Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
De symptomen die bij een hartritmestoornis op kunnen treden, zijn niet in alle gevallen gelijk. Naast de aard is bijvoorbeeld ook de ernst van de symptomen niet bij iedereen hetzelfde. Zo kun je bijvoorbeeld weinig symptomen hebben en dikwijls niet eens weten dat je hartritme is verstoord, maar je kunt eveneens juist veel klachten hebben en veel last ondervinden van deze aandoening.
Op het moment dat je hartslagen niet in een regelmatig tempo achtereen optreden, kan er worden gesproken van een hartritmestoornis. Je hart slaat dan te snel, te traag of niet regelmatig. Daarnaast kunnen de hartkamers en de hartboezems niet goed onderling samenwerken en een hartritmestoornis veroorzaken. In rust slaat een gezond hart van een volwassene 60 tot 70 keer per minuut. Wanneer deze zich echter lichamelijk in gaat spannen, zal de hartslag oplopen, en per minuut soms wel 150 tot 180 slagen per minuut kunnen behalen.
Als je hartslag voortdurend 100 slagen per minuut of meer bedraagt dan kan er worden gesproken van tachycardie. Indien je hartslag juist constant lager is dan 50 slagen in een minuut dan wordt heb je te maken met bradycardie.
De aard en de ernst van een hartritmestoornis zal sterk bepalend zijn voor de klachten die je krijgt. In bepaalde gevallen zal het dan ook direct duidelijk zijn dat je te maken hebt met een hartritmestoornis, terwijl in een ander geval andere aandoeningen eveneens je klachten kunnen veroorzaken. Vaak worden de volgende symptomen waargenomen bij een hartritmestoornis:
Deze symptomen zullen dus niet in alle gevallen en niet bij iedere patiënt voorkomen. Daarnaast zal de ernst van de symptomen van geval tot geval sterk uiteen kunnen lopen.
Een hartritmestoornis kan door uiteenlopende factoren worden veroorzaakt. Dit wil zeggen dat sommige personen een verhoogde kans hebben om een ritmestoornis van het hart te ontwikkelen. Zo zal een hartritmestoornis ondermeer eerder optreden als je:
Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt dat er een hartritmestoornis in het spel is dan is het zaak om ook naar je medische voorgeschiedenis en je levensstijl te kijken. Uit deze bronnen kan onder andere een arts veel informatie putten met betrekking tot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartritmestoornis.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon