Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bosbaden uitgetest: hoe de kracht van de natuur je lichaam en geest beïnvloedt

Lisa Piotti
6 min read

Bosbaden, de Japanse therapievorm waarbij je bewust contact maakt met de natuur, wordt steeds populairder. Tijdens de coronacrisis richtte Anthony Bal zijn eigen bedrijf Treewise op. Anthony begeleidt individuele bosbadsessie, maar krijgt de laatste tijd ook veel aandacht van bedrijven. Ik trok samen met Anthony naar de Kalmthoutse Heide en liet me onderdompelen in de natuur.

We wandelen een klein stukje de heide in en maken meteen een eerste stop. Daar geeft Anthony me een introductie over bosbaden en geeft hij enkele tips om de beleving zo goed mogelijk te laten verlopen. We lopen op eigen tempo verder en maken een tweede stop. Het eerste wat we doen is stilstaan en het landschap in ons opnemen. We gaan na wat het met ons doet en hoe we ons voelen. Nadien doen we enkele ademhalingsoefeningen, waarna ik meteen merk dat ik al heel wat relaxter ben.

Even later zetten we ons in een open stukje veld. Daar doen we een oefening waarbij je focust op een bepaald punt in het landschap. Anthony begeleidt me al pratend doorheen de oefening. Opeens merk je dat er veel details zijn die je anders ontgaan. De kleuren die je ziet vallen plots veel harder op en lijken wel feller. Tijdens deze oefening merk ik wel dat mijn gedachten soms nog afdwalen. Maar dat is niet erg, volgens Anthony. Het doel is niet om je hoofd volledig leeg te maken en enkel met de natuur bezig te zijn. Je mag je gedachten toelaten, maar moet ze ook weer kunnen loslaten.

De felle kleuren van de natuur zijn plots veel opvallender aanwezig.

We wandelen verder en zetten ons op een omgevallen boom. Daar volgt na de visuele oefeningen een oefening op gehoor. We sluiten onze ogen en Anthony begeleidt me door de geluiden. We luisteren naar de vogels, de auto’s die we in de verte horen, het bewegen van de bomen en de wind. Ik besef dat sommige geluiden me normaal volledig zouden ontgaan. Het valt me op hoe luid de wind eigenlijk is. Misschien is het door zijn permanente aanwezigheid, maar ik stond er nooit eerder bij stil dat de wind zoveel lawaai kan maken. Na de eerste oefeningen voel ik me al helemaal anders. Ik had de afgelopen week veel last gehad van vermoeidheid. Die ochtend voerde ik nog een strijd om mijn ogen open te houden en had ik weinig energie. Na een dik uur bosbaden voel ik duidelijk een verschil. De vermoeidheid is er nog, maar mijn lichaam lijkt die te accepteren, waardoor ik er ook minder last van lijk te hebben.

Wanneer we verder wandelen volgt meteen een andere oefening. We gaan heel erg traag wandelen en leunen met onze schouders een beetje achteruit, zodat ons lichaam ons niet voorruit trekt. Hierdoor krijg ik het gevoel dat ik plots veel lichter ben. Het lijkt wel of de aarde mij draagt, in plaats van dat ik mezelf moet dragen. Nadien gaan we verder met een tastoefening. We nemen een dennenappel en ik leer meteen hoe de natuur eigenlijk altijd hetzelfde is en een vast patroon heeft.

Tijdens onze bosbadsessie benadrukt Anthony dat bosbaden eigenlijk geen allesomvattende term is. Want het gaat vooral om bewust contact leggen met de natuur, en dat gaat verder dan enkel het bos. Al vind je heel wat stukje bos op de Kalmthoutse Heide, een groot deel van het gebied bestaat ook uit heide of open grasvelden. Zo stoppen we even bij een klein veldje met mos. Daar doen we één van de leukste oefeningen. We doen onze schoenen uit en wandelen met blote voeten over het mos. Hier en daar liggen wat takjes, maar ik probeer niet op de prikkels te letten en blijf wandelen. Want ook dat is een aspect van bosbaden: de natuur in al zijn vormen accepteren en omarmen. We gaan op de grond liggen en laten het mos ons lichaam dragen. De bijtende mieren moet je erbij nemen.

Met blote voeten sta je in rechtstreeks contact met het mos.

Ten slotte tasten we ook onze reukzin en smaakzin af. We ruiken aan de dennennaalden en proeven er ook van. Anthony legt me uit waar ik op moet letten als ik dat zelf eens wil doen en waarschuwt me voor giftige naalden. Bomen, en vooral naaldbomen, geven veel fytonciden af. Het is bewezen dat het inademen van die stoffen goed is voor je immuniteit. We ruiken aan verschillende planten en bomen, die elk een andere geur hebben.

We wandelen verder naar een open plaats, waar langs de zijkant enkele bomen staan. Ik laat mijn gewicht op de boom rusten en sluit mijn ogen. Opnieuw begeleidt Anthony mij doorheen de oefening. Na een tijdje heb ik het gevoel dat de boom niet meer zo hard is en dat hij zelfs mee beweegt met de beweging van mijn buik wanneer ik adem. Ik voel me plots heel wat lichter en er valt een soort druk van mijn lichaam. Na deze oefening wandelen we terug en eindigen we met de oefening waarmee we ook begonnen zijn. We kijken naar het landschap, controleren onze ademhaling en achterhalen hoe we ons voelen. En er is zeker een verschil. Mijn lichaam voelt heel wat lichter aan en ik ben minder gestrest.

Anthony vertelt me dat onderzoek bewezen heeft dat als je dit drie dagen aan een stuk doet, je de effecten tot een maand na het bosbaden nog voelt. Na mijn sessie zou ik de positieve invloed van het bos dus nog een kleine week moeten voelen. Ik voel een licht verschil, maar ik geloof zeker dat wanneer je dit op regelmatige basis doet, het verschil nog groter is. Als ik nog eens ga wandelen in de natuur, is dat vanaf nu zeker een andere ervaring voor mij.

Wil je zelf eens gaan bosbaden, alleen, in groep of als bedrijf? Of wil je op een gezonde manier aan een herstelperiode starten? Voor meer informatie en afspraken met Anthony kun je terecht op treewise.be.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…