Honing als hoestsiroop

honing-hoestsiroop.jpg

We kennen allemaal een grootmoeder die ons na een vervelende hoestbui liefdevol de raad geeft om een honingsnoepje te eten of een kop warme melk met honing te drinken. Grootmoeders wijze raad om op die manier een kriebelende keel te verzachten is reeds vele malen onderzocht en blijkt juist: Honing verzacht de keel en is een doeltreffend middel tegen die vervelende prikkelende hoest!

Bewezen efficiëntie van honing tegen de hoest

Een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met honderd kinderen tussen de 2 en 18 jaar die allen sedert 7 dagen te kampen hadden met een hoest bevestigt deze stelling. Een derde nam voor het slapen een lepeltje honing, een derde een hoestsiroop en een derde nam helemaal niets. Vervolgens werd het aantal hoestbuien, het ongemak en de intensiteit gemeten. De resultaten waren unaniem en alle drie de parameters waren merkbaar beter bij de kinderen die een lepeltje honing hadden gegeten.

Waarom is honing zo efficiënt?

  • Honing is rijk aan antioxidanten en antimicrobiële stoffen.
  • Het natuurlijk suikergehalte verhoogt de productie van endogene opioïden(o.a. Endorfine)
  • De natuurlijke suikers in de honing verhogen de productie van speeksel en de vloeibaarheid ervan, waardoor de luchtwegen makkelijker vrijkomen.

Hoe bereid ik mijn eigen honing siroop?

Ingrediënten

  • ½ kopje honing
  • 5 eetlepels citroensap
  • ½ kopje heet water

Bereiding

  • Doe de honing samen met het citroensap in een klein kommetje.
  • Meng de honing en citroen met een lepel.
  • Voeg daarna beetje bij beetje, al roerend het hete water erbij. Blijf roeren totdat je een dikke substantie bekomt. Is de siroop te dik? Voeg er dan nog wat extra heet water bij.

Besluit

Bij een lichte infectie is het aan te raden een lepel honing of honingsiroop in te nemen, in plaats van de apothekerskast  overhoop te halen op zoek naar een hoestsiroop.