Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overgang

Alle vrouwen komen vroeg of laat in de overgang. De overgang is de periode waarin de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam, dat iedere vrouw dient te ondergaan. De periode van het afnemen van de vruchtbaarheid van de vrouw ontstaat meestal rond het 45e levensjaar, maar kan ook eerder of later beginnen. De leeftijd waarop de vrouw in de overgang komt, verschilt dan ook per vrouw. Als de overgang eenmaal gestart is, duurt deze periode gemiddeld tussen de vier en tien jaar.

De oorzaak van de overgang

Iedere vrouw heeft een bepaald aantal eicellen in de eierstokken. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de productie van vrouwelijke hormonen af. Hierdoor worden de ovulatie en menstruatie onregelmatig en stoppen de ovulatie en menstruatie uiteindelijk helemaal. Het proces van het onregelmatig worden van de ovulatie en menstruatie en het uiteindelijk stoppen van de ovulatie en menstruatie, wordt overgang genoemd. De overgang is een natuurlijk verschijnsel, waar iedere vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam van de vrouw op het feit dat men ouder wordt.

De overgang: drie fases

De overgang bestaat uit drie fases, namelijk:

Fase 1: de premenopauze. Tijdens de premenopauze neemt de productie van eicellen langzaam af. Hierdoor maken de eierstokken minder oestrogeen aan en wordt de menstruatie onregelmatig. Daarnaast kan men tijdens de premenopauze te maken krijgen met extra bloedverlies, als gevolg van de onregelmatige menstruatie en de veranderingen in de eierstokken van de vrouw.

Fase 2: de menopauze. Ongeveer een jaar na de start van de premenopauze, treedt de laatste menstruatie op. De laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Bij de meeste vrouwen treedt de menopauze op rond hun vijftigste, maar de leeftijd van de vrouw bij de menopauze verschilt per persoon.

Fase 3: postmenopauze. Na het optreden van de laatste ongesteldheid, moet het lichaam van de vrouw wennen aan de veranderingen van het lichaam. Er moet een nieuwe balans gezocht worden, waardoor de vrouw te maken kan krijgen met enkele lichamelijke en geestelijke klachten.

De symptomen en klachten van de overgang

De overgang brengt veel symptomen of klachten met zich mee. Niet iedere vrouw krijgt te maken met alle klachten en niet alle vrouwen ervaren de klachten hetzelfde, maar over het algemeen wordt de overgang gezien als een periode van vervelende, typische kwaaltjes die alleen bij de overgang voorkomen. De meest voorkomende symptomen van de overgang, zijn de volgende:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Veroudering van de huid lijkt sneller te gaan
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatig bloedverlies
  • Veranderende afscheiding (toenemen, afnemen, andere kleur, et cetera)
  • Een branderige, jeukende of droge vagina
  • Verlies van het libido
  • Gewrichtsklachten, voornamelijk in de ochtend
  • Stijve spieren, voornamelijk in de ochtend

Voornamelijk de opvliegers zijn een duidelijk symptoom van het intreden van de overgang. Opvliegers zijn plotselinge warmte-aanvallen, waarbij de vrouw het in één klap erg heet heeft en veel gaat zweten. Opvliegers kunnen bij sommige vrouwen enkele keren per dag optreden, terwijl andere vrouwen slechts enkele keren per week een opvlieger hebben.

Niets gevonden