Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overmatig bloedverlies bij menstruatie

Iedere maand zorgen de hormonen in het bloed van de vrouw ervoor dat er een eicel rijp wordt. Als de eicel niet wordt bevrucht, ontstaat er na ongeveer twee weken een bloeding. Bij deze bloeding worden het eitje en het slijmvlies om het eitje heen afgestoten en is de vrouw ongesteld. Tijdens de ongesteldheid of menstruatie is er sprake van bloedverlies. De hoeveelheid en duur van het bloedverlies tijdens de menstruatie, is afhankelijk per vrouw. Sommige vrouwen bloeden slechts een dag erg weinig, terwijl andere vrouwen kampen met ernstig bloedverlies gedurende meerdere dagen.

Er is sprake van overmatig bloedverlies bij de menstruatie als je langer of meer bloedt dan je gewend bent tijdens de menstruatie. Dit uit zich bijvoorbeeld in het sneller moeten verschonen van maandverband en tampons, het lekken van maandverband en tampons (doorlekken), het nodig hebben van een dubbele bescherming (zowel maandverband als tampons), het verliezen van grote stolsels van bloed, buikpijn en het verwisselen van veel bloed bij het verwisselen van maandverband of een tampon of bij het plassen.

Wat zijn de oorzaken van overmatig bloedverlies bij menstruatie?

Helaas is het niet altijd mogelijk om een oorzaak aan te wijzen voor het overmatige bloedverlies tijdens de menstruatie. Ongeveer bij de helft van de vrouwen die kampt met overmatig bloedverlies, kan niet achterhaald worden waar dit bloedverlies precies vandaan komt. Kan er wel een oorzaak aangewezen worden, dan is dit meestal één van onderstaande oorzaken:

  • De leeftijd: als je ouder wordt, kunnen menstruele bloedingen heviger worden.
  • Aanleg: sommige vrouwen hebben aanleg voor hevige menstruaties, waardoor er sprake si van overmatig bloedverlies.
  • Een vleesboom: dit is een goedaardige verdikking van het spierweefsel in de baarmoederwand, die voor overmatig bloedverlies kan zorgen.
  • Een poliep: een poliep is een goedaardig bobbeltje in de baarmoederholte, die net als een vleesboom voor meer bloedverlies kan zorgen.
  • Adenomyose: een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder groeit.
  • Een spiraaltje.
  • Afwijkingen in het stollingsmechanisme van het bloed, waardoor het bloed dunner blijft.
  • Bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en medicijnen tegen depressies.

De symptomen van overmatig bloedverlies bij menstruatie

Veel vrouwen hebben tijdens de menstruatie een bepaald ritme ontwikkeld. Dit wil zeggen dat vrouwen weten hoeveel bloed ze ongeveer verliezen en hoe vaak ze naar het toilet moeten om maandverband of een tampon te verschonen. Echter, als je te maken hebt met overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie voldoet het oude ritme niet meer. Dit komt omdat je meer bloedverlies hebt dan je gewend bent of onregelmatig bloed verliest. Hierdoor moeten vrouwen vaker naar het toilet om het maandverband of de tampon te verwisselen, terwijl men dit voorheen gewoon volgens het oude, vertrouwde ritme kon doen. Zo valt het vrouwen al snel op dat er sprake is van overmatig bloedverlies. Daarnaast kunnen vrouwen ook meer buikpijn ervaren dan men normaal gesproken ervaart tijdens de menstruatie.

Het is aan te raden om een afspraak te maken met de huisarts als je hevige menstruaties hebt, snel moe bent, last hebt van steeds heftiger bloedverlies of als je ongerust bent over het bloedverlies dat je hebt.