Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longvliesontsteking

Een longvliesontsteking is een ontsteking in de longvliezen: dunne vliezen die in alle longen aanwezig zijn. Een longvliesontsteking wordt ook wel pleuritis genoemd, naar de medische naam van de longvliezen (pleura) en de medische naam voor een ontsteking (itis). Meer weten over deze aandoening? Lees dan meer over een ontsteking in de longvliezen in dit artikel.

Wat is een longvliesontsteking?

De longvliezen zijn twee dunne lagen weefsel die in je longen aanwezig zijn om deze organen te beschermen. De ene laag zit strak om de longen heen, terwijl de tweede laag tegen de binnenkant van de borstholte aan zit. De holte die tussen de twee longvliezen in zit, wordt ook wel de pleurale ruimte genoemd. Deze ruimte is gevuld met vocht, dat ervoor zorgt dat de vliezen soepel blijven en goed langs elkaar heen kunnen bewegen. Zijn de vliezen echter ontstoken, dan kunnen de longvliezen niet meer soepel langs elkaar heen bewegen. Hierdoor heb je last van wrijving, waardoor je pijn aan de borst voelt.

Veel mensen verwarren pleuritis met pleuritis carcinomatosa, maar dit is absoluut een andere aandoening. Pleuritis is namelijk een eenvoudige ontsteking van de longvliezen, terwijl pleuritis carcinomatosa een vorm van kanker is waarbij er tumoren tussen de longvliezen zitten. Een longvliesontsteking is absoluut niet hetzelfde als deze vorm van longkanker, dus het is belangrijk deze twee aandoeningen goed van elkaar te onderscheiden.

Hoe ontstaat een longvliesontsteking?

Een longvliesontsteking kan door diverse oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van pleuritis, zijn de volgende:

Ook kan een longvliesontsteking ontstaan als complicatie van een hartoperatie, maar dit komt niet vaak voor. Heb je net een hartoperatie gehad en heb je de klachten van een longvliesontsteking, dan kan deze aandoening vaak snel en gemakkelijk gediagnosticeerd worden.

Wat in ieder geval belangrijk is om te weten, is dat pleuritis niet besmettelijk is. Heeft iemand in jouw omgeving een longvliesontsteking, dan hoef je dus niet bang te zijn dat je dit ook kunt krijgen door lichamelijk contact, niezen, praten, hoesten of wat dan ook.

Wat zijn de symptomen van een longvliesontsteking?

Er zijn twee symptomen die op een longvliesontsteking kunnen wijzen, namelijk pijn in de borst en problemen met ademhalen. De pijn die je ervaart als je pleuritis hebt, komt vaak plotseling opzetten en is hierna constant aanwezig. De pijn wordt erger als je diep ademhaalt, maar ook als je hoest, niest of een plotselinge beweging maakt. Vaak voel je de pijn aan één kant van de borstkas of is de pijn aan één kant erger dan aan de andere kant. De pijn kan eventueel uitstralen naar de schouder of naar de buik.

Je krijgt ademhalingsproblemen bij pleuritis omdat de hoeveelheid vocht tussen de vliezen ophoopt door de ontsteking. Je wordt niet alleen kortademig, maar hebt ook pijn in de borst bij diep in- en uitademen.

Wat moet je doen bij een longvliesontsteking?

Als je een longvliesontsteking hebt, moet deze aandoening altijd behandeld worden. Behandel je de pleuritis niet, dan kan de ontsteking erger worden, steeds terugkomen of zich uitbreiden naar andere lichaamsdelen. Welke behandeling je nodig hebt als je een longvliesontsteking hebt, is geheel afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Heb je een longvliesontsteking door een infectie in de longen, dan moet de infectie bestreden worden om de klachten van de pleuritis te laten verdwijnen. Heb je te maken met een klaplong en heb je hierdoor een longvliesontsteking, dan moet de klaplong behandeld worden.

Herken jij jezelf in de klachten van een longvliesontsteking? Dan is het belangrijk om met jouw klachten naar de dokter te gaan. De dokter zal zelf enkele medische testen uitvoeren om jouw gezondheid te controleren en kan je eventueel doorsturen naar het ziekenhuis. Blijkt dat je inderdaad een longvliesontsteking hebt, dan wordt de oorzaak van deze ontsteking achterhaald. Is de oorzaak bekend, dan start men direct met een gerichte en effectieve behandeling.

Wacht niet te lang om naar de dokter te gaan, want dan worden de pijnklachten alleen maar erger. Bovendien heb je dan de kans dat de ontsteking zich uitbreidt, waardoor er meer lichaamsdelen ontstoken kunnen raken. Je kunt beter voor niets naar de dokter gaan, dan te lang wachten met een doktersbezoek.

Niets gevonden