De invloed van Ubiquinol-Q10 op verlagen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Ongeveer 20% van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk of hypertensie. Het is een sluipende aandoening die weinig of geen symptomen heeft. Een op de twee personen die met hypertensie te kampen heeft, is zich daar niet bewust van. Dat is een gevaarlijke vaststelling als je weet dat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten ernstig doet toenemen. 

Tijd om de feiten op een rijtje te zetten. Wat is een hoge bloeddruk? Hoe stel je een hoge bloeddruk vast? Waarom is het gevaarlijk? Wat zijn de symptomen? Wat zijn mogelijke oorzaken? En hoe maak je komaf met hypertensie? 

Wat is een hoge bloeddruk? 

Tijdens het pompen knijpt het hart samen (bovendruk) om vervolgens weer te ontspannen (onderdruk). Dat proces zorgt ervoor dat het hart bloed door de slagaders stuwt. Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaderwanden. Jouw bloeddruk is het hoogst wanneer het hart samentrekt. Als het hart ontspant, daalt de bloeddruk opnieuw. 

Jouw bloeddruk schommelt sowieso. Overdag ben je onderhevig aan emoties en inspanningen waardoor je bloeddruk altijd hoger is dan ’s nachts. 

Het resultaat van je bloeddruk wordt uitgedrukt in mmHg (Hg staat voor kwik) en wordt gekenmerkt door twee waarden: de bovendruk en onderdruk. De ideale bloeddruk heeft een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk lager dan 80 mmHg. In de medische wereld worden de waarden meestal door tien gedeeld: in plaats van 120/80 mmHg spreekt men over 12/8. 

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk? 

Men spreekt van een te hoge bloeddruk als je bovendruk 140 mmHg of hoger is, en je onderdruk 90 mmHg of hoger is. Je bloeddruk wisselt voortdurend en wordt in grote mate beïnvloed door emoties, de omgeving waarin je je bevindt en eventuele lichamelijke inspanningen. Het is vaak zo dat wanneer iemand de spreekkamer van de arts betreedt, hij gespannen is waardoor zijn bloeddruk automatisch de hoogte in gaat. Dat verschijnsel wordt ook wel het wittejaseffect genoemd. Om vast te stellen of iemand een hoge bloeddruk heeft, is het dus belangrijk dat er minstens drie metingen op verschillende tijdstippen plaatsvinden. Zo probeert men dergelijke situaties uit te sluiten. 

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk? 

Hypertensie maakt je vatbaarder voor hart- en vaataandoeningen. Het is een van de belangrijkste aandoeningen die verstoppingen van de bloedvaten en het hart in de hand werkt. Wie last heeft van een hoge bloeddruk kan dus vroeg of laat een beroerte, hartinfarct, verzwakte hartspier, nier- of oogbeschadiging krijgen. 

Wat zijn de symptomen? 

In de helft van de gevallen is de persoon in kwestie zich niet bewust van het feit dat hij of zij een te hoge bloeddruk heeft. Je voelt je niet ziek door een hoge bloeddruk en er treden doorgaans ook geen lichamelijke symptomen op. Dat verklaart waarom een hoge bloeddruk ook een stille doder genoemd wordt. Alleen bij langdurige of extreme gevallen kunnen de volgende symptomen optreden: neusbloedingen, vermoeidheid, gezichtsproblemen, oorsuizingen en hoofdpijn. 

Wat zijn de oorzaken van een te hoge bloeddruk? 

In 5% van de gevallen is hypertensie het gevolg van een lichamelijke afwijking. Dat kan bijvoorbeeld bij een nieraandoening het geval zijn. Bij de overige 95% van de patiënten is er echter geen directe oorzaak. Het is wel zo dat de volgende factoren een hoge bloeddruk in de hand werken: roken, overmatig alcoholgebruik, overmatig zoutverbruik, overgewicht, stressvol leven, vermoeidheid, gebrek aan beweging en een hoog cholesterolgehalte.  Daarnaast kan erfelijke aanleg ook een rol spelen. 

Hoe maak je komaf met hypertensie? 

Eerst en vooral door in te zetten op een gezonde levensstijl. De volgende vier vuistregels liggen aan de basis van een lang en gezond leven.

1.     Gezond en evenwichtig eten 

Kies vooral voor groenten, fruit, noten, vis, volkoren producten, peulvruchten en mager vlees. Probeer ook zoveel mogelijk zelf te koken. Alleen zo weet je 100% zeker wat je allemaal in je lichaam stopt. Kies voor verse producten. Heb je bijvoorbeeld zin in een glas fruitsap? Pers dan zelf sinaasappelen in plaats van een voorverpakt sapje te drinken. Let op: overdaad schaadt. In theorie kan alles maar met mate. Probeer een evenwicht te vinden. Af en toe eens zondigen mag zeker. Balance is key

2.     Dagelijks bewegen

Beweeg dagelijks minstens een halfuurtje. Ben je nooit echt sportief geweest? Dan hoef je je nu niet per se te gaan afmatten in de fitness. Beweeg matig intensief door voor of na de werkuren een wandeling te maken of met de fiets naar je werk te gaan. Het is vooral belangrijk dat je een activiteit kiest die je zelf leuk vindt en die je gemakkelijk in je agenda kunt plannen. 

Heb je een bureaujob en zit je minstens acht uur per dag achter je computer? Doorbreek de zitmarathon door elk uur even recht te staan en te bewegen. Telefoneer staand en stap naar je collega indien je een vraag hebt in plaats van een mail te sturen. 

3.     Stop met roken

Het is een open deur intrappen maar in een sigaret zitten meer dan 4.000 schadelijke stoffen. Vandaag is dus de dag om te sigaret af te zweren. Je doet er niet alleen je eigen gezondheid een groot plezier mee, maar ook die van je omgeving. Start to stop

4.     Stressvrij leven 

Stressvolle situaties kan je moeilijk vermijden, maar je kunt wel je levensstijl aanpassen zodat je beter kunt omgaan met spanningen. Probeer duidelijk in kaart te brengen wat jou precies stress bezorgt. Door de oorzaken te identificeren, kan je ze sowieso beter onder controle houden. Besef ook dat piekeren je niet vooruithelpt. Integendeel zelfs. 

Ubiquinol-Q10

Als een gezonde en evenwichtige levensttijl geen daling van de bloeddruk oplevert, kan het voedingssupplement Ubiquinol-Q10 soelaas bieden. Het enzym CoQ10 zorgt voor de energievoorraad en -verwerking in het lichaam. Het wordt voornamelijk aangemaakt door het lichaam zelf maar bepaalde aandoeningen – zoals hypertensie – kunnen de productie op een lager pitje zetten. Voor meer informatie raden we je aan je huisarts te raadplegen. 

De Japanse fabrikant Kaneka staat erom bekend kwalitatieve, bio-identieke Ubiquinol-Q10 te maken. Onder andere Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje gebruiken Ubiquinol-Q10 van Kaneka in hun producten.