Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chemotherapie en alcoholgebruik

Olivier
4 min read

Wanneer je kanker hebt en een behandeling met chemotherapie ondergaat, ga je door een heel spannende periode heen. Natuurlijk wil je dan tussen de behandelingen door zo goed en zo kwaad als dat gaat ontspannen. Even je zorgen van je af zetten, even net zoals het was voordat je ziek werd. Een glaasje met je vrienden in de kroeg, een wijntje op de bank met je partner. Het zijn van die belangrijke momenten die je leven kleur geven ook al heb je het nog zo zwaar en voel jij je nog zo ellendig.

Toch is het in veel gevallen wanneer je een behandeling met chemotherapie ondergaat om de kanker te bestrijden een goed advies om een glaasje cola te drinken in plaats van een biertje of een glas wijn. We willen jou natuurlijk niet elk pleziertje in je leven ontzeggen, maar een goed advies is op zijn plaats.

Chemotherapie, drink met mate

Wanneer je een chemotherapie ondergaat worden er met regelmaat zware medicijnen in jouw lichaam gebracht. Deze medicijnen hebben een uitwerking op de kankercellen waardoor deze zullen verdwijnen, maar ze hebben ook een aantal bijwerkingen. Eén van die bijwerkingen is de reactie op alcohol in je lichaam. Alcohol in combinatie met chemotherapie kan op een aantal methodes uitwerken:

  • De werking van de medicijnen wordt heftiger onder invloed van de alcohol in je lichaam. De chemokuur zal dus niet alleen de kankercellen doden maar ook je organen zullen vergiftigd raken door de heftige werking van de chemokuur.
  • Je kan last krijgen van zware complicaties door de combinatie van alcohol met een chemokuur. Zo kunnen er gemakkelijker infecties ontstaan doordat je afweersysteem verzwakt is. Je kan daarnaast ook last krijgen van maag-darm letsels, vergiftiging van je lever, of lastig wondherstel.
  • Wonden zullen onder invloed van de alcohol in combinatie met chemokuur niet meer, of heel slecht genezen. Dit heeft heel ernstige gevolgen en deze kunnen zelfs onomkeerbaar zijn.
  • Je kan ook extra last krijgen van de bijwerkingen van een chemokuur behandeling. Onder invloed van alcohol kunnen deze bijwerkingen ernstiger worden. Je zal in dat geval ernstiger last hebben van misselijkheid, diarree maar ook van braken. Chemotherapie is een zeer agressief middel tegen kanker, en sommige soorten chemotherapie hebben een giftige uitwerking op je zenuwen. Dit effect kan nog verder worden versterkt door alcohol.

Wanneer mag je wel een glaasje alcoholische drank drinken en wanneer niet

Wanneer het drinken van een glaasje alcoholische drank verweven zit in jouw leefpatroon en bijdraagt aan een moment van ontspanning is het natuurlijk niet gemakkelijk om opeens te veranderen in een geheelonthouder op artsenadvies. Je mag daarom gerust heel af en toe een glaasje alcoholische drank drinken, maar op bepaalde momenten doe je er heel verstandig aan om dit absoluut niet te doen.

Je mag absoluut geen alcoholische drank drinken op de dag van de chemokuur of op de dag van de bestralingssessie.
Je mag absoluut geen alcoholische drank nuttigen in de week na de chemokuur. De medicatie moet nog in je lichaam kunnen werken en het is absoluut af te raden om die werking te verstoren.
Wanneer de artsen net zijn begonnen met nieuwe geneesmiddelen op basis van een nieuwe behandeling, een experimentele behandeling, een klinische proef enzovoorts waarbij je niet weet hoe de interactie met alcohol zal gaan zijn. Je wil tenslotte geen onherstelbare schade toebrengen aan je lichaam.

Dit zijn natuurlijk allerlei adviezen, maar je zal zelf je eigen weg hier in moeten vinden. Je hebt vast al gemerkt dat een heleboel dingen die je voor je chemokuren at en dronk je nu absoluut niet meer smaken. Dit komt doordat door de chemokuren je smaakpapillen worden aangetast. Je zal dan ook bemerken dat bepaalde alcoholische dranken die je voorheen enorm smakelijk vond je nu opeens niet meer smaken.

Mag je na de chemokuren dan gewoon opnieuw alles drinken?

Wanneer je chemokuur behandeling achter de rug is, wanneer je nog een hormoontherapie volgt of wanneer je in remissie bent staat niets jou nog in de weg om je normale leven weer op te pakken. Genieten mag weer, en een glaasje alcoholische drank drinken is dan ook zeker weer toegestaan. Echter, zoals bij alles geldt: drink, maar drink met mate. Net zoals bij je vrienden geldt dat je het beste maximaal een tot twee glazen alcoholische drank zoals een wijntje of een biertje per dag kan drinken. Wanneer je zekerheid wil kan je het beste overleggen met je specialist.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…