Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Natuurlijke middelen om je verkoudheid te bedwingen

Olivier
4 min read

Nu de zomer achter ons ligt, staat ons weer een nat en koud seizoen te wachten: de herfst. Met deze seizoenswisseling zullen heel wat mensen last hebben van een verkoudheid. Door de ommezwaai van warme temperaturen naar kille dagen, kan je immuunsysteem flink wat te verduren krijgen. Het is dus het ideale moment om je weerstand op te krikken, na die heerlijke zomermaanden.

Preventief je weerstand verhogen

Je goed voelen in je vel begint bij een gezond eetpatroon. Niet alleen je lijn, maar ook je immuunsysteem is geen fan van etenswaren bomvol suikers, vetten en fastfood. Ook al heb je de hele zomer flink op je eten gelet om te stralen aan het zwembad, ook na de vakantiemaanden moet je je dagelijkse portie groenten en fruiten eten. Schakel over naar seizoensgroenten en kies vanaf september voor onder andere paddenstoelen, maïs, andijvie, bloemkool en courgette. Eet genoeg gezonde vetten, die kan je vinden in avocado en bonen, kook met olijfolie en gebruik margarine. Margarine met toegevoegde Omega 3, zoals de smeermargarine van Becel, zorgt er ook voor dat je hart gezond blijft en Omega 3 werkt ontstekingsremmend en verhoogt dus je weerstand. Drink genoeg water om je huid na de warme zonnestralen een hydratatieboost te geven!

Toch verkouden?

Als je helaas toch een verkoudheid hebt opgelopen, kan je op je een natuurlijke manier het snotteren en hoesten de kop indrukken. Als je ziek bent, mis je vaak een portie vitamine C. Kies daarom voor groenten en fruit met een hoge dosis vitamine C, zoals spinazie, zuurkool en rode kool. Maak een heerlijk warme stoemp of maak een herfstige salade.

De herfst is het seizoen van de fruitsoorten die barstensvol vitamine C zitten, lucky you! Denk aan pompelmoes, mandarijnen en kiwi. Ook is deze vitamine goed om je luchtwegen te beschermen tegen infecties, eet dus zeker nu genoeg citrusvruchten!

Huishoudmiddeltjes tegen verkoudheid

Ah, de goeie oude truc: warme thee met honing. Het is cliché, maar weet je ook waarom het zo effectief is? Honing is niet alleen zo natuurlijk als het maar kan, het vermindert ook nog keelpijn en het smaakt beter dan siroop. De warme thee helpt ook om de pijn te verzachten en is gezond omdat het geen suikers bevat. Vermijd warme melk omdat dat de slijmvorming alleen maar zal stimuleren. 

Als je neus echt verstopt zit, al eens gedacht aan een hete tijl water met eucalyptus (druppels)? Eucalyptus vindt zijn oorsprong in Australië en wordt al sinds de ontdekking in de 18e eeuw gebruikt om de luchtwegen vrij te maken. De warme stoom in combinatie met de heerlijke geur van eucalyptus zal je weer helpen ademen en zal de schrapende pijn in je keel verminderen. Hou je hoofd zeker 10 minuten boven een dampende kom warm water om een effect te voelen.

Platte rust

Naast de gouden regel (verzorg jezelf en eet gezond!) is het, zoals bij elke ziekte, belangrijk dat je genoeg rust. Stress en deadlines zorgen er alleen maar voor dat het virus zegeviert in je lichaam. Neem dus een luie dag en blijf in bed. Een dag niet naar school gaan of je werk afbellen is geen ramp. Bovendien wil je niemand besmetten met je hoest- en niesbuien.

Becel BIO

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…