Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chemotherapie: Welke Bijwerkingen – Hoe deze op Lange termijn Verminderen?

Olivier
4 min read

Kanker is een serieuze ziekte, die met behoorlijk heftige methodes bestreden moet worden. Chemokuur is een van de meest bekende en meest effectieve manieren om ervoor te zorgen dat de kankercellen te vernietigen. Helaas is de chemokuur niet heel erg gericht. De medicijnen tasten de slechte cellen aan, maar raken daarbij ook gezonde cellen die veel last hebben van de chemokuur.

Je zult hierdoor enkele ernstige bijwerkingen ondervinden vanaf het moment dat je begint aan een chemokuur. Die zijn fysiek, want het lichaam moet de chemokuur bestrijden. Maar de bijwerkingen zijn ook emotioneel, want de behandeling is behoorlijk heftig en heeft een grote impact op je emotionele gesteldheid. Je leest hier meer over de verschillende bijwerkingen die chemotherapie met zich meebrengt.

Welke bijwerkingen kun je verwachten?

Het ondergaan van chemokuur is voor iedereen een andere ervaring. Hoewel niemand er geheel onaangedaan blijft, hebben sommige mensen veel meer last hebben dan anderen. Het is dus lastig om te voorspellen welke bijeffecten je precies zult ondervinden, en in welke hevigheid de bijwerkingen zich aan zullen kondigen. Er zijn in feite drie soorten bijwerkingen van de chemokuur te onderscheiden:

  • Bijwerkingen vóór de chemokuur. Deze zijn voornamelijk emotioneel van aard.
  • Bijwerkingen tijdens de chemotherapie. Het gaat hier zowel om lichamelijke als om emotionele effecten.
  • De langetermijneffecten van de chemokuur – zowel fysiek als emotioneel.

Als je je goed inleest in de bijwerkingen die de chemokuur met zich meeneemt, kun je de verschillende gebeurtenissen beter het hoofd bieden. Bovendien ben je met een gedegen voorbereiding minder vatbaar voor de emotionele effecten, hoewel het zeker geen garanties kan bieden. Wat zijn precies de lichamelijke en emotionele effecten, die een chemokuur teweeg kan brengen?

De lichamelijke effecten van de chemokuur

Chemokuur kent een grote hoeveelheid mogelijke bijwerkingen, waar je – afhankelijk van de manier waarop je lichaam reageert – in meerdere of mindere mate mee te maken zult krijgen. Een van de meest bekende effecten van de kuur is het uitvallen van haar. Dit kan gebeuren binnen enkele weken na de eerste kuur, en is een van de meest confronterende visuele signalen dat het lichaam het zwaar te verduren krijgt. Naast haaruitval is vermoeidheid en een gebrek aan gezonde eetlust een veel gehoorde klacht. Wederom heeft dit er mee te maken het lichaam terug moet vechten en de gezonde cellen die ook geraakt worden door de chemokuur moet herstellen. Dit kost veel energie, met vermoeidheid ten gevolge. Ook een laag aantal witte bloedcellen kan hiervan het gevolg zijn. In de directe uren en dagen na de kuur kan er bovendien een flinke misselijkheid optreden.

Er is een lange lijst minder veel voorkomende bijwerkingen. Daaronder vallen problemen met een droge huid en de nagels, problemen met handen en voeten, overgevoeligheid en een veranderde waarneming. Door je goed in te lezen over de effecten en de risico’s die je loopt tijdens de chemokuur, kun je deze verschijnselen vaak beter een plaats geven en daarmee ook beter het hoofd bieden.

Ook op de lange termijn kan de vermoeidheid die de chemokuur veroorzaakt, blijven bestaan. Vrouwen krijgen vaak last van overgangsklachten, en het is ook bekend dat chemotherapie de vruchtbaarheid aan kan tasten. Het is dus verstandig om regelmatig in contact te blijven met de arts en goed te letten op lichamelijke verschijnselen, ook als de chemotherapie voorbij is.

De emotionele effecten van de chemokuur

Naast je lichaam krijgt ook je geest een behoorlijke klap door de chemotherapie. Patiënten zijn vaak huiverig en zenuwachtig voor de kuur, en maken zich veel zorgen. Hoewel dit natuurlijk niet onterecht is, kan het wel leiden tot veel stress en angst. Op die manier kan chemotherapie depressies, angststoornissen en emotionele problemen veroorzaken. Dat kan al gebeuren voordat de chemotherapie begonnen is, en kan bovendien lang blijven spelen nadat de kuur weer voorbij is. Zeker als blijkt dat je opnieuw een chemokuur moet ondergaan, kan dat zorgen voor veel angst – die zo heftig kan worden dat het lichamelijke effecten kan hebben.

Deze emotionele effecten van de chemotherapie kunnen vooral verlicht worden door open te blijven over de manier waarop je je voelt, en te praten met vrienden, familie en arts. Ook gesprekken met mensen die kanker hebben gehad en waarmee je ervaringen kunt delen, kan veel helpen. Een andere manier om gevoelens te leren beheersen, is om een dagboek bij te houden, te mediteren en zoveel als mogelijk is gezond te eten en veel te bewegen. Op die manier werk je aan je geestelijke gesteldheid, en ben je minder vatbaar voor nare en negatieve gedachten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…