Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen een verstopte neus

Camille
4 min read

Iedereen, jong of oud, heeft wel eens een verstopte neus, soms zelfs meerdere keren per jaar. Dit is elke keer weer erg lastig en je wil er dan ook zo snel mogelijk van af zijn. Gelukkig zijn er verschillende opties om je van je klachten af te helpen.

Wat is de oorzaak van een verstopte neus?

In de meeste gevallen krijg je een verstopte neus tijdens een verkoudheid, maar ook allergieën kunnen de boosdoener zijn. In sommige gevallen is de oorzaak echter ernstiger en gaat het om een neuspoliep of zelfs een tumor (goed- of kwaadaardig). Heeft je kindje last van een verstopte neus? Kijk dan eerst goed of er geen klein stukje speelgoed, snoepje of ander object in zit, vooral waneer hij of zij opeens midden op de dag door de mond gaat ademen.

Het voorkomen van een verstopte neus

Zoals met veel dingen is voorkomen beter dan genezen. Een verstopte neus is helaas niet altijd te voorkomen. Als je je ’s avonds nog gezond voelt en de volgende dag wakker wordt met een verkoudheid en een verstopte neus had je dat niet aan kunnen zien komen. Om te proberen een verkoudheid te voorkomen kun je er voor zorgen dat je immuunsysteem sterker wordt. Ga dus gezond eten, beweeg genoeg en stop met roken en te veel alcohol drinken. Ook het binnen krijgen van genoeg vitamines en mineralen is erg belangrijk. Dit is het enige dat de kans op een verkoudheid verkleint, en hiermee dus ook de kans op een verstopte neus.

Hoe kom je van een verstopte neus af?

1. Neusdruppels

Je kunt neusdruppels of neussprays kopen, al zijn deze er niet voor bedoeld om langdurig gebruikt te worden. Volg dus altijd de instructies in de bijsluiter. Als je neusspray of druppels koopt voor je kinderen, let dan goed op de uitleg op de verpakking, sommige mogen pas vanaf een bepaalde leeftijd gebruikt worden. Zie je geen effect of gebruik je liever iets dat je in huis hebt? Dan zijn er een aantal andere dingen die je kunt proberen.

2. Pittige kruiden

Soms merk je wanneer je gekruid eet dat je neus gaat lopen. Als deze dus niet al te zwaar verstopt is kun je wat sambal of cayennepeper aan je maaltijd toevoegen. Ook het ruiken aan door midden gesneden uien kan helpen. Als je de geur niet erg vindt kun je eventueel een in stukken gesneden ui naast je bed zetten. De volgende dag ruikt echter wel heel je kamer naar ui, en dit is misschien niet zo prettig voor degenen in je familie die geen verstopte neus hebben.

3. Warm bad

Een manier waardoor je ook nog eens lekker tot rust kan komen na een lange dag is een warm bad. Voeg wat badolie of een aantal druppels essentiële olie (lavendel of dennenboom) toe, je neus gaat dan als het goed is snel open. Zet een doos met zakdoekjes naast je bad om je neus te kunnen snuiten zodra deze gaat lopen.

4. Warm water met zout

Geen zin of tijd om neusdroppels of dergelijke te halen? Neem dan een theelepel zout en een kopje warm water. Laat het zout hier in oplossen en laat het water tot kamer temperatuur afkoelen. Met een leeg neusdruppel flesje kun je nu je eigen, goedkope, neusdruppel gebruiken.

5. Tijgerbalsem

Wat ook goed helpt is wat tijgerbalsem op een zakdoek smeren en naast je leggen wanneer je gaat slapen. Je kunt ook wat op je borstkast smeren, tenzij je een erg gevoelige of droge huid hebt (dit kan namelijk prikken). Zoals je misschien wel weet is tijgerbalsem goed tegen veel klachten, zoals bijvoorbeeld spierpijn, maar je neus gaat er ook goed van open, altijd handig om in huis te hebben dus!

Wat te doen als je neus verstopt blijft?

Wanneer je het gevoel hebt dat je neus wel erg lang verstopt blijft, ook nadat je verkoudheid over lijkt te zijn of wanneer je niet eens ziek bent geweest, dan kan het slim zijn even bij de huisarts langs te gaan. Deze kan kijken of er iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld een gezwel of een scheef neustussenschot. Raak vooral niet meteen in paniek, in de meeste gevallen is de oorzaak niet ernstig en snel op te lossen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…