Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onregelmatige hartslag – In Rust? Bij Kind? Teveel Stress?

Olivier
5 min read

Een onregelmatige hartslag wordt ook wel aangeduid met de term ‘hartkloppingen’. Als je te maken hebt met hartkloppingen, voel of hoor je je eigen hart kloppen. Dit is op zich niet erg, maar je kunt wel ongerust worden als je jouw hartslag erg snel hoort gaan, onregelmatig hoort gaan of erg hart hoort gaan. Dit is echter geen reden tot paniek, want hartkloppingen duiden meestal niet op problemen met het hart.

Op deze pagina lees je meer over een onregelmatige hartslag. Zo lees je hoe een onregelmatige hartslag voelt en welke klachten je kunt ervaren bij hartkloppingen, maar lees je ook meer over een onregelmatige hartslag in rust, bij een kind en bij stress.

De symptomen van een onregelmatige hartslag

De symptomen van een onregelmatige hartslag ervaart niet iedereen hetzelfde. Sommige mensen voelen hun hart heel snel achter elkaar kloppen, terwijl andere mensen het hart heftig en onregelmatig horen bonzen. Ook kan het voelen alsof het hart een slag over lijkt te slaan, waarna er vervolgens een extra heftige hartslag komt die als een bons, bonk of dreun voelt. Overigens kan het hart ook onregelmatig kloppen zonder dat je dit in de gaten hebt, want niet iedereen merkt hartkloppingen op.

Soms kun je bij het voelen van een onregelmatige hartslag ook andere klachten krijgen, namelijk:

Dit is niet altijd het geval bij hartkloppingen, maar je kunt de klachten wel ervaren als je een onregelmatige hartslag hebt.

Onregelmatige hartslag in rust

De meeste mensen die een onregelmatige hartslag hebben, voelen deze onregelmatigheid in de hartslag als ze zich aan het inspannen zijn of als ze zich net ingespannen hebben. Voel je een onregelmatige hartslag in rust en voel je je ook benauwd? Dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. In dit geval kan er mogelijk iets mis zijn met het hart, wat betekent dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan en jouw klachten te laten onderzoeken. Er hoeft niet meteen iets mist te zijn met het hart, maar het is beter om het risico niet te nemen en je meteen te laten onderzoeken door een specialist.

Onregelmatige hartslag bij kind

Niet alleen volwassenen, maar ook jongere kinderen hebben wel eens een onregelmatige hartslag. Als kinderen af en toe een onregelmatige hartslag hebben, dan brengt dit vaak geen extra klachten met zich mee en is er geen reden voor paniek. De onregelmatige hartslag wordt vanzelf weer regelmatig en er is niets aan de hand. Een behandeling is dan ook niet nodig.

Komt de onregelmatige hartslag vaker voor bij het kind, dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. Hier kun je om een verwijzing naar de kinderarts of kindercardioloog vragen, zodat de onregelmatige hartslag verder onderzocht kan worden. Mogelijk zit er een achterliggende aandoening achter de onregelmatige hartslag bij je kind, die door de dokter verder onderzocht kan worden.

Heb je kleine kinderen met een onregelmatige hartslag? Dan hoef je hier niet mee naar de dokter. Kleine kinderen hebben namelijk allemaal een onregelmatige hartslag en dit is niet alleen zo bij inspanning, maar ook bij het slapen. Heeft je kind een snelle hartslag bij het inademen en een trage hartslag bij het uitademen, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Dit is niet alleen normaal, maar wijst er zelfs op dat je kindje gezond is.

Onregelmatige hartslag bij stress

Iedereen ervaart wel eens stress en dit is op zich niet gevaarlijk of slecht. Heb je echter voor langere tijd last van stress, dan kan het lichaam zich na het ervaren van de stressreactie niet herstellen. Dit betekent dat er diverse lichamelijke klachten kunnen ontstaan, waaronder een hoge bloeddruk, slapeloosheid en hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Heb je te maken met een onregelmatige hartslag door stress, dan is dit een teken dat je te veel onder stress staat. Het is in dit geval belangrijk om het niveau van stress direct te verminderen, bijvoorbeeld door wat minder te gaan werken of door thuis te gaan werken en de stressvolle werkvloer een dag achter je te laten.

Blijf je namelijk langer in hetzelfde niveau van stress zitten, dan worden de lichamelijke klachten erger, kun je te maken krijgen met vervelende hartproblemen en is het ook mogelijk dat je emotionele klachten gaat ervaren door de stress. Kortom: heb je te maken met een onregelmatige hartslag door stress, dan is het belangrijk om het stressniveau direct te verminderen en zo te voorkomen dat je jezelf in gevaar brengt door spanningen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…