Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kleuren van Snot en Slijm: Geel, Groen, Zwart of Rood

Bram
5 min read

 

Veel mensen houden er helemaal geen rekening mee, maar de kleur van je slijm of snot zegt veel over wat er op dit moment speelt in je lichaam. Zo kan de kleur van jouw slijm of snot aangeven dat je te maken hebt met een virus, een infectie of dat je andere klachten hebt die je door een dokter moet laten onderzoeken. Snuit dus niet zomaar je neus zonder de kleur van het slijm te controleren, want het slijm in je neus is een belangrijk controlemiddel voor jouw gezondheid. 

Wat je slijm of snot precies over jouw gezondheid kan zeggen door naar de kleur van het slijm te kijken, lees je in dit artikel. Zo wordt er in dit artikel beschreven wat geel slijm zegt over jouw gezondheid, wat groen slijm over je lichaam zegt en wat er met je lichaam aan de hand is als je zwart of rood slijm hebt. 

Geel slijm

Als je te maken hebt met geel slijm in je neus, dan kan dit betekenen dat je een infectie aan de bijholte te pakken hebt. Lichtgeel of felgeel slijm in je neus betekent vaak dat je lichaam tegen een infectie aan het vechten is en in de meeste gevallen gaat het om een infectie die te maken heeft met een verkoudheid. In de meeste gevallen is het slijm eerst wat fel, maar zal het na enkele dagen een stuk donkerder worden. 

De reden dat je slijm geel is als je te maken hebt met een infectie, heeft te maken met het feit dat de bacterie achter de infectie ene goudachtig soort slijm aanmaakt. Zie je dit slijm in het snot dat uit je neus komt, dan betekent dat de bacterie aanwezig is in jouw lichaam en je tegen een verkoudheid aan zit of mogelijk al verkouden bent.

Heb je donkergeel slijm, dan kan dit betekenen dat je te maken hebt met bronchitis of een andere infectie in de borststreek. Je hoeft niet meteen naar de dokter als je geel slijm in de neus hebt, want je lichaam is hier op dit moment juist tegen aan het vechten. Alleen als de klachten een week lang aanhouden, kun je naar de dokter gaan om een middeltje te krijgen en de verkoudheid of infectie in de borst sneller te laten verdwijnen. 

Groen slijm

Heb je groen slijm in de neus, dan is dit een teken van een infectie door een bacterie of een schimmel. De groene kleur van het slijm wordt veroorzaakt door een type witte bloedcel, ook wel leukocyten genoemd. De witte bloedcellen die de groene kleur van het slijm veroorzaken, hebben een afwerende functie en moeten het lichaam beschermen tegen alles wat lichaamsvreemd en mogelijk gevaarlijk is. 

Over het algemeen is de groene kleur van het slijm de eerste dagen lichtgroen, waarna de kleur van het slijm langzaam zal veranderen naar een donkere kleur groen. Houden deze symptomen een week aan of worden de symptomen erger, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ook als je koorts krijgt en tegelijkertijd te maken hebt met groen slijm, is het verstandig om naar de dokter te gaan. 

Zwart slijm

Zwart slijm komt niet vaak voor, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is dat het slijm een donkergrijze of zware kleur krijgt. De meeste mensen die met zwart slijm te maken krijgen, hebben deze kleur slijm door afvalstoffen in de lucht. Deze afvalstoffen ademen zij in, waarna het slijm in de neus vanzelf zwart of donkergrijs kleurt. Dit komt omdat het slijm er alles aan doet om de afvalstoffen niet in het lichaam terecht te laten komen, waardoor een groot deel van de afvalstoffen al in de neus opgevangen worden en het slijm hierdoor zwart kleurt. 

Rood slijm

Heb je rood slijm in de neus, dan betekent dit vaak dat er bloed in het slijm aanwezig is. Het hoeft niet altijd felrood te zijn, maar het kan ook om een lichtrode kleur of een donkerbruine kleur gaan. Als je slijm een beetje rood of bruin gekleurd is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Er kan namelijk bloed in het slijm gekomen zijn door een kleine ontsteking in de sinussen met een kleine bloeding tot gevolg, maar ook door een schrale plek in de neus of door een stukje beschadigde huid.

Ga naar de dokter met rood slijm in de neus als:

  1. De symptomen langer dan een week aanhouden
  2. Je te maken krijgt met koorts
  3. Je roze of rood slijm ophoest, want dit kan een teken zijn van bronchitis
  4. Je bloed op moet hoesten

Twijfel je of je naar de dokter moet gaan met jouw rode of roodbruine slijm? Dan is het beter om voor de zekerheid een afspraak in te plannen, zodat je zeker weet dat er niets aan de hand is en meteen geholpen kan worden als er wel sprake is van een medisch probleem. 

Door Bram

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…