Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chemotherapie bij jou thuis krijgen?

Olivier
4 min read

Chemotherapie is een heftige manier om kankercellen te bestrijden en te proberen te vernietigen. Meestal vindt de kuur, waarbij enkele medicijnen toegediend worden, plaats in het ziekenhuis. Daar ligt de patiënt in bed of zit hij of zij in een comfortabele stoel, terwijl de chemische stoffen toegediend worden. De laatste jaren is er echter een beweging waarbij patiënten niet langer naar het ziekenhuis toe hoeven, maar de chemokuur thuis kunnen volgen. Dit heeft enkele voordelen, maar brengt ook enkele problemen met zich mee. Is het thuis volgen van een chemokuur mogelijk in jouw geval – en is het wenselijk? Daarover lees je in het volgende artikel een hoop informatie.

Wat is chemotherapie precies?

Kanker is een complexe ziekte, waarbij het lichaam eigenlijk tegen zichzelf gekeerd wordt. Bepaalde cellen beginnen zich op een agressieve manier te delen, en creëren daarmee een tumor – een woekering van cellen die niet thuishoort in het lichaam. Zo’n tumor kan soms door middel van een operatie verwijderd worden, maar dat is niet altijd mogelijk. In veel gevallen moet er (ook) gebruik gemaakt worden van zogenaamde cytostatica: medicijnen die de losgeslagen cellen proberen te remmen en de woekerende cellen doen afsterven. Dit is wat chemotherapie probeert te bereiken.

Door middel van het toedienen van deze chemische medicatie, worden de kankercellen verzwakt. Maar ook gezonde cellen komen onder vuur. Vandaar het lichaam vaak heftig reageert op de chemokuur. Er zijn veel vervelende bijwerkingen, die de chemotherapie zwaar en ongemakkelijk kunnen maken. Sommige mensen hopen daarom dat zij de behandeling gedeeltelijk thuis kunnen ondergaan. In het comfort van een bekende en vertrouwde omgeving zijn de bijwerkingen van de chemokuur misschien beter te behappen. Met het oog op die wetenschap werken ook ziekenhuizen er steeds meer naar toe om dit mogelijk te maken.

De voor- en nadelen van het volgen van de chemokuur in eigen huis

Chemokuur is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel heel zwaar. Haaruitval, vermoeidheid en verminderde eetlust kunnen een behoorlijk beslag leggen op zelfs de meest positieve patiënt. Het grootste voordeel van het thuis volgen van de kuur, is dan ook het beperken van de emotionele stress. Dit kan van groot belang zijn, want de effecten van chemokuur kunnen zeer vervelend en langdurig zijn: angststoornissen en depressies kunnen jarenlang aanhouden. Als deze bijwerkingen voorkomen of verminderd kunnen worden door de chemokuur thuis te volgen, is dat dus vaak de moeite waard.

Tegelijkertijd brengt het in eigen huis volgen van een chemokuur enkele risico’s en problemen met zich mee, waar je goed van op de hoogte moet zijn. Een van de grootste risico’s is dat mensen in je omgeving – verzorgers, maar ook huisgenoten – in aanraking komen met de medicijnen via uitscheidingen van de patiënt. Zelfs het aanraken van zweet kan schadelijk zijn, want de medicijnen die in de chemokuur zitten zijn vrij gevaarlijk.

Waar moet je op letten als je thuis chemotherapie ondergaat?

Kun je thuis de chemokuur ondergaan, dan is het fijn als je daarin ondersteund kan worden door vrienden en familie. Je wil echter niet dat je hen ziek maakt. Er zijn dan ook een aantal zaken om goed op te letten:

  • Neem je medicijnen zelf in. Als het mogelijk is doe je dit het liefst zonder hulp, zodat niemand blootgesteld wordt aan de schadelijke stoffen. Laat je iemand de medicijnen toedienen, dan is het verstandig om daarbij wegwerphandschoenen te gebruiken.
  • Wees hygiënisch met urine en ontlasting. Er blijft veel van het chemische medicijn achter in de urine en ontlasting van de patiënt. Als je naar de wc gegaan bent, kun je het beste twee keer achter elkaar doorspoelen met de deksel gesloten. Ook moet je er extra aan denken je handen te wassen nadat je naar de wc bent gegaan. Ook bij braaksel moet je opletten.
  • Wassen en douchen. Hiervoor geldt ook dat je het beste zelf kunt wassen. Word je geholpen, dan kan dat het beste met wegwerpdoekjes om het risico te beperken.

Zoals al blijkt uit deze tips, ben je op het moment dat je chemokuur ondergaat eigenlijk zelf gevaarlijk voor je omgeving. Bij alles wat je doet moet je dan ook extra goed opletten dat je andere mensen niet besmet. Gebeurt dat onverhoopt wel, en komt een van je huisgenoten of een verpleegster toch in aanraking met cytostatica of resten van cytostatica, neem dan speciale maatregelen om de plaats extra goed schoon te maken. Bij twijfel kun je het beste een arts vragen om naar de situatie te kijken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…