Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Prikkelhoest (Kriebelhoest)

Prikkelhoest of kriebelhoest ontstaat als het slijmvlies aan de binnenkant van de neus tot en met de binnenkant van de longen geïrriteerd raakt. We spreken van een prikkelhoest of kriebelhoest als je geen productieve hoest hebt, ofwel geen hoest hebt waar slijm door naar boven komt. De meeste mensen krijgen te maken met de hoest als ze een griepvirus of een verkoudheid onder de leden hebben, maar je kunt de hoest ook krijgen als allergische reactie op een bepaalde stof.

Heb jij al een tijdje last van een prikkel- of kriebelhoest en wil je van jouw vervelende klachten af komen zonder een medicijn te moeten gebruiken? Lees dan in dit artikel welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om jouw prikkel- of kriebelhoest te verminderen.

Zout water

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt een vervelende prikkel- of kriebelhoest erg goed tegen gaan door zout water te gebruiken. Neem drie keer per dag een theelepeltje zout, los dit zout op in lauwwarm water en snuif het water in één van de neusgaten op. Haal vervolgens diep adem en doe hetzelfde bij het andere neusgat, zodat je zout water door de gehele neus hebt laten stromen. Het is misschien niet zo prettig om te doen, maar de reinigende kracht van zout gaat wel de irritatie van de slijmvlies tegen en dit betekent dat de prikkel- of kriebelhoest snel over gaat.

Zelf hoestdrank maken

Wil je geen kant-en-klare hoestdrank gebruiken door de vele niet-natuurlijke ingrediënten in deze middeltjes? Dan kun je ook zelf een gezonde en geheel natuurlijke hoestdrank maken. Je doet dit met bruine kandij en drop (het liefst laurierdrop) in een beetje water te koken, vervolgens honing toe te voegen en het hoestdrankje af te laten koelen. Neem in de ochtend en in de avond een theelepel en je hebt een natuurlijke hoestdrank die jouw vervelende hoest snel en effectief vermindert.

Neem een bad met kamille of eucalyptus

Heb je niet alleen last van een vervelende hoest, maar voel je je over het algemeen niet zo lekker? Dan kun je een bad met kamille of eucalyptus nemen. Deze beide middeltjes hebben een grote invloed op heesheid, een zere keel en op prikkelhoest. Heb je geen bad, dan kun je ook kamille binnen krijgen door kamillethee te drinken. Niet alleen gezond, maar ook lekker!

Een siroop van ui

Het klinkt misschien niet erg lekker, maar een siroop van ui helpt goed tegen prikkel- en/of kriebelhoest. Je maakt de siroop door een ui te snijden, hier wat suiker overheen te gooien en de ui een paar uur te laten staan. De siroop die je na het wachten onder de ui vindt, is erg effectief tegen jouw vervelende hoest. Je drinkt de siroop gewoon op en je voelt je al meteen beter.

Brandnetelthee

Naast kamillethee, kun je ook brandnetelthee drinken om jouw vervelende hoest tegen te gaan. Neem drie keer per dag een kopje thee van brandnetels en je hebt niet alleen minder last van je hoest, maar krijgt ook meer energie en voelt je over het algemeen beter. Je kunt de thee zelf maken, maar er wordt ook gewoon brandnetelthee verkocht in de supermarkt.

Overige tips tegen een vervelende prikkelhoest of kriebelhoest

Naast bovenstaande tips, kun je ook nog enkele andere dingen doen om jouw vervelende prikkel- of kriebelhoest zo snel mogelijk te laten verdwijnen:

  • Hoest zo min mogelijk en schraap je keel zo min mogelijk. Door te hoesten of je keel te schrapen, raakt het slijmvlies nog verder geïrriteerd en dit veroorzaakt juist een nieuwe hoestprikkel.
  • Stop met roken en probeer zo min mogelijk in ruimtes te verblijven waar gerookt wordt door andere mensen.
  • Zet de airco uit, want grote temperatuurverschillen leiden tot een toename van de prikkelhoest.
  • Kom zo min mogelijk in droge ruimtes, maar vermijd hele vochtige of tochtige ruimtes ook zo veel mogelijk.

Raadpleeg je bovenstaande tips, dan is de kans groter dat je sneller van jouw vervelende hoest af bent. Doe je juist het tegenovergestelde van bovenstaande tips, dan loop je het risico dat jouw prikkel- of kriebelhoest erger wordt en dit wil je natuurlijk voorkomen.