Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Loopneus

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: een loopneus. Voornamelijk in de winter of bij het veranderen van het klimaat, hebben veel mensen last van een zogeheten verstopte neus. Maar wat houdt een loopneus precies in? Wat zijn de oorzaken en symptomen van een loopneus? En misschien nog wel belangrijker: wat kan je doen om een loopneus te verminderen? Dat lees je allemaal op deze pagina.

Wat is een loopneus?

Zoals velen wel weten, is de neus één van de belangrijkste ingangen voor het ademhalingssysteem. De binnenzijde van de neus is bekleed met een laag slijmvlies met haartjes, die de lucht die wordt ingeademd filteren, bevochtigen en verwarmen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende slijm in de neus aanwezig is, staat de neusholte in verbinding met de holten in het aangezichtsschedel.

Het slijmvlies in deze holten produceert slijm, dat in een normale dagelijkse hoeveelheid voldoende is voor de bevochtiging van de neus en de ingeademde lucht. Bij verkoudheid of ontsteking van het slijmvlies, produceert het slijmvlies een grotere hoeveelheid vocht. Hierdoor krijg je een loopneus, met vaak een verkleurde afscheiding.

De oorzaken van een loopneus

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een loopneus, ofwel van slijmvlies dat te veel vocht produceert. Een aantal bekende oorzaken zijn:

 • Een allergische reactie
 • Verkoudheid
 • Overgevoeligheid
 • Een temperatuurdaling
 • Het gebruiken van bepaalde medicatie
 • Alcoholgebruik
 • Parfum, of andere prikkelende stoffen die ingeademd worden
 • Inspanning en/of sport

De symptomen van een loopneus

Omdat iedereen wel eens een loopneus heeft gehad, weten de meeste mensen wel wat een loopneus inhoudt. Toch worden de symptomen van een loopneus in onderstaand lijstje nogmaals kort opgesomd.

Zo heb je bij een loopneus te maken met:

 • Veel vocht in de neus: dun en helder of dik en troebel
 • Een verstopte neus
 • Een bemoeilijkte ademhaling
 • Niezen
 • Veel de neus moeten snuiten

In de meeste gevallen gaat een loopneus na een aantal dagen weer weg. In sommige gevallen kan het echter wel enkele weken duren voor de loopneus verdwenen is. Het is niet aan te raden om medicatie te gebruiken om de loopneus te bestrijden, want de loopneus verdwijnt eigenlijk altijd vanzelf. Wel kun je onderstaande tips opvolgen om ervoor te zorgen dat je sneller van de loopneus af bent.

Tips tegen een loopneus

Een loopneus gaat altijd vanzelf weg, maar je kan wel verschillende acties ondernemen om ervoor te zorgen dat dit sneller gebeurt. Het gebruik van medicijnen is niet aan te raden, maar je kan wel een neusspray gebruiken om de loopneus effectief te lijf te gaan. Andere tips om een loopneus te bestrijden, zijn onderstaande drie tips.

# Tip 1: Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken, kunnen vloeistoffen je lichaam beter verlaten en ben je sneller van jouw verkoudheid af.

# Tip 2: bestrijd jouw loopneus met zout en water

Dit doe je door een glas met water te vullen en hier een half theelepeltje zout aan toe te voegen. Vervolgens kun je dit in kleine hoeveelheden opsnuiven, waardoor het slijm verdunt en je het slijm dus gemakkelijker kwijt kan raken.

# Tip 3: neem voldoende rust

Uit onderzoek is gebleken dat als je minder dan acht uur slaapt, je zeven keer meer kans hebt om verkouden te worden. Daarom is het belangrijk om voldoende te rusten, zeker als je regelmatig verkouden bent. Ook als je al een loopneus hebt, is het zeker aan te raden om voldoende te rusten. Zo heeft je lichaam meer kracht om het virus van de loopneus te bestrijden en ben je sneller van je vervelende verstopte neus af.

Niets gevonden