Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Boosheid

Iedereen gaat anders om met zijn of haar emoties. Sommige mensen weten zich prima te beheersen en verliezen alleen de controle als ze echt op de kast gejaagd worden, terwijl andere mensen zelfs woedend kunnen worden om de allerkleinste dingen. Val jij in de laatste groep en vind je het vervelend dat je jouw woede niet kunt beheersen? Lees dan in dit artikel hoe je het beste met jouw boosheid om kunt gaan. Door de tips in dit artikel te lezen, weet je precies wat te doen als je een woedeaanval hebt en leer je beter om te gaan met je emoties.

Tip 1: Accepteer de boosheid

Soms voel je je gewoon boos en hier is dan niets aan te doen. Voel je niet minderwaardig, beschaamd of slecht als je een keer boos bent, want ook deze emotie hoort erbij. Probeer er wel iets anders mee te doen dan de emotie er zomaar uit te gooien, want boosheid is een energie die je gewoon in goede banen moet leren leiden. Voor je dit kunt doen, is het in ieder geval belangrijk om je boosheid te accepteren en je te richten op de manier van uiten, niet op het verbergen van je boosheid of het schamen voor je boosheid.

Tip 2: Tel tot tien

Deze tip klinkt misschien als een cliché, maar tot tien tellen is echt een goede tip om je boosheid te verminderen. Het helpt overigens alleen als je je ook op het tellen focust, want alleen op deze manier kun je jouw woedeaanval uitstellen en verminderen. Lukt het om tot tien te tellen? Probeer dan later eens tot twintig te tellen of tel eens tot dertig en je mekt vanzelf dat je je gemakkelijker kunt beheersen. In het begin zal het nog lastig zijn om tot tien te tellen, maar als je hier actief mee aan de slag gaat wordt het alleen maar gemakkelijker.

Tip 3: Neem een time out

Een time out is niets anders dan een momentje voor jezelf om rustig tot tien te kunnen tellen. Merk je dat je niet tot tien kunt tellen als er iemand anders in de ruimte is? Dan kun je even een moment voor jezelf nemen, de ruimte uit lopen en in een andere ruimte zonder ruis tot tien gaan tellen.

Tip 4: Word rustig door ademhalingsoefeningen te doen

Als je boos bent, is het belangrijk om rustig te worden. Dit kun je doen door tot tien te tellen, maar er zijn ook andere trucs. Een gemakkelijke manier om rustig te worden, is door ademhalingsoefeningen te doen. Een ademhalingsoefening die gemakkelijk is en die je snel rustiger maakt, is de volgende:

  • Adem zeven seconden lang in door je neus.
  • Houd je adem vijf seconden in (vasthouden van de adem) en blaas vervolgens de adem langzaam en gecontroleerd uit door de mond, met getuite lippen.
  • Herhaal drie tot vijf keer en je merkt dat je een beetje duizeliger wordt, waardoor je vanzelf rustiger wordt.

Bovenstaande ademhalingsoefening hebt je overigens niet alleen te ontspannen bij boosheid, maar ook bij stress, zenuwen en/of angsten.

Tip 5: Zorg voor een fysieke uitlaatklep

Als je vaak boos bent en het idee hebt jouw emoties niet te kunnen controleren, is de kans groot dat dit komt door een ophoping van energie. De energie die opgehoopt is in jouw lichaam, moet eruit kunnen en hier kun je zelf aan bijdragen. De beste manier om jouw opgehoopte energie kwijt te raken, is door een fysieke uitlaatklep te zoeken voor de energie in je lichaam. Kort gezegd: je gaat sporten. Je kiest een sport die je leuk vindt, gaat een paar keer per week aan de slag met deze sport en je merkt vanzelf dat je rustiger wordt. En heb je geen zin of tijd om te gaan sporten? Dan kan het zelfs genoeg zijn om af en toe tegen een kussen aan te slaan als je