Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longinfarct: Symptomen, Gevolgen & Herstel (in het ziekenhuis)

Olivier
5 min read

Een aandoening aan de longen kan een leven behoorlijk op zijn kop zetten. Denk bijvoorbeeld aan COPD en longfibrose. Ook een relatief onschuldige kwaal als astma is voor patiënten vaak afzien. In sommige gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Zo kan een longinfarct veel schade veroorzaken. Wat zijn de symptomen van dit gevaarlijke medische probleem, en hoe verloopt het herstel?

Longinfarct

Ongeveer 2 op de 1000 Belgen krijgen jaarlijks een Longinfarct. Het is behoorlijk schrikken wanneer het je overkomt. Een longembolie kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Als artsen het te laat ontdekken kunnen delen van de long zelfs blijvend beschadigd raken. Tijdens een longinfarct ontstaat er bloedklonters in de longen. Daardoor raken een of meerdere longslagaders verstopt. Vaak is dit te wijten aan trombose ergens anders in het lichaam. Hierbij ontstaat een bloedstolsel in een bloedvat. Aders raken verstopt, met alle gevolgen van dien. Het bloedstolsel komt via de bloedbaan uiteindelijk in de longen terecht.

Schade door een Longinfarct

De bloedprop in de longslagaders richt veel schade aan in het lichaam. Zo wordt het bijna onmogelijk om nog zuurstof op te nemen in de long. Daardoor kan er een longinfarct optreden, waarbij longweefsel afsterft. In zeer ernstige gevallen raakt ook het hart beschadigd. De daadwerkelijke gevolgen van een longembolie worden pas na afloop duidelijk. Snelle opname in het ziekenhuis zorgt veel zo min mogelijk schade.

In feite zijn er drie soorten longinfarct te onderscheiden:

  1. Een kleine longinfarct: Hierbij genees je volledig en raakt het longweefsel weinig beschadigd.
  2. Een middelgrote tot ernstige longinfarct: De gevolgen kunnen vrij ernstig zijn wanneer je er niet op tijd bent. Sommige patiënten krijgen last van hartfalen en zijn niet meer in staat tot zware inpassingen. Na afloop zijn meerdere behandelingen nodig om de schade te verkleinen.
  3. Zware tot zeer zware longinfarct: Zeer ernstige schade aan hart en longen. Dit kan leiden tot de dood.

Symptomen van een Longinfarct

Een longembolie is te herkennen aan diverse symptomen. Zo kun je plotseling last krijgen van kortademigheid en pijn ervaren bij het hoesten. Ook hartkloppingen, benauwdheid, zweten en pijn op de borst zijn tekenen van een longaandoening. Een pijnlijk en opgezwollen been kan duiden op trombose in de benen.

Longinfarct en trombosebeen

Afhankelijk van de zwaarte van de longinfarct kan het je leven voorgoed veranderen. Voor sommige patiënten is sporten voorgoed verleden tijd. Het is dan ook zeer belangrijk om trombose op tijd te ontdekken. Dit is namelijk de voornaamste oorzaak voor longembolie. Tijdens de aandoening ‘diep veneuze trombose’ (DVT) ontstaat er bijvoorbeeld een bloedprop in de benen. Een trombosebeen en longembolie lijken wat betreft symptomen en behandeling dan ook veel op elkaar.  Zodoende worden beide aandoeningen aangeduid met de term ‘veneuze trombo-embolie’ (VTE).

Risicofactoren- en groepen

De kans op een longembolie neemt toe bij het ouder worden. De meeste patiënten zijn dan ook boven de vijftig jaar. Toch kun je ook als jong persoon last krijgen van deze longaandoening. Een ongezonde levensstijl draagt daar aan bij. Zo loop je bij overgewicht een grotere kans op trombose. Wellicht niet verrassend is dat ook roken de kans op longaandoeningen vergroot. Om een longembolie te voorkomen is het van belang om regelmatig te bewegen. Door het been langdurig stil te houden vertraagt namelijk de doorstroom van het bloed.

Veel bewegen

Daarnaast heeft de praktijk uitgewezen dat ook personen die net een operatie hebben ontstaan risico lopen. Zij dienen namelijk lang bedrust te houden waardoor de bloeddoorstroom in een ader vertraagt.  Zo krijgt een aanzienlijk percentage van de kankerpatiënten te maken met longembolie of trombose. Ze liggen namelijk veel vaker stil dan normaal. Andere risicogroepen betreffen vrouwen die de anticonceptiepil slikken of zwanger zijn. Dit heeft onder andere te maken met een veranderende hormoonhuishouding.

Bloedonderzoek in het ziekenhuis

Wanneer je last hebt van kortademigheid, hartkloppingen en pijn op de borst is het tijd om naar de dokter te gaan. In het ziekenhuis onderga je verschillende testen aan het hart en de longen. Zo vindt er onder andere een bloedonderzoek en een elektrocardiogram (ECG) plaats. Daarnaast brengt een zogeheten duplex-scan middels een echografie de bloedvaten in de benen in beeld. Een speciaal apparaat meet ondertussen de snelheid van de bloedstroom. Daarnaast maken artsen vaak een röntgenfoto om eventueel afwijkingen aan de longen vast te stellen.

Behandeling van een Longinfarct

Na de diagnose wordt een longinfarct behandeld in het ziekenhuis. Eenmaal thuis dien je tussen de 3 of 12 maanden bloedverdunners te slikken om de aandoening de volgende keer te voorkomen. Sommige patiënten met een zware medische geschiedenis dienen bloedverdunners altijd te blijven slikken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…