Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Luchtweginfectie

Een luchtweginfectie is een infectie in het slijmvlies van de luchtwegen. Dit kan zowel voorkomen bij de bovenste als bij de onderste luchtwegen. Als er sprake is van een infectie in de bovenste luchtwegen, spreek je van een verkoudheid aan de neus, een verkoudheid aan de kee of een bijholteontsteking. Bij een infectie in de onderste luchtwegen, spreek je van acute bronchitis of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele andere infecties in de bovenste en onderste luchtwegen, die tevens gerekend kunnen worden onder de verschillende luchtweginfecties.

Een luchtweginfectie kan acuut optreden of chronisch zijn. Een chronische luchtweginfectie is een luchtweginfectie die gedurende langere tijd in de luchtwegen blijft zitten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan COPD en astma.

Op deze pagina lees je meer over luchtweginfecties. Zo lees je welke oorzaken er zijn van luchtweginfecties, welke symptomen er op kunnen treden bij een luchtweginfectie en wat je moet doen als je een luchtweginfectie hebt.

De oorzaken van een luchtweginfectie

Luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Hoewel er verschillende luchtweginfecties zijn, worden deze wel allemaal veroorzaakt door virussen of bacteriën die in de luchtweg terecht komen. Vervolgens nestelen de virussen of bacteriën zich in het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor dit slijmvlies opzwelt. Omdat het slijmvlies opzwelt, produceert het slijmvlies meer slijm.

Het verspreiden van bacteriën of virussen die luchtweginfecties veroorzaken, kan door middel van aanraking of inademing. Zo kun je besmet raken als iemand die al besmet is niest, hoest of als diegene je aanraakt. Omdat de verspreiding van virussen en bacteriën van luchtweginfecties erg snel en gemakkelijk gaat, verspreiden deze ziekteverwekkers zich erg snel.

De symptomen van een luchtweginfectie

Bij het beschrijven van de symptomen van een luchtweginfectie, wordt er onderscheid gemaakt in een luchtweginfectie in de bovenste luchtwegen en een luchtweginfectie in de onderste luchtwegen. De symptomen van een infectie in de bovenste luchtwegen zijn namelijk anders dan de symptomen van een infectie in de onderste luchtwegen. Daarom is het wenselijk om de symptomen van beide soorten infecties apart te beschrijven.

De symptomen van een infectie in de bovenste luchtwegen, zijn de volgende:

  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Loopneus/verstopte neus
  • Heesheid
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Niezen

De symptomen van een infectie in de onderste luchtwegen, zijn de volgende:

  • Hoesten
  • Het ophoesten van slijm, mogelijk met bloed
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Zweten en koude rillingen
  • Pijn op de borst
  • Algehele malaise
  • Vermoeidheid

De specifieke symptomen van een infectie in de luchtwegen verschillen per specifieke luchtweginfectie. Zo heeft iedere luchtweginfectie zo zijn eigen symptomen en klachten, die soms niet met elkaar te vergelijken zijn. Bovenstaande symptomen zijn dan ook een algemene verzameling van symptomen in de luchtwegen, maar deze hoeven niet bij iedereen met een luchtweginfectie van toepassing te zijn.

Wat te doen bij een luchtweginfectie?

Als je een luchtweginfectie hebt, hoef je niet direct naar de huisarts te gaan. Over het algemeen dient je lichaam de luchtweginfectie namelijk zelf te bestrijden. Dit kan wat langer duren als je rookt, maar over het algemeen kan je lichaam zelf de infectie aan de luchtwegen bestrijden. Om dit proces wat te versnellen en de klachten te verminderen, kun je enkele producten gebruiken die je lichaam een helpende hand kunnen bieden. Hierbij kun je denken aan producten als hoestdranken, neusdruppels en pijnstillers.

Als je na twee of drie weken nog steeds moet hoesten, als je last hebt van benauwdheid, als jelanger dan drie dagen koorts hebt, als je pijn hebt bij de ademhaling of als je langdurig hoest, bloed ophoest of gewicht verliest, is het wel aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.

Niets gevonden