Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Warmte-uitslag

Een van de meest voorkomende uitslagen van de huid is warmte-uitslag en wordt in de volksmond ook wel zweet-uitslag genoemd. De uitslag komt meestal voor in de zomermaanden als het erg warm is. De warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je last krijgt van warmte-uitslag. De uitslag is relatief onschuldig, maar kan voor flink wat irritatie en overlast zorgen.

Oorzaken

Warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid is natuurlijk een oorzaak van de warmte-uitslag. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met het lichaam? De zweetkliertjes van onze huid raken door de extreme warmte verstopt. Het zweet kan er niet meer uit en door de ophoping kan er zelfs een ontsteking ontstaan of een wrijving tegen elkaar aan. Doordat het vocht ergens heen moet ontstaan er een soort blaasjes of bultjes. Hierdoor gaat de huid erg jeuken en krijg je last van de bekende warmte-uitslag.

Symptomen

  • Rode huid
  • Jeuk
  • Blaasjes met vocht op de huid.
  • Bultjes
  • Verdikte rode of roze plekken.

Waar komt warmte-uitslag voor?

  • In het gezicht.
  • Bovenop de armen.
  • In de nek.
  • Op de rug.
  • Op de borst of onder de borsten.
  • Op en tussen de billen.
  • Op de elle bogen.
  • Op de onderbenen.

Voorkomen van warmte-uitslag

De warmte in combinatie met zweet en een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je last krijgt van warmte-uitslag. Het is dus belangrijk om jezelf aan te passen aan de tempratuur en de omgeving waarin je jezelf bevind. Draag vooral veel luchtige kleding gemaakt van katoen zodat je huid kan blijven ademen. Drink voldoende water om je tempratuur laag te houden. Probeer in een koele omgeving te blijven van rond de 21 graden. Door je op deze manier aan te passen aan hoge tempraturen kan je ervoor zorgen dat warmte-uitslag voorkomen wordt.

Het dragen van strakke kleding wordt ook afgeraden als je snel last hebt van warmte-uitslag. Door de wrijving met de huid ontstaat er sneller een irritatie. Zorg ervoor dat je niet te lang in een vochtige omgeving blijft. Mocht je er heel gevoelig voor zijn dan is het af te raden om gebruik te maken van een sauna of Turks stoombad. De tempraturen liggen hier hoog en de stoom zorgt voor een extra hoge luchtvochtigheid. Het is dus slim om dit soort plaatsen te mijden als je warmte-uitslag wil voorkomen.

Warmte-uitslag behandelen

Meestal gaat de warmte-uitslag gewoon vanzelf weg. Het enige dat je hoeft te doen is een plek opzoeken waar het een stuk koeler is. Een graad of 20 kan al helpen om de uitslag te laten verdwijnen. Heb je veel last van de jeuk? Probeer dan een gel-pack in handen te krijgen en de bultjes te koelen. Zorg er wel voor dat de huid zelf droog blijft want anders wordt het een nieuwe broedplaats voor warmte-uitslag. Verkoelende gel kan eventueel ook helpen om de warmte-uitslag te behandelen. Een voorbeeld van een verkoelende gel is levomentholcrème. Soms lijkt een bepaalde uitslag op een warmte-uitslag, maar is dit niet de situatie. Het kan dan slim zijn om even te controleren of er niet iets anders aan de hand is zoals een ontstoken haarzakje of acné.

Heel soms moet een warmte-uitslag worden behandeld door een arts. Maar in de meeste situaties gaat de uitslag vanzelf wel weer over. De warmte-uitslag moet behandeld worden door een arts zodra blijkt dat er een infectie bijgekomen is. Vaak merk je dit als je last krijgt van andere symptomen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Deze symptomen komen vaak in combinatie met de warmte-uitslag en zijn een reden om even een dokter te bellen en de uitslag te laten nakijken. Vaak wordt er door de arts een antibiotica voorgeschreven om de infectie te behandelen.

Niets gevonden