Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longembolie

Bij een longembolie is één van de vertakkingen van de longslagader verstopt. Omdat deze verstopt is, kan er minder bloed naar sommige delen van de long stromen. Hierdoor kan het achterste deel van de long geen zuurstof opnemen uit de lucht die je inademt. Als de verstopping groot is, ontstaat er dan ook een tekort aan zuurstof. Hierdoor kun je het benauwd krijgen en moeite hebben met ademen.

Op deze pagina kom je meer te weten over deze aandoening. Zo lees je op deze pagina eerst kort wat een longembolie is, om vervolgens de oorzaken van een longembolie uiteen te zetten. Tot slot worden de symptomen van een longembolie opgesomd, zodat je meer inzicht krijgt in de klachten die bij een longembolie komen kijken.

Wat is een longembolie?

Zoals al eerder vermeld, is een longembolie een verstopping in één van de vertakkingen van de longslagader. Er zijn verschillende soorten longembolieën aan te wijzen. Zo kun je te maken krijgen met een longembolie in het midden van je long of kan een longembolie aan de rand van de long zitten. Naast de locatie van de longembolie, kunnen longembolieën bovendien van elkaar verschillen op het gebied van omvang en aantal. Zo kun je één of meerdere grote longembolieën hebben, of één of meerdere kleine longembolieën. Een grote prop in het midden van de long wordt een grote longembolie genoemd, dit is één van de meest levensbedreigende longembolieën.

Een longembolie is dan ook een vrij ernstige aandoening, die vaak wordt veroorzaakt door een bloedstolsel uit de aderen van het been. Daarnaast kan een longembolie tevens veroorzaakt worden door vet of luchtbellen in de longslagader.

Een longembolie komt jaarlijks bij twee op de duizend Nederlanders voor. Dit maakt het geen veelvoorkomende ziekte, maar wel zeker een ziekte die veel aandacht verdient. Dit komt omdat een longembolie veel schade kan aanbrengen aan het lichaam van de patiënt. Omdat een longembolie een vrij ernstige aandoening is, is het belangrijk om de symptomen van deze aandoening snel te herkennen en snel over te kunnen gaan op de behandeling van deze aandoening. Daarom lees je in onderstaande tekst meer over de oorzaken van een longembolie en de klachten die een longembolie met zich meebrengt.

De oorzaken van een longembolie

De oorzaak van het ontstaan van een longembolie is in de meeste gevallen bloedstolsel, dat afkomstig is uit de aderen van de benen of van de bekken. Dit bloedstolsel kan ook uit de aderen van de armen komen of uit de rechterkamer van het hart, maar dit komt veel minder vaak voor.

Er zijn enkele oorzaken aan te wijzen voor het sneller ontwikkelen van bloedstolsel, namelijk:

Dit zijn allemaal indirecte oorzaken van een longembolie, waarbij er sneller bloedstolsel wordt ontwikkeld. Door het sneller ontwikkelen van bloedstolsel kan vervolgens weer een longembolie ontstaan.

De symptomen van een longembolie

Als je een longembolie hebt, krijg je te maken met één of meerdere van de volgende symptomen van een longembolie:

Ervaar je één of meerdere van deze symptomen? Dan heb je misschien te maken met een longembolie. Het is dan ook verstandig om een huisarts te raadplegen voor deskundig advies en verder onderzoek, zodat de eventuele longembolie snel verholpen kan worden.