeeld een motorische handicap, niet kunt hoesten dan loop je een grote kans op het ontwikkelen van een longontsteking, wanneer je je verslikt. De hoestreflex vervult dan ook een cruciale rol bij het schoonhouden van je luchtwegen.

Hoesten is een symptoom en geen aandoening

Hoest kan ontstaan als symptoom of gevolg van een heleboel andere aandoeningen, zoals:

Bij bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen, zoals kinkhoest, kan het gebeuren dat je zo hard moet hoesten dat er een rib breekt, of je borstspieren doorscheuren.
Naast een gevolg van een aandoening, kan hoesten ook worden veroorzaakt door een obstructie, een prikkeling of een irritatie van je luchtwegen, bijvoorbeeld door verslikking in voedsel, vocht, rook of een voorwerp.

Behandelen van hoest

Er zijn uiteenlopende aandoeningen die kunnen leiden tot diverse hoestsymptomen. Deze symptomen vragen vaak ook om verschillende behandelingen. De hoest, als symptoom, kan behandeld worden en dikwijls ook worden bestreden met behulp van een verzachtend middel. Ook kan de hoest worden aangepakt door de oorzaak ervan te bestrijden. Als je lijdt aan bronchitis dan kun je bijvoorbeeld baat hebben bij ademhalingsoefening, terwijl een longontsteking of tuberculose juist met een antibioticumkuur behandeld kunnen worden. Hoewel veel mensen, bij hoestklachten, hun toevlucht zoeken bij allerlei hoestdranken is de werking van deze middelen nooit wetenschappelijk bewezen.

Ernst van de hoest

Hoest is, zoals al eerder aangegeven, een symptoom. Het zal dus de aandoening zijn die de ernst van de hoest bepaalt. Een hoest die veroorzaakt wordt door een verkoudheid kan dan ook als onschuldig worden beschouwd. Hoesten kan echter wel voor veel hinder zorgen en je slaap behoorlijk verstoren, zowel van jezelf als een eventuele bedpartner of kamergenoot.

Bovendien kan langdurig hoesten ook hevige pijn in de spieren of de wand van je buik tot gevolg hebben. Op het moment dat het hoesten:

  • pijn doet,
  • hardnekkige vormen aan gaat nemen,
  • resulteert in ademnood,
  • bloed dan wel bloederig slijm op wordt gehoest.

dan dien je in alle gevallen een beroep te doen op de deskundigheid van een arts.