Een gezond hart slaat in rust 60 tot 70 slagen per minuut. Als dit net iets meer of minder is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. De meeste mensen slaan tussen de 50 en 80 hartslagen per minuut. De levensstijl, erfelijkheid en leeftijd spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer je echter een enorm versneld hartritme hebt kan dit aangeven dat je Tachycardie hebt.
In sommige situaties kan je hartslag wat omhoog gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je sport, ziek bent, haast hebt of wat gestresst of gespannen bent. Je hartslag kan dan boven de 100 slagen per minuut uitkomen. Er wordt dan gesproken van tachycardie, een versneld hartritme. Je hoeft echt niet direct in paniek te raken als je hart meer dan 100 slagen per minuut maakt. Als je bijvoorbeeld aan het trainen bent, heeft je lichaam meer zuurstof nodig.
Bereken je maximale hartslag
Als je sport, kan het hart een maximaal aantal slagen per minuut pompen. Dit is eenvoudig uit te rekenen aan de hand van een formule: 220 min je leeftijd. Deze formule is natuurlijk een gemiddelde. De meeste mensen hebben een hogere of een lagere maximale hartslag. Dit heeft vooral te maken met je gezondheid.
Symptomen van tachycardie
Als een hart in rust meer dan 100 tot 400 slagen per minuut slaat, dan kan er wel meer aan de hand zijn. Er is dan sprake van een ernstige vorm van tachycardie. Hierbij treden er dan ook nog eens afwijkende symptomen op, zoals:
- Kortademigheid
- Snel flauwvallen
- Zwakheid
- Duizeligheid
- Vreemd, fladderend gevoel in de borst
- Een licht gevoel in je hoofd
Drie vormen
Bij een zeer hoge hartslag, wordt het voor het hart moeilijker om zuurstofrijk bloed meer door het lichaam te pompen. Er zijn drie vormen van tachycardie. Dit zijn:
- Atriale tachycardie (boven in het hart)
- Ventriculaire tachycardie (onder in het hart)
- Atrioventriculaire tachycardie
1. Atriale tachycardie
De hartritmestoornis atriale tachycardie komt het meeste voor. Hierbij heb je een snelle, maar zeer regelmatige hartslag. Deze stoornis komt het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 20 jaar oud. Jonge kinderen krijgen het maar zelden. Atriale Tachycardie ontstaat in de boezems, dus boven in het hart.
2. Ventriculaire tachycardie
Bij ventriculaire tachycardie is er sprake van een versnelde, onregelmatige hartslag. Deze hartritmestoornis komt vooral voor bij oudere mensen. Vaak houdt de stoornis verband met een hartziekte. Ventriculaire tachycardie wordt meestal veroorzaakt door littekenweefsel in het hart.
3. Atrioventriculaire tachycardie
Deze hartritmestoornis ontstaat in de atrioventriculaire knoop. Hierbij is er sprake van een erg snelle hartslag. Het is nodig om deze stoornis te behandelen. Een bekend voorbeeld van deze aandoening is het Wolff-Parkinson-White-syndroom. Hierbij is er een extra verbinding tussen de boezems en de hartkamers, waardoor het hart op hol raakt.
Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor tachycardie, zoals:
- Stress of inspanning
- Het drinken van cafeïnehoudende dranken
- Bloedverlies
- Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
- Koorts
- Bloedarmoede
Een hartaandoening, uitdroging, mineralengebrek, drugsgebruik, een paniekstoornis of een tekort aan vitamine B1, kunnen ook tachycardie veroorzaken.
Inspanning of stress
Je krijgt natuurlijk niet zomaar een versnelde hartslag. Als je je inspant, vragen je spieren om meer zuurstof. Hiervoor moet je bloed weer sneller stromen en het hart sneller pompen. Ook bij stress is dit zo. Dit is geestelijke inspanning. Je hartslag schiet dan omhoog.
Cafeïne
Cafeïne heeft een stimulerende werking op de hartslag. Als je veel koffie of energiedrankjes drinkt, gaat je hartslag omhoog, zonder dat je je lichamelijk inspant. Als je dit toch doet, stijgt je hartslag nog meer.
Bloedverlies
Als iemand veel bloed verliest, dan daalt de hoeveelheid bloed in de bloedvaten. De weefsels hebben echter wel zuurstof (bloed) nodig. Het hart gaat dan sneller pompen om de kleinere hoeveelheid bloed te verversen. Er treedt alleen tachycardie op als het lichaam veel bloed heeft verloren.
Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
Als de schildklier te snel werkt, dan maakt het lichaam te veel hormonen aan. Deze hormonen moeten onder meer de hartslag reguleren. Bij een te snel werkende hartslag wordt het hart teveel gestimuleerd en wordt de hartslag sneller en onregelmatiger.
Koorts
Als je koorts hebt, stijgt de lichaamstemperatuur. Hierdoor blijft het immuunsysteem goed werken en kunnen de bacteriën worden uitgeroeid. Bij iedere stijgende graad, versnelt de hartslag met 16 slagen per minuut.
Bloedarmoede
Iemand met bloedarmoede heeft te weinig hemoglobine in het bloed. Het lichaam heeft hemoglobine nodig om de weefsels van zuurstof te voorzien. Bij een hemoglobinetekort versneld de hartslag, zodat het bloed sneller ververst kan worden.
Behandeling van tachycardie
De wijze waarop tachycardie behandelt kan worden, is weer afhankelijk van de oorzaak. Als een hartaandoening de oorzaak is, dan wordt er een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) in het lichaam geplaatst. Deze bewaakt het hart en zorgt ervoor dat de hartslag stabiel blijft. De ICD geeft schokjes om het normale hartritme te herstellen. Zo wordt een hartstilstand voorkomen.