Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge Mond

Het hebben van een te droge mond op regelmatige basis wordt ook wel het droge mond syndroom of xerostomie genoemd. Dit verschijnsel, waarbij de persoon in kwestie een abnormale droogte ervaart van het mondslijmvlies wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een sterke afname van de speekselproduktie (speekselvloed) of door dat er veranderingen optreden in de samenstelling van het mondspeeksel.

In sommige gevallen kan het ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie of een symptoom van andere ziektes. Niet in alle gevallen waarin sprake is dat de patient een extreem droge mond ervaart kan er een eenduidige oorzaak worden aangewezen. Voor de patient in kwestie is dit erg frustrerend, met name als de kwaal chronisch blijkt te zijn zonder dat er direct een oplossing voor handen is. In dergelijke gevallen kan de kwaal de kwaliteit van het leven behoorlijk ontregelen.

Droge Mond Syndroom (xerostomie)

Op zich is er bij het droge mond syndroom geen sprake van een ernstige medisch probleem. De aandoening op zich echter kan de patient wel veel ongemak bezorgen. Behalve dat het verschijnsel de eetlust verminderd (men proeft over het algemeen een stuk minder en het eten is lastiger) kan het ook lijden tot het ontwikkelen van psychische klachten, infecties aan de mond en indien de kwaal onbehandeld blijft, kan het ook cariës (gaatjes in de tanden of kiezen) veroorzaken. De behandeling is in de meeste gevallen dus gericht op het bestrijden van de klachten en het herstellen van de onderliggende oorzaak.

De meest voorkomende symptomen van het droge mond syndroom zijn:

  • Het ervaren van een droog of brandend gevoel in de mondstreek en keel
  • De patiënt heeft moeite met kauwen en slikken. In veel gevoel is ook de smaak aangetast en wordt het praten bemoeilijkt.
  • In ernstigere situaties kan er sprake zijn van gesprongen lippen en duidelijke veranderingen van de tong. het ontwikkelen van cariës ten gevolge van het droge mond syndroom komt slechts sporadisch voor.

Wat kan het droge mond syndroom veroorzaken

  1. Een door een aandoening of een infectie veroorzaakte ontsteking van de speekselklier in de mond
  2. Het ervaren van droge mond kan het resultaat zijn van het (langdurig) gebruik van bepaalde medicatie. Van bepaalde medicijnen zoals bloeddrukverlagende medicatie, enkele antidepressiva, en reguliere pijnstillers maar ook van sommige kalmeringsmiddelen, bepaalde diuretica en antihistaminica is bekend dat zij bijwerkingen hebben die het droge mond syndroom kunnen verklaren
  3. Bestraling als onderdeel van de behandelmethode ter bestrijding van tumoren in de mondstreek is een mogelijke oorzaak.
  4. Een beenmergtransplantatie kan aanleiding zijn voor klachten die doen denken aan het droge mond syndroom.
  5. Als gevolg van het Sjögren-syndroom, een specifieke auto-immuunziekte, tast de natuurlijke afweer van het lichaam aan en kan in sporadische gevallen het lichaamseigen, gezonde weefsel vernietigen, waardoor een droge mond kan ontstaan.
  6. Door zenuwbeschadigingen als gevolg van hoofd- en/of nekletsel kunnen zenuwuiteinden beschadigd raken, kunnen speekselklieren hun functie verliezen waardoor klachten ontstaan zoals een droge mond.
  7. Sommige door hersenziekten veroorzaakte neurologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of een beroerte kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het droge mond syndroom.
  8. Langdurige onthouding van bepaalde voedingsstoffen door een eenzijdig eetpatroon kan een oorzaak zijn.

Sommige mensen hebben altijd een droge mond, ondanks dat hun speekselklieren goed functioneren. In de meeste gevallen is er dan sprake van bepaalde genetische aanleg hiervoor.

Is het droge mond syndroom te voorkomen?

Een gezond, gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon levert een bijdrage aan het voorkomen van het droge mond syndroom. Probeer daarnaast spanningen en stressvolle situaties te vermijden als u weet dat uw lichaam daar (heftig) op kan reageren.

Het droge mond syndroom zelf behandelen

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt regelen of waar u zelf aan kan denken bij het behandelen van klachten aan uw mond indien er sprake is van het droge mond syndroom.

  1. Het regelmatig tot u nemen van kleine hoeveelheden water, met name als u beroepsmatig veel praat. Het nuttigen van water of vocht tijdens de maaltijd kan de klachten doen verminderen. Dranken die relatief veel suiker of cafeïne bevatten dienen vermeden te worden.
  2. Gebruik daarnaast eventueel suikervrije of suikerarme kauwgum om de speekselproductie positief te beïnvloeden. te stimuleren.
  3. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger in uw woning en zorg voor wat drinken naast het bed, voor het geval u wakker zou worden met een droge mond.
  4. Het gebruik van lippenbalsem om de pijn en irritatie van gebarsten lippen te verzachten is verstandig.

Eventueel kan u de tandarts raadplegen en hem of haar vragen om een speekseloplossing voor te schrijven om zodoende het mondslijmvlies kunstmatig te bevochtigen.

Zelfdiagnose

Een chronisch droge mond is in de meeste gevallen een kwestie van zelfdiagnose. Ga bij twijfel naar uw dokter of tandarts voor een consult. Men name als u van mening bent dat er sprake is van een chronisch of hardnekkige situatie. Uiteindelijk gaat het er wel om dat de onderliggende oorzaak wordt onderzocht.