Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Fietsen als lichaamsbeweging is gezond

Olivier
4 min read

Het is belangrijk om minimaal dertig minuten aan lichaamsbeweging te doen per dag. Ondanks dat dit meer dertig minuten zijn hebben we er meestal geen tijd voor vanwege een drukke carrière of andere oorzaken. Een eenvoudige manier om aan voldoende lichaamsbeweging te komen is door te gaan fietsen. Fietsen is namelijk gezond als dagelijkse beweging. Naast het feit dat het heel erg gezond is heeft het nog meer voordelen. 

Je kan het namelijk gerust even tussendoor doen en zo toch nog aan je dagelijkse beweging komen. Je kan bijvoorbeeld de fiets pakken naar je werk of de supermarkt. Misschien is dit slechts vijftien minuten fietsen, maar heen en weer fietsen zorgt voor de dagelijkse beweging van dertig minuten per dag. Een aantal redenen waarom fietsen als lichaamsbeweging gezond is hebben we hier op een rijtje gezet.

Vet en calorieën verbranden met fietsen

Bij veel sporten duurt het even voor je gaat beginnen met vet verbranden. Bij fietsen ligt dit allemaal iets anders. Je kan namelijk al vet en calorieën verbranden na een half uur fietsen. Iedere minuut dat je hierna fietst verbrand je puur vet. Een uurtje fietsen per dag kan dus flink wat vet weghalen op een natuurlijke manier. Naast vet verbrand je ook redelijk wat kcal.

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je gewicht. Met langzaam recreatief fietsen verbrand je al 476 kcal bij een gewicht van 70 kg in een uur. Ga je snelheid maken en fiets je een uur lang 20 km per uur? Dan verbrand je al 560 kcal met alleen een stukje fietsen. Het is dus absoluut gezond en het helpt je om gewicht te verliezen bij een gezonde maaltijd.

Voorkom diabetes

Diabetes type 2 ontstaat vaak door een verkeerde leefstijl. Ongezond eten en weinig beweging kan ervoor zorgen dat diabetes wordt vastgesteld. Diabetes type 2 is in België een steeds groter probleem doordat meer dan helft van de Nederlanders last heeft van overgewicht. Fietsen is een perfect medicijn om diabetes type 2 te voorkomen. Naast het voorkomen dan diabetes is het ook mogelijk om met de fiets beginnende diabetes te genezen. Door dagelijks op de fiets te stappen en gewicht te verliezen kan je er in het begin voor zorgen dat je weer van diabetes afkomt. Reden genoeg dus om op de fiets te stappen. 

Verminder stress op de fiets

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam zelf, maar helpt ook uitstekend tegen stress. Regelmatig actief op de fiets aan de slag gaan helpt je om de hersenen weer leeg te fietsen. Het stress niveau neemt flink af en je kan weer helder denken door een stukje te gaan fietsen. Dit maakt de fiets absoluut het ideale vervoersmiddel van en naar kantoor. Na afloop van je werk kan je zo weer op de fiets springen en je hoofd leegmaken met een lange fietstocht. Je komt zo weer helemaal fris thuis met minder stress en een leeghoofd.

Handige punten waarom fietsen gezond is

  • Bloedvaten worden weer schoon na een half uur fietsen.
  • Fietsen zorgt voor nieuwe verbindingen in de hersenen en een beter geheugen. 
  • Verminderd de kans op een hartaanval met 50%.
  • Je voelt je lekkerder in je vel.
  • Je functioneert beter op je werk door een beter concentratievermogen.
  • Fietsen is gezonder voor je hart dan hardlopen of joggen.
  • Op de fiets naar je werk bespaart in benzinekosten en uitlaatgassen.
  • Vrouwen vallen sneller af met fietsen dan met diverse andere sporten.
  • De kosten voor een stukje fietsen zijn goedkoper dan een sportclub.
  • Fietsen als sport past makkelijk in je dagelijkse leefstijl door bijvoorbeeld de auto te laten staan en een stukje te gaan fietsen.  
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…