Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verkoudheid bij Baby’s: Symptomen & Behandeling

Olivier
5 min read

Net zoals volwassenen, kunnen ook baby’s verkouden worden. Veel (jonge) moeders vinden het spannend als hun kindje verkouden worden en denken direct dat er meer aan de hand is dan een eenvoudige verkoudheid, maar je hoeft je geen zorgen te maken als jouw kind verkouden is. De verkoudheid is namelijk niet alleen onschuldig, maar gaat in de meeste gevallen ook vanzelf weer over.

Is jouw kind op dit moment verkouden en wil je meer te weten komen over verkoudheid bij baby’s? Lees dan meer over verkoudheid bij jonge kinderen op deze pagina. Op deze pagina lees je niet alleen hoe je een verkoudheid bij jouw jonge kindje kunt herkennen, maar ook wat je kunt doen om de verkoudheid te behandelen en ervoor te zorgen dat jouw kind zich zo snel mogelijk weer goed voelt.

De symptomen van verkoudheid bij baby’s

Als een baby verkouden heeft, dan heeft het jonge kind dezelfde verschijnselen als ieder ander die een verkoudheid heeft. Denk hierbij aan hoesten, een verstopte neus, tranende ogen, keelpijn en hangerigheid. Heeft jouw kind de volgende symptomen, dan heeft hij of zij hoogstwaarschijnlijk te maken met een vervelende verkoudheid:

Verder kan het kind ook te maken krijgen met keelklachten of hoofdpijn tijdens de verkoudheid. Als ouder zie je dit natuurlijk niet en omdat je baby nog niet kan praten, is het ook lastig om te achterhalen of je kind te maken heeft met keelklachten en/of hoofdpijn. De beste manier om te controleren of jouw kind misschien last heeft van keelklachten of pijn aan het hoofd, is door naar het gedrag van het kind te kijken. Gedraagt je kind zich anders dan normaal, bijvoorbeeld omdat hij of zij extra hangerig is, extra moe is of extra moppert of huilt, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van klachten als keelpijn en/of hoofdpijn.

De behandeling van verkoudheid bij baby’s

Helaas bestaat er geen specifieke behandeling tegen de verkoudheid van baby’s. Dit betekent dat jouw kind gewoon uit moet zieken, net zoals oudere kinderen en volwassenen die met een verkoudheid te maken krijgen. Hoe lang het duurt voor jouw kind van de klachten af is, is afhankelijk van de ernst van de verkoudheid en het afweersysteem van jouw kind. Sommige kinderen hebben namelijk een sterk afweersysteem dat gemakkelijk en snel afhandelt met de ziektekiemen van een verkoudheid, terwijl andere kinderen er wat langer over doen om beter te worden.

Hoewel er geen behandeling is voor de verkoudheid van een baby, zijn er wel middeltjes die je kunt gebruiken om de klachten van de verkoudheid wat te verminderen. Heeft je kind een loopneus of een verstopte neus, dan kun je bijvoorbeeld een neusspray gebruiken om deze klacht te verminderen. Gebruik de neusspray echter niet meer dan vijf dagen achter elkaar, want dan kan de spray schadelijk worden voor je kind. Heb je een neusspray op basis van een zeezoutoplossing, dan kun je de neusspray wel onbeperkt blijven gebruiken.

Een ander product dat kan helpen om de verkoudheidsklachten van jouw baby te verminderen, is een balsem. Doe een theelepel van de balsem in een kom heet water en laat je kind de damp boven de kom zo diep mogelijk inademen. Wrijf de balsem enkele keren per dag op de borst van het kind en doe dit zeker voor het slapen gaan, want dan heeft het kind extra last van de verstopte neus. Gebruik wel altijd een geschikt middel voor kinderen en geen middel op basis van menthol, want hier kunnen kinderen benauwdheidsklachten van krijgen.

Tot slot is het belangrijk dat je kind genoeg slaapt als hij of zij verkouden is. Door voldoende te slapen, krijgt het lichaam namelijk meer energie om de ziektekiemen in het lichaam te verdrijven en is je kind sneller van de verkoudheidsklachten af. Verder wordt ook afgeraden om je kind in rokerige ruimtes te laten verblijven, omdat deze ruimtes bij een verkoudheid nog slechter zijn voor je baby. Zorg voor voldoende ventilatie, maar laat het raam nooit helemaal open staan om de klachten te verergeren door een nieuwe of ergere verkoudheid.

Naar de huisarts met een verkouden baby

Het is verstandig om je huisarts altijd te waarschuwen als je kind door een verstopte neus niet goed kan ademhalen of problemen heeft met drinken. Daarnaast is het verstandig om naar de dokter te gaan als je kind hoge koorts heeft in combinatie met de verkoudheid. De lichaamstemperatuur van een kind ligt normaliter tussen de 36 en 37,5 graden en als de temperatuur boven de 39 graden stijgt, is het belangrijk om de huisarts te raadplegen. Heeft je kind al twee dagen een iets hogere temperatuur, dan is het ook belangrijk om de dokter te bellen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…