Iedereen voelt zich wel eens boos. Je hebt ruzie met je partner, er gaat iets mis op je werk of je hebt gewoon een pechdag en het zit allemaal niet mee: allemaal situaties waarin je boos kunt worden. Het is niet vreemd om af en toe boos te zijn, maar het is wel vervelend en bovendien abnormaal als je je regelmatig boos voelt en hier niet goed mee om kunt gaan.
Ben jij zelf regelmatig boos of heb je iemand in je directe omgeving die niet goed met zijn of haar boosheid om kan gaan? Lees dan in dit artikel wat je kunt doen om met je eigen boosheid om te gaan en wat je kunt doen als iemand in je omgeving vaak boos wordt.
Omgaan met de eigen boosheid: 4 handige tips
Mensen die vaak boos zijn, weten dit wel van zichzelf. Daarnaast weten ze niet alleen van zichzelf dat ze moeite hebben hun boosheid te beheersen, maar vinden ze het ook erg vervelend als ze (weer) uit hun slof schieten. Wil jij iets aan je eigen boosheid doen? Dan kan dit met onderstaande tips.
- Tip 1: Probeer je woede om te zetten in iets anders. Het klinkt misschien wat gek, maar je kunt bijvoorbeeld energie proberen kwijt te raken door tegen een kussen te slaan. Ook kun je bijvoorbeeld je gevoelens op papier zetten in de vorm van een brief, maar deze brief gewoon nooit opsturen. Lees je de brief later nog eens door, dan zie je vaak wel hoe onredelijk jouw gevoelens van boosheid waren.
- Tip 2: Ga eerst je eigen gevoelens na en daarna die van een ander. Kijk dus niet alleen naar wat jij zelf voelt en denkt, maar ook naar het perspectief van de persoon waar je een probleem mee hebt.
- Tip 3: Probeer frustratie te uiten vanuit je zelf, in plaats van verwijten te maken. Zeg dus niet “ik vind dat je echt een rotopmerking hebt gemaakt”, maar zeg “ik ben boos, ik vind dat je me pijn hebt gedaan met die opmerking”. De ander voelt zich minder aangevallen en zo is er een gesprek mogelijk.
- Tip 4: Drink minder alcohol en zeker als je merkt dat je hierdoor nog gemakkelijker je boosheid uit. Alcohol verlaagt de drempel om agressief te reageren en een lagere drempel is precies iets wat jij niet nodig hebt.
Omgaan met de boosheid van een ander: Handige tips
Misschien kun je jouw eigen woede prima beheersen, maar merk je dat iemand in je omgeving hier meer moeite mee heeft. Zeker als je veel met deze persoon te maken hebt, bijvoorbeeld omdat jullie samen in hetzelfde huis wonen, kan dit lastig zijn. In onderstaande tips lees je hoe je met de boosheid van een ander om kan gaan, zodat je weet wat je moet doen als de persoon in kwestie boos wordt.
Tip 1: Verdiep je in de oorzaak
Verdiep je in de oorzaak van het gedrag van de ander. Probeer je af te vragen waarom hij of zij boos is geworden. Dit kan komen door de volgende oorzaken:
- Je hebt iets gezegd wat hem of haar diep gekwetst heeft.
- Hij of zij heeft een rotweek gehad en kan simpelweg niet zo veel hebben.
- Hij of zij heeft moeite met een bepaald onderwerp.
- Hij of zij vindt dat je te veel zeurt over een bepaald onderwerp.
- Et cetera.
Wat de oorzaak van de boosheid ook is, door hier eens over na te denken heb je meer begrip voor je gesprekspartner en dit maakt het gemakkelijker om het samen uit te praten.
Tip 2: Ga nooit mee in de negatieve toon
Ga nooit mee in de negatieve en boze toon van de ander. Het is moeilijk, maar als je gesprekspartner begint te schreeuwen, verwijten gaat maken of gaat snauwen moet je hier eigenlijk niet aan mee doen. Blijf rustig en kalm en de ruzie loopt in ieder geval niet uit de hand.
Tip 3: Opbouwend gesprek
Ga in gesprek op een opbouwende manier. Vertel niet alleen wat je zo vervelend vindt aan de situatie, maar ook wat er wel goed gaat. Geef niet alleen feedback, maar ook complimenten. De feedback die je wel geeft, geef je altijd op een positieve en constructieve manier. Zeg dus niet “je moet wat vaker meehelpen in huis!”, maar zeg “ik vind het heel goed dat je de afwas hebt gedaan, maar ik zou het ook fijn vinden als je een keer kan stofzuigen”.