Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longkanker

Longkanker is een ernstige ziekte, die helaas vrij veel voorkomt in België. Ook is longkanker een ziekte die snelle actie vereist, waarbij er eigenlijk geen tijd is om te praten en er snel beslissingen genomen moeten worden. Daarom wordt longkanker vaak gezien als vrij heftige ziekte, waarbij de diagnose als donderslag aan heldere hemel komt en er eigenlijk geen tijd is om van het slechte nieuws te bekomen omdat er direct actie ondernomen moet worden.

Omdat longkanker direct actie vereist, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van deze ernstige ziekte. Daarom wordt de ziekte longkanker op deze pagina uitgebreid beschreven, zodat je meer inzicht krijgt in deze ziekte en wat deze ziekte inhoudt. Zo lees je op deze pagina hoe longkanker ontstaat, welke verschillende soorten longkanker er zijn en wat de cijfers zijn met betrekking tot deze ziekte.

De oorzaken van longkanker

De nummer één oorzaak van longkanker is het roken van sigaretten, sigaren en/of pijp. Door langdurig roken van sigaretten, sigaren en/of pijp krijgen de longen namelijk steeds prikkels, veroorzaakt door schadelijke stoffen. Door deze langdurige prikkels ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de longcellen, waardoor deze gaan ontsporen. Zo blijven de cellen in de longen maar doorgroeien, wat ten koste gaat van het weefsel in de omgeving van de longen. Op deze manier ontstaat er een tumor of meerdere tumoren in de longen. Ook kunnen de cellen uiteindelijk via de lymfeklieren en het bloed naar andere delen van het lichaam verspreiden, waar deze cellen uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker.

Hoewel veel mensen denken dat longkanker alleen kan ontstaan door het roken van sigaretten, sigaren en/of pijp, is dit echter niet waar. Longkanker kan namelijk ook ontstaan bij mensen die nooit gerookt hebben, maar bijvoorbeeld op een andere manier in aanraking zijn gekomen met schadelijke stoffen. Ook kan het zo zijn dat het lichaam spontaan gaat veranderen of muteren, zonder dat hier een directe aanleiding voor is. In dit geval is spontane mutatie de aanleiding voor het ontstaan van een tumor in de long.

Verschillende soorten longkanker

Er zijn twee soorten longkanker, namelijk kleincellige longkanker en niet-kleincellige longkanker. Ook kun je te maken krijgen met mesothelioom. Dit is kanker in het longvlies of borstvlies. Ongeveer twintig procent van de patiënten met longkanker hebben te maken met kleincellige longkanker. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door de hele kleine, kwetsbare cellen die erg snel delen. Zo kan deze vorm van kanker zich al uitzaaien voordat er ook maar klachten zijn ontstaan en men in de gaten heeft dat men kanker heeft. Bij kleincellige kanker wordt er dan ook meestal behandeld door middel van chemotherapie of radiotherapie. Dit komt omdat het operatief verwijderen van de tumoren niet meer wenselijk is.

Niet-kleincellige longkanker

Niet-kleincellige longkanker kenmerkt zich door de vrij grote cellen. Deze vorm van kanker zaait langzamer uit over het lichaam en het duurt ook langer voor je in de gaten hebt dat je te maken hebt met deze vorm van kanker. Zo kun je erachter komen dat je niet-kleincellige longkanker hebt, terwijl de tumor misschien al jaren aan het groeien is zonder dat jij het in de gaten had. Zo kan de tumor zich al uitgezaaid hebben over het gehele lichaam, zonder dat je wist dat er iets aan de hand was.

Longvlieskanker of borstvlieskanker

Mesothelioom wordt ook wel longvlieskanker of borstvlieskanker genoemd. Deze specifieke vorm van kanker valt ook onder de noemer longkanker, maar wordt alleen veroorzaakt door de inademing van asbest. De ingeademde asbestvezels nestelen zich namelijk in de longvliezen, waar zij de cellen prikkelen en muteren tot kwaadaardige tumorcellen. Deze specifieke vorm van longkanker komt minder voor, maar is zeker niet minder schadelijk.

De cijfers van longkanker

Hieronder vind je een overzicht van enkele cijfers met betrekking tot longkanker in België.

  • Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Ieder jaar overlijden er ongeveer 10.000 mensen aan longkanker.
  • Longkanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker.
  • De helft van de mensen die longkanker krijgt is tussen de 60 en 75 jaar oud.
  • 1 op de 15 mannen krijgt longkanker.
  • 1 op de 25 vrouwen krijgt longkanker.
  • De helft van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, bijvoorbeeld in de vorm van longkanker.