Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Neusverstopping

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: een verstopte neus. Vooral in de winter lopen veel mensen te snotteren en omdat ademhalen met een neusverstopping wordt bemoeilijkt, is het erg vervelend om met langere tijd met een neusverstopping rond te lopen. Het is dan ook logisch dat je zo snel mogelijk van je neusverstopping af wil, zodat je zo snel mogelijk weer normaal kan ademen en functioneren. Hoe je zo snel mogelijk van je neusverstopping af komt, lees je in dit artikel.

Wat is een neusverstopping precies?

Een neusverstopping is het niet of weinig doorgankelijk zijn van één of beide neusgaten, waardoor ademen lastiger wordt. Deze verminderde doorgankelijkheid van de neusgaten kan komen door een verkoudheid, maar een neusverstopping kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een allergie zoals hooikoorts. Daarnaast kan men tevens te maken hebben met neusverstopping door een aandoening als neuspoliepen, waardoor de doorgang van de neus kleiner wordt en ademen dus als vanzelf moeilijker gaat.

Kortom: een neusverstopping heeft niet altijd te maken met een verkoudheid, maar kan ook door andere factoren veroorzaakt worden. Toch geldt in de praktijk dat de meeste mensen met een neusverstopping last hebben van deze verstopping door een neusverkoudheid, waarbij men voornamelijk in de winter flink aan het snotteren is.

Wat zijn de symptomen of klachten van een neusverstopping?

Als je een neusverstopping hebt, heb je te maken met enkele symptomen of klachten. Dit betreft de volgende klachten:

  • Een bemoeilijkte ademhaling, vooral als je ligt.
  • Moeite met in slaap komen door de beperkte ademhaling.
  • Benauwdheid.
  • Hoofdpijn.
  • Een pijnlijke keel, omdat men steeds door de mond moet ademen.
  • Een kapotte of gevoelige neus, omdat men steeds de neus snuit.

Heb je voor langere tijd een neusverstopping, dan kan dit voor meer klachten zorgen. Zo kun je door het langdurig door de mond ademen te maken krijgen met een keel- of oorontsteking, omdat je steeds met je mond open moet ademen en de neus niet goed kunt gebruiken. Omdat je natuurlijk wil voorkomen dat je naast een neusverstopping ook te maken krijgt met een keel- of oorontsteking, is het wenselijk om zo snel mogelijk van je neusverstopping af te komen. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande tips.

Tips om een neusverstopping te bestrijden

Wil je jouw neusverstopping zo snel en effectief mogelijk bestrijden, dan kun je onderstaande tips raadplegen. Deze tips vertellen je stuk voor stuk wat je moet doen om zo snel mogelijk van je neusverstopping af te komen.

Tip 1: Gebruik neusspray

Neusspray zorgt ervoor dat de neus open gaat, waardoor je weer vrijer kunt ademen en sneller van je neusverstopping af bent. Houd er wel rekening mee dat je neusspray nooit te lang mag gebruiken, omdat dit anders schadelijk kan zijn voor de neus. Gebruik neusspray daarom nooit langer dan twee weken.

Tip 2: Gebruik neusdruppels

Ben je geen liefhebber van harde neussprays? Gebruik dan neusdruppels voor hetzelfde resultaat. Neusdruppels worden op minder heftige wijze in de neus gespoten, maar hebben hetzelfde resultaat.

Tip 3: Ga met je gezicht boven heet water hangen (stomen)

Hierdoor gaat je neus open en blijft deze ook voor langere tijd open. En door aan het hete water nog wat eucalyptus toe te voegen, gaat je neus nog sneller open.