Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe weet ik of ik zwanger of vruchtbaar ben? De symptomen

Bram
3 min read

Iedere vrouw heeft een periode waarin de vruchtbaarheid groter is. Deze periode vindt plaats in de drie dagen voor de ovulatie of eisprong van de vrouw. Door in deze periode seks te hebben, is de kans om zwanger te worden aanzienlijk groter. Maar hoe weet je wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en je dus erg vruchtbaar bent? Dat lees je in onderstaand artikel. Ook lees je in dit artikel wat de eerste symptomen van een zwangerschap zijn. 

De symptomen van vruchtbaarheid

Er zijn twee belangrijke symptomen aan te wijzen die de vruchtbaarheid van een vrouw aangeven. Dit betreft de volgende symptomen:

 1. Je hebt meer afscheiding dan normaal. Dit geldt voor de periode vlak voor de vruchtbare periode. 
 2. Vlak voor de eisprong daalt je lichaamstemperatuur. Door je lichaamstemperatuur goed bij te houden gedurende je cyclus, kun je dus gemakkelijk zien wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Meet je een daling in je temperatuur, dan is je eisprong al bijna geweest. Daarom dien je voor de dalende temperatuur seks te hebben en dus goed bij te houden wanneer jouw eisprong ongeveer plaatsvindt.

De eerste symptomen van een zwangerschap

Als je zwanger bent, krijg je te maken met verschillende symptomen. Door je te verdiepen in de eerste symptomen van een zwangerschap, kun je eenvoudig herkennen of je misschien zwanger bent. De eerste symptomen van een zwangerschap, zijn de volgende:

 1. Je hebt een menstruele cyclus gemist of je menstruele cyclus is later dan normaal. Voor de meeste vrouwen is een vertraagde of gemiste menstruele cyclus de reden om een zwangerschapstest te doen en dit is zeker niet onnodig. Een vertraagde of gemiste menstruele cyclus geeft in vele gevallen namelijk aan dat je zwanger bent. 
 2. Je hebt te maken met licht bloedverlies. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt het embryo zich in de baarmoederwand. Hierdoor kun je last krijgen van kleine bloedingen en kramp. Verwar dit niet met een menstruatie, want dit is juist een teken van bevruchting.
 3. Je bent sneller moe dan normaal. 
 4. Je bent misselijk en dan vooral in de ochtend. Zwangerschapsmisselijkheid kan tussen twee tot acht weken na de bevruchting voorkomen. Niet iedere vrouw krijgt ermee te maken, maar het is een zeer veelvoorkomend symptoom. 
 5. Je hebt hoofdpijn. 
 6. Je hebt last van lage, zeurende rugpijn. 
 7. Je moet vaak plassen dan je gewend bent. Dit komt omdat de baarmoeder opgezwollen is na de bevruchting, waardoor deze tegen je blaas aan drukt.
 8. Je borsten zijn gevoeliger dan normaal en kunnen gezwollen zijn. Ook kunnen er andere veranderingen in de borsten voorkomen, zoals borsten die groter worden, pijn bij aanraking, grotere tepels en tepels die er donkerder uit zien. 
 9. Je hebt trek in bepaalde voedingsmiddelen. Sommige vrouwen die zwanger zijn, hebben ineens ontzettend veel trek in ijs of in drop. Ook kan het mogelijk zijn dat je juist een afkeer ervaart voor bepaalde voedingsmiddelen, waarbij je bijvoorbeeld erg misselijk wordt van de gedachte aan bepaalde voeding of bij het ruiken van bepaalde voeding. Ook dit kan een teken zijn van zwangerschap. 

Als je meerdere van bovenstaande symptomen ervaart, is de kans aanwezig dat je zwanger bent. In dit geval is het aan te raden om een zwangerschapstest te doen of een afspraak te maken met de dokter om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, of niet.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…