Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen Hoesten

Olivier
5 min read

Er zijn verschillende soorten hoest waar je last van kunt hebben. Zo kun je last hebben van een kriebelhoest die maar niet over gaat, maar is het ook mogelijk dat je last krijgt van een hoest die veel slijm oplevert. Wat voor hoest je ook hebt: natuurlijk wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Op deze pagina lees je welke middelen kunt gebruiken om de hoest die jij hebt te verhelpen, zodat je je weer snel beter voelt.

Middelen tegen kriebelhoest

Als je last hebt van een kriebelhoest, voel je een kriebel in de keel die je alleen denkt te kunnen verhelpen door een keer goed te hoesten. Hoest je een keer, dan raakt de keel juist geïrriteerd en dit zorgt ervoor dat je alleen maar meer moet hoesten. Wil je van jouw kriebelhoest af komen, dan is het belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Er zijn diverse middelen die je kunt gebruiken om jouw kriebelhoest aan te pakken, namelijk:

 • Codeïne: codeïne wordt voornamelijk gebruikt bij een combinatie van hoest en griep of griepachtige klachten, zoals koorts en hoofdpijn. Codeïne zorgt ervoor dat de hoestprikkel vermindert, zodat je minder de neiging hebt om te gaan hoesten.
 • Dextromethorfan: dextromethorfan is een middeltje dat de neiging tot hoesten vermindert. Het effect van dit middel houdt ongeveer drie tot zes uur aan, maar er zijn ook tabletten die acht uur aanhouden. Je mag dit middel wel gebruiken als je zwanger bent, maar niet als je bijna moet bevallen. Verder mag je het middel ook niet gebruiken als je borstvoeding geeft, wat betekent dat je in dit geval op zoek moet naar een ander middel om het hoesten te stoppen.
 • Noscapine: noscapine is een middeltje dat vaak in hoestdrank zit. Het middeltje werkt hoestprikkeldempend na de inname en deze werking houdt een tot vier uur aan. Als je noscapine in de normale dosering gebruikt, mag je het ook tijdens de zwangerschap gebruiken.

Enkele andere adviezen die je op kunt volgen om jouw prikkelhoest te verminderen, zijn de volgende:

 • Verblijf niet in ruimtes met een droge lucht.
 • Vermijd roken of meeroken.
 • Vermijd koude en tocht.
 • Ventileer je woning goed, zodat je in aanraking komt met verse lucht.
 • Probeer niet te veel te praten.
 • Neem een lepel honing, een dropje of een snoepje om de hoestprikkel een beetje weg te nemen.

Verder is het ook belangrijk om voldoende te drinken, ook als je een middel gebruikt om de hoestprikkel te verminderen.

Middelen tegen vastzittende hoest

Heb je last van een vastzittende hoest, dan heb je wel een productieve hoest. In tegenstelling tot bij de prikkelhoest, komt er wel slijm naar boven als je een keer goed hard hoest. Dit voelt als een opluchting, maar je wil natuurlijk wel zo snel mogelijk van je ongezonde hoest af komen.

Middelen die je kunt gebruiken om van vastzittende slijmhoest af te komen, zijn de volgende:

 • Slijmverdunners met acetylcysteïne: acetylcysteïne is een slijmverdunner die ervoor zorgt dat taai slijm in de luchtwegen dunner wordt. Als het slijm dunner wordt, kun je het gemakkelijker ophoesten en ben je sneller van je vastzittende hoest af.
 • Slijmverdunners met broomhexine: broomhexine is een slijmverdunner die er net als acetylcysteïne voor zorgt dat dik slijm in de luchtwegen dunner wordt. Het is belangrijk om te weten dat je dit middel niet mag gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar, want deze kinderen zijn niet goed in staat om loszittend slijm op te hoesten.

Andere adviezen die je kunt raadplegen bij het ophoesten van vastzittend slijm, zijn de volgende:

 • Drink voldoende en dan bij voorkeur warme dranken om het slijm te verdunnen.
 • Eet zo min mogelijk vette producten en zuivelproducten.
 • Drink honing in de thee, want dit heeft een verzachtende werking op de keel.
 • Probeer langdurig praten te vermijden.
 • Vermijd ruimtes met een lage luchtvochtigheid.

Een middeltje voor prikkelhoest en vastzittende hoest

Het kan ook voorkomen dat je te maken krijgt met een hoest die de ene keer vooral prikkelend is, terwijl de hoest de andere keer juist meer op een vastzittende hoest lijkt. Heb je last van een combinatie van deze verschillende soorten hoest, dan kun je gebruik maken van brochostrop hoestdrank. Dit is een traditioneel kruidengeneesmiddel dat een vastzittende hoest door taai slijm en een kriebelhoest verlicht, zodat je helemaal geen last meer hebt van beide soorten hoest. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…