Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Constitutionele neusslijmvliesontsteking

Een constitutionele neusslijmvliesontsteking is, zoals de naam al duidelijk maakt, een ontsteking van het slijmvlies dat de binnenbekleding vormt van je neus. Deze aandoening is het gevolg van een allergische reactie. De ontsteking staat in verband met de, bij je geboorte al aanwezige, lichamelijke eigenschappen.

Wat is de functie van het neusslijmvlies?

Je neus is de meest belangrijke ingang van je ademhalingssysteem. Om die reden is de binnenkant van je neus met slijmvlies bekleed. Dit neusslijmvlies maakt, normaal gesproken elke dag een bepaalde hoeveelheid vocht aan om je neus en de ingeademde lucht vochtig te maken. Het neusvocht zal vervolgens weer af worden gevoerd naar de opening van je neus en daar verdampen, of er een geringe hoeveelheid afscheiding vormen. Kortom bij een neusslijmvliesontsteking is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies in je neus.

In tegenstelling tot een constitutionele neusslijmvliesontsteking, kan er eveneens een chronische neusslijmvliesontsteking ofwel chronische rhinitis ontstaan, en je te maken krijgen met een langdurige ontsteking van je neusslijmvlies.

Oorzaak van constitutionele neusslijmvliesontsteking

Een constitutionele neusslijmvliesontsteking is het gevolg van een overgevoeligheid, ofwel een allergie, voor sommige stoffen die door inademing je neus binnenkomen. Zo kun je onder andere last krijgen van een constitutionele neusslijmvliesontsteking als je allergisch bent voor huisstofmijt, de haren of huidschilfers van huisdieren of pollen.

Symptomen van constitutionele neusslijmvliesontsteking

Een constitutionele neusslijmvliesontsteking kun je herkennen aan een aantal symptomen:

  • je hebt last van niesaanvallen,
  • je hebt last van een loopneus waarbij er dus waterige afscheiding uit je neus loopt,
  • je neus kan daarentegen ook verstopt zijn,
  • je hebt last van jeuk in je neus,
  • je hebt last van jeukende ogen,
  • je hebt last van tranende ogen.

Op het moment dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld pollen dan zullen de bovengenoemde symptomen niet heel het jaar door aanwezig zijn maar alleen in het seizoen dat de pollen in de lucht terechtkomen. Pollen zullen voornamelijk in de lente rondzweven in de lucht, en dus gemakkelijk ingeademd worden en voor klachten zoals constitutionele neusslijmvliesontsteking zorgen.

Behandeling van constitutionele neusslijmvliesontsteking

Om een behandeling van een constitutionele neusslijmvliesontsteking te kunnen starten zal er op de eerste plaats bepaald moeten worden voor welke stof je precies overgevoelig bent. Dit kan worden bepaald door middel van het geven van onderhuidse injecties met stoffen die mogelijk voor de klachten kunnen zorgen Zodra bekend is welke stof (allergeen) de veroorzaker is van de neusontsteking dan dien je contact hiermee zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, dan zul je je woning en al het textiel (vooral je slaapkamer en het beddengoed) vrij van stof moeten maken en houden.

Een andere manier om constitutionele neusslijmvliesontsteking te behandelen is door het gebruik van antihistamine medicijnen. Deze middelen zijn alleen te verkrijgen op doktersrecept en helpen je allergische reactie te onderdrukken. Tevens kun je een desensibilisatiekuur ondergaan die ervoor moet zorgen dat je afweersysteem minder gevoelig wordt voor een bepaald allergeen. Door deze kuur te ondergaan zal dus de oorzaak van de ontstekingsklachten in je neus worden bestreden: de allergie zal daardoor namelijk worden onderdrukt.

Niets gevonden