Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chemotherapie

Bij chemotherapie denkt men meteen aan de behandeling van kanker met medicijnen. Oorspronkelijk is dit echter de benaming voor álle soorten behandelingen met chemische middelen (medicatie).

In dit artikel zullen we het puur hebben over de chemotherapie die bij kanker toegepast wordt. Chemotherapie is een van de behandelmethodes die ingezet worden om kanker te bestrijden. Het heeft vaak een heftige uitwerking op je lichaam en geest, maar het is ook een van de beste wapens tegen deze nare ziekte. Mensen die chemotherapie, of kortweg chemo, moeten ondergaan maken zich van tevoren vaak toch wel enige zorgen.

  • Hoe gaat de behandeling precies in zijn werk
  • Hoeveel last zal je krijgen van de chemotherapie zelf?
  • Wat zijn de bijwerkingen en gevolgen van chemotherapie?

Hoe meer informatie je op kunt doen over het precieze proces en de te verwachten effecten, hoe beter voorbereid je de chemotherapie in kunt stappen. Het is dan ook een goed idee om je zoveel mogelijk in te lezen. Hier vind je alles wat je moet weten over chemotherapie: over de voorbereiding, maar ook over wat er gebeurt tijdens en na de chemo.

Hoe bereid je je voor op chemotherapie?

Chemotherapie ondergaan is behoorlijk spannend. Het is een menselijke reflex om er dan ook niet al teveel over na te denken. Toch kun je dit beter wel doen. Wie zich goed voorbereidt op de chemokuur, heeft een betere kans om de lichamelijke, maar ook de psychologische effecten van chemotherapie succesvol te verdragen. Uiteindelijk is het dus beter voor je gezondheid om je uitgebreid voor te bereiden en in te lezen. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over de therapie zelf, en zorg dat je goed in de stof zit. Je kunt een dagboek bij houden, of met andere mensen praten over jouw en hun ervaring. Door veel contact met mensen die weten wat je meemaakt en die je op een positieve manier kunnen ondersteunen en begeleiden, houd je je moraal hoog en maak je een betere kans om goed door de chemo heen te komen. De arts is daarvoor natuurlijk in de eerste plaats de aangewezen persoon. Hem of haar kun je alle vragen stellen die je hebt, zodat je op een actieve manier bezig bent met je eigen behandeling.

Tijdens de chemo: Hoe gaat het in zijn werk?

Als de chemokuur eenmaal begint, worden de foute cellen in je lichaam aangevallen door middel van medicijnen. Ondanks de steeds verder ontwikkelende medische technologie vallen daarbij ook slachtoffers: gezonde cellen rondom de schadelijke cellen worden ook geraakt door de chemokuur. Hierdoor zal je enige vervelende bijeffecten ondervinden. Niet iedere kuur heeft dezelfde bijwerkingen, en niet iedere persoon heeft er evenveel last van. De volgende bijwerkingen komen vaak voor:

  • Vermoeidheid. Dit kan lang duren en zal pas verminderen enkele weken nadat de chemokuur zelf is afgelopen.
  • Een gebrek aan eetlust. Het is normaal dat je tijdens de chemokuur minder zin hebt om te eten en drinken. Ook dit is een langdurig effect.
  • Haaruitval. Dit is een van de meest bekende effecten van de chemotherapie. De uitval kan enkele weken na de eerste kuur beginnen.
  • Misselijkheid. Dit is een bijwerking die vooral aan het begin van de behandeling een rol speelt, en daarna snel verdwijnt.

Naast deze veel voorkomende bijeffecten krijgt je lichaam en geest soms nog meer te verduren. Droge huid, problemen met seksualiteit en overgevoeligheid komen in mindere mate voor. Daarnaast zijn er enkele emotionele uitwerkingen: je kunt last krijgen van verlies van concentratie, maar ook angst en depressies. De risico’s op deze emotionele effecten kun je enigszins indammen door je voor te bereiden op hetgeen je staat te gebeuren.

Wat gebeurt er na de chemokuur?

De meeste mensen die chemokuur moeten ondergaan, denken misschien niet veel verder dan de eerste stap. Maar na de chemokuur is eigenlijk pas het moment dat je kunt zien of er enig effect opgetreden is. Sommige bijwerkingen kunnen bovendien langer aanhouden, of blijvend zijn.

Wat de ziekte zelf betreft, zijn er verschillende uitkomsten mogelijk, die belangrijk zijn om de volgende stappen te bepalen. De chemokuur kan ervoor zorgen dat de tumor is gekrompen, wat kan leiden tot genezing of een operatie. Maar het kan ook zijn dat de chemotherapie niet het gewenste effect heeft gehad. In sommige gevallen is het nodig om een nieuwe chemokuur te beginnen, terwijl dat in andere gevallen niet hoeft of niet effectief is. Ook om deze fase goed door te komen, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden. Hierdoor zal je ook de kans op angstgevoelens, angsten en depressies die het gevolg zijn van de chemokuur kunnen verminderen.