Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen een hoge bloeddruk

Olivier
5 min read

De bloeddruk van een persoon houdt in wat de kracht is waarmee het hart het bloed door de vaten pompt. Daarbij is het van belang dat deze kracht niet te groot wordt en dus de hoogte van de bloeddruk niet te hoog. Zoals eigenlijk vrijwel iedereen wel weet, is een te hoge bloeddruk namelijk niet zo gunstig voor je gezondheid. Het is immers algemeen bekend dat een te hoge bloeddruk de kans op hart –en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Wat minder mensen weten, is hoe je ervoor zorgt dat je bloeddruk niet te hoog wordt of hoe je deze bloeddruk naar beneden krijgt.

Om die reden, omdat er nogal wat vaagheid heerst omtrent de manieren waarop je een te hoge bloeddruk tegen kunt gaan, hebben wij hier alles nog eens helder op een rijtje gezet. Daarbij kijken we eerst naar de manieren waarop je zelf je leven zo in kan delen dat een te hoge bloeddruk vermeden wordt en behandelen we vervolgens de verschillende medicijnen en dergelijke die je bloeddruk kunnen verlagen.

Je bloeddruk verlagen door anders te leven

Het is dus mogelijk om met behulp van medicijnen je bloeddruk naar beneden te brengen, maar dat heeft in de meeste gevallen niet de voorkeur. Je kunt namelijk ook zelf veel doen aan de hoogte van je bloeddruk door gezonder te gaan leven, iets wat uiteraard een stuk natuurlijker is. Maar hoe doe je dat dan, gezond leven om je bloeddruk te temperen?

Gevarieerd eten

Zoals bij vrijwel alle klachten, aandoeningen en ziektes is er één ding wat eigenlijk altijd vermeden dient te worden: roken. Ook bij een te hoge bloeddruk is dat het geval. Hoewel het voor veel mensen lastig is, is het dus aan te raden om te stoppen met roken, indien ze dat doen. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om qua voeding gewoon goed bezig te zijn. Variatie is daarbij het toverwoord. Zorg ervoor dat je van alle voedingstoffen elke dag iets binnenkrijgt. Er is echter ook iets wat beter zoveel mogelijk gemeden kan worden. Dit betreft zout. Het binnenkrijgen van te veel zout is namelijk juist een aanstoker van een te hoge bloeddruk. Het lastige hierbij is echter dat zout tegenwoordig in veel soorten voedsel zit. Je kan de inname ervan echter al aanzienlijk beperken door zelf geen tot weinig zout aan je eten toe te voegen en vooral groenten en fruit, waar weinig zout in zit, te eten. Groenten en fruit zijn daarnaast natuurlijk überhaupt gezond, wat bevorderlijk is voor een gezonde bloeddruk.

Beweging

We hebben zojuist gezegd dat je gevarieerd moeten eten. Dat betekent echter niet dat je heel veel moet eten. Sterker nog: in veel gevallen kan afvallen ervoor zorgen dat de hoogte van je bloeddruk afneemt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit in principe uitsluitend geldt voor mensen met flink wat overgewicht. Mensen die al slank zijn, moeten uiteraard niet al te veel afvallen, daar dit ook weer andere gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. Bovendien is het op die manier moeilijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat wel voor iedereen geldt, is dat voldoende lichaamsbeweging de hoogte van de bloeddruk kan doen laten dalen. Dit hoef je niet te overdrijven, maar zorg er in ieder geval voor dat je een halfuurtje per dag in beweging bent. Sporten zorgt er vaak bovendien voor dat stress weggenomen en stress is nou juist iets wat een hoge bloeddruk stimuleert. Stress moet dus ook op andere manieren vermeden werden, bijvoorbeeld door regelmatig een ontspannend bad te nemen.

Hieronder hebben we alle zaken die je zelf kunt veranderen om gezonder te leven nog even op een rijtje gezet:

  • Stop met roken
  • Eet gezond én gevarieerd
  • Probeer je zoutinname te beperken
  • Probeer af te vallen, als je overgewicht hebt
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Vermijd stress

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk

Een huisarts zal je in eerste instantie waarschijnlijk aanraden om je leven op één of meerdere van de volgende manieren te veranderen. Heeft dit niet het gewenste effect, blijft je bloeddruk kortom te hoog, dan kan hij er echter ook voor kiezen om je bepaalde medicijnen voor te schrijven. Dit doet hij in bepaalde gevallen eerder dan in andere gevallen. Zo zal je eerder medicijnen toegediend krijgen wanneer je een hart –of vaatziekte hebt of wanneer het risico daarop groter is. Vaak betreft het dan één van de volgende medicijnen:

  • Bètablokkers
  • Plaspillen
  • RAS-remmers
  • Calciumblokkers

Tegenwoordig is er ook nog een andere manier om de bloeddruk te doen verlagen. Dit gebeurt dan door het uitschakelen van de nierzenuw, wat ook wel ablatie genoemd wordt. Omdat het hier gaat om een ingrijpende operatie, waarbij het zenuwweefsel rond de nierslagader wordt uitgeschakeld, gebeurt dit alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij zowel het aanpassen van de leefstijl als de genoemde medicijnen niet voor het verlagen van de bloeddruk zorgen. Om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw bloeddruk, kan je gebruik maken van deze handige bloedmeters.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…