Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cocaïnegebruik gevolgen herkennen

Olivier
5 min read

Cocaïnegebruik, kun je dat herkennen? Eerst en vooral, aan cocaïnegebruik kleven vele gevaren. Deze drug is uitermate verslavend en leidt vaak tot gedragsproblemen bij regelmatige gebruikers. Bovendien brengt het middel ernstige schade toe aan de gezondheid. Een overdosis kan zelfs leiden tot de dood. Het is daarom van groot belang om de tekenen van cocaïnemisbruik bij vrienden of familie al in een vroeg stadium te signaleren. Dit valt echter niet altijd mee, aangezien deze tekenen vaak moeilijk te onderscheiden zijn van de symptomen van andere ziektes. Daarom volgt hieronder een samenvatting van de fysieke symptomen en gedragsveranderingen waar men op kam letten.

Fysieke symptomen van Cocaïnegebruik

Iemand die cocaïne gebruikt is soms snel te herkennen aan bepaalde fysieke symptomen. Deze zijn onder andere…

Sporen van cocaïne op de neus of op persoonlijke eigendommen

Bij cocaïnegebruikers blijven er na gebruik vaak restjes cocaïne achter op het gezicht of op de kleren, voornamelijk onder de neus. Cocaïne ziet er uit als een wit poeder en is moeilijk te onderscheiden van poedersuiker of bloem, maar wanneer je het regelmatig en op ongebruikelijke plaatsen ziet is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Chronische loopneus

Cocaïne brengt veel schade toe aan de neusholtes. Gebruik kan leiden tot een bloedneus of zelfs een chronische loopneus. Veelvuldige gebruikers halen bij verkoudheid dan ook vaker de neus op dan anderen, zelfs wanneer je geen andere symptomen van verkoudheid kan zien. Daarnaast vegen zij ook vaker hun neus af.

Bloeddoorlopen ogen

Cocaïne stimuleert de bloedsomloop, waardoor de ogen van gebruikers vaak bloeddoorlopen zijn en er rood en waterig uitzien. Cocaïne zorgt ook voor een slaaptekort, wat maakt dat de ogen er ook in de ochtend vaak rood en waterig uitzien.

Grote pupillen

Cocaïnegebruik zorgt voor grote en wijde pupillen. Vooral wanneer iemand grote pupillen heeft in een felverlichte kamer, is dit een belangrijk teken. Pupillen zijn immers erg gevoelig voor licht en zullen zich bij blootstelling aan een grote hoeveelheid licht vaak juist verkleinen. Let wel dat dit symptoom zich alleen voordoet tijdens de ‘high’. Bovendien dient men zich te beseffen dan ook andere drugs en medicijnen kunnen leiden tot vergrote pupillen.

Littekens door gebruik van naalden

Hoewel de meeste gebruikers de cocaïne tot zich nemen door wit poeder op te snuiven, kan deze drug ook worden geïnjecteerd met een naald. Deze naalden laten kleine rode wondjes na op de ledematen.

Hulpmiddelen voor het gebruik van drugs

Cocaïnegebruikers gebruiken meestal vlakke voorwerpen om de cocaïne van af te snuiven. Hierbij kan men denken aan CD-hoesjes, spiegels of bankbiljetten, maar ook aan langwerpige lepels. Als men hierop wit poeder aantreft, is dat een belangrijke aanwijzing. Cocaïne kan ook gerookt worden. Hiervoor kan men verschillende soorten pijpjes gebruiken.

Gedragsveranderingen

Niet alleen fysiek kun je merken of iemand een cocaïnegebruiker is. ook het gedrag veranderd dusdanig.

Onnatuurlijke reacties

Cocaïne zorgt ervoor dat gebruikers zich plotseling heel blij gaan voelen zonder aanwijsbare reden. De gebruiker kan ook meer gaan lachen dan normaal. In dit geval is het belangrijk om in te schatten in hoeverre het gedrag van een persoon afwijkt van zijn gedrag in een normale situatie. Cocaïne kan mensen ook extra agressief maken en zelfs hallucinaties opwekken. Meestal duren dergelijke uitspattingen niet lang. Gewoonlijk duurt een cocaïne ‘high’ niet meer dan twee uur.

Veelvuldig gebruik van het toilet

Mensen die veelvuldig cocaïne gebruiken gaan voortdurend naar het toilet of zonderen zich op andere plaatsen af. Aangezien de ‘high’ van cocaïne maar 20 tot 30 minuten duurt, zullen verslaafden voortdurend de behoefte voelen om extra te nemen. Meestal doen ze erg geheimzinnig wanneer ze de kamer verlaten, of doen ze dan telkens met dezelfde personen.

Gebrek aan eetlust

Veelvuldige cocaïnegebruikers eten erg weinig en vallen hierdoor ook in korte tijd veel af.

Wat zijn de gevolgen van cocaïnegebruik?

Cocaïnegebruik heeft vaak een onaangename nasleep. De dag na het gebruik kan de gebruiker behoorlijk depressief en chagrijnig zijn. Hij of zij heeft moeite om uit bed te komen en houdt zich afzijdig van andere mensen.

Veranderingen op de langere termijn

De meeste symptomen van veelvuldig cocaïnegebruik doen zich pas voor op de lange termijn en hangen samen met een verslaving. Wanneer de gebruiker er alles aan doet of aan cocaïne te komen, zullen andere verplichtingen daar sterk onder lijden. De volgende tekenen kunnen wijzen op een verslaving.

  • Door veelvuldig gebruik wordt de gebruiker resistent tegen de drug, waardoor hij steeds meer nodig heeft en ook steeds vaker zal moeten gebruiken. Dit zal op den duur zeker op gaan vallen.
  • Cocaïneverslaafden doen vaak erg geheimzinnig om hun verslaving te verbergen.
  • Bij gebrek aan cocaïne kunnen er afkickverschijnselen optreden, waaronder sterke ‘moodswinngs’, depressies of psychoses.
  • Cocaïneverslaafden verwaarlozen hun verantwoordelijkheden tegenover familie, vrienden of werk.

Financiële problemen

Cocaïne is niet goedkoop. Het kost dan ook nogal wat om een cocaïneverslaving in stand te houden. Wie een goede baan heeft kan de verslaving misschien zelf bekostigen, maar omdat veel verslaafden hun verplichtingen op het werk verzaken raken ze hun baan vaak al snel kwijt. Zonder vast inkomen kan de verslaafde overgaan tot andere manieren om aan geld te komen. Vaak proberen zij geld te lenen bij vrienden, zonder het later terug te betalen, of verkopen zij persoonlijke bezittingen. In het uiterste geval kunnen zij zelfs gaan stelen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…