Het vervelende van longkanker is dat je enkele tijd helemaal geen symptomen ziet. Als deze symptomen eenmaal zichtbaar of merkbaar zijn, is de ziekte al zodanig gevorderd dat er direct actie ondernomen moet worden. Daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen bij het detecteren van één of meerdere van de symptomen die op deze pagina beschreven worden, zodat longkanker direct effectief bestreden kan worden en de gevolgen beperkt blijven.
Op deze pagina vind je een lijstje met de belangrijkste symptomen van longkanker. Op basis van deze symptomen kun je bepalen of jijzelf of iemand in jouw omgeving wellicht te maken heeft met longkanker, zodat je direct actie kan ondernemen als dit inderdaad het geval is.
Meest voorkomende Symptomen van longkanker
De symptomen van longkanker, zijn de volgende:
- Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan drie weken aanhoudt
- Het ophoesten van slijm, met soms een beetje bloed erbij
- Ontstekingen in de luchtwegen, die ook niet verholpen kunnen worden met antibiotica
- Slijmvorming
- Heesheid, maar geen keelpijn
- Pijn op de borst
- Kortademigheid
- Zwelling van het gezicht
- Zwelling van de nek
Een slechtere conditie
Bovenstaande symptomen gaan vaak samen met een slechtere conditie. Het verslechteren van de conditie kun je merken aan het ervaren van klachten als vermoeidheid, een slechte eetlust en gewichtsverlies, zonder duidelijke aanleiding.
Zeker als je last hebt van bovenstaande symptomen in combinatie met een slechtere conditie, is het belangrijk om je te verdiepen in de verdere symptomen van longkanker. Het is namelijk mogelijk dat je inderdaad te maken hebt met deze vorm van kanker als je bovenstaande symptomen ervaart en bovendien een slechtere conditie hebt. Zeker als je al jaren rookt, is het verstandig om op verder onderzoek uit te gaan en de stappen in onderstaande tekst op te volgen.
Wat moet ik doen als ik deze symptomen herken?
Als je één of meerdere van bovenstaande symptomen herkent bij jezelf of bij iemand in je directe omgeving, wil dit natuurlijk niet direct betekenen dat jij of hij/zij longkanker heeft. Wel is het belangrijk om bij het herkennen van één of meerdere symptomen contact op te nemen met de huisarts, zodat de huisarts tests kan uitvoeren om te bepalen of je te maken hebt met longkanker, of niet. Is er sprake van een andere aandoening, dan kan de huisarts je direct helpen om deze aandoening te verminderen of te verhelpen. Het kan dus nooit kwaad om naar een huisarts te gaan en de huisarts staat altijd voor je klaar om je te helpen.
Zeker als je rookt of als het om iemand gaat die rookt of gerookt heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Rokers hebben namelijk meer kans op longkanker, wat het erg belangrijk maakt om direct actie te ondernemen bij het herkennen van één of meerdere van bovenstaande symptomen. Is er inderdaad sprake van longkanker, dan kan er vervolgens direct ingegrepen worden om de longkanker zo snel mogelijk te bestrijden.
Wat kan de huisarts doen?
Als je naar de huisarts gaat met je klachten, kan hij/zij je direct onderzoeken. Door van te voren een lijstje te maken van de symptomen waar je last van hebt, kan de huisarts je beter helpen en kom je sneller achter het achterliggende probleem van de symptomen. Indien nodig, stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis om een foto van je longen te laten maken. De resultaten van de foto worden vervolgens met je besproken, om eventueel een nieuw onderzoek te starten indien nodig. Dit wordt gedaan door de longarts. De longarts is namelijk gespecialiseerd in het onderzoeken en bestrijden van de verschillende soorten longkanker.