Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vastzittende hoest? Zo los je het op

4 min read

De herfst is officieel begonnen. Naast mooie taferelen en lange wandelingen in het bos, staat dit seizoen ook symbool voor de intrede van de verkoudheid of griep en de vervelende, vastzittende hoest die daarmee gepaard gaat.  Als de temperaturen zakken, leven we allemaal dichter op elkaar waardoor virussen, zonder veel moeite te moeten doen, van de één op de ander kunnen hoppen.

Een hoest is irritant, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Door te hoesten probeert je lichaam je longen proper te maken. Je middenrif trekt samen waardoor je longen samengedrukt worden en een krachtige lucht uitstoten. Zowel slijmen als kleine stukjes voedsel worden door die beweging uit je luchtwegen verwijderd.

Ondanks dat hoesten een duidelijke functie heeft, ben je het kwaaltje toch liever kwijt dan rijk. Wij zetten vier tips op een rijtje die je hoest zo snel mogelijk doen verdwijnen.

1.     Adem waterdamp in

Heb je last van vastzittend slijm in je luchtwegen? Dit wordt ervaren als een brok in de keel waardoor ademen vaak moeilijk wordt. Het inademen van waterdamp kan verlichting bieden. Vul een kom met ongeveer een liter dampend water, leg een handdoek over je hoofd en buig je over de kom. Probeer het dampend water minstens tien minuten in te ademen. Herhaal dit proces minstens vijf keer per dag. De kans is groot dat de vastzittende slijmen hierdoor loskomen.

2.     Drink kleine hoeveelheden

Door op regelmatige basis kleine slokjes te drinken, voorkom je dat je slijmvliezen uitdrogen. Daarnaast wordt het vastzittende slijm ook vloeibaarder waardoor het de luchtwegen gemakkelijk kan verlaten. Kies bij voorkeur voor water of lauwe thee. Mocht drinken moeilijk lukken dan kan je ook zuigen op een snoepje.

3.     Geef je weerstand een boost

Door je immuunsysteem een duwtje in de rug te geven, verklein je de kans op griep of verkoudheid in de toekomst én zorg je ervoor dat je vastzittende hoest sneller verdwijnt. Twee vliegen in één klap. Echinaforce is een natuurlijk middel op basis van extracten van de plant Echinacea Purpurea. Studies tonen aan dat de werkzame stof in deze plant je witte bloedcellen ondersteunt in de strijd tegen virussen en bacteriën die je lichaam binnengedrongen zijn. Het is dus de uitstekende bondgenoot om die herfst- en winterkwaaltjes te verslaan.

4.     Rook niet

Roken werkt de productie van slijm en een hoest in de hand. De longcapaciteit van nicotineverslaafden neemt bovendien ook dag na dag af. Het longslijmvlies wordt beschadigd en het hart- en vaatsysteem wordt ernstig aangetast. De schade die sigaretten veroorzaakt, is helaas onomkeerbaar. Onmiddellijk stoppen met roken is dus de boodschap. Zweer die sigaretten niet morgen maar vandaag af. Je lichaam, je omgeving en het milieu zullen je dankbaar zijn. Blijft je vastzittende hoest ondanks bovenstaande tips langer dan een maand aanhouden? Dan  raden wij je aan een bezoek aan de dokter in te plannen.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…