Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Neusinfectie

Een neusinfectie is een ontsteking van de huid op of bij de neus. Hoewel veel mensen denken dat een neusinfectie iets te maken heeft met verkoudheid, is dit dus niet waar. Een neusinfectie duidt enkel en alleen op een ontsteking (of infectie) van de huid rond of op de neus.

Hoe ontstaat een neusinfectie?

Een neusinfectie ontstaat in de meeste gevallen door een besmetting met bacteriën. Deze bacteriën besmetten in de meeste gevallen één van de neusvleugels, waar vervolgens een pijnlijk bultje ontstaat. Ook kan er in plaats van een bultje een nat plekje met korsten ontstaan, of kan er een steenpuist ontstaan. Tot slot is het tevens mogelijk dat er na de besmetting krentenbaard wordt gevormd op of rondom de neus. Ook dit wordt veroorzaakt door een infectie van bacteriën.

Is een neusinfectie besmettelijk?

De bacteriën die de neusinfectie veroorzaken, kunnen zich gemakkelijk verspreiden om op een andere plaats van het lichaam schade aan te richten. Neusinfecties zijn dus zeker besmettelijk.

Daarnaast is het zelfs mogelijk om iemand met een neusinfectie te besmetten als er bij jezelf nog geen neusinfectie zichtbaar is. Dit kan komen omdat je dan drager bent van de bacteriën die de neusinfectie veroorzaken (de zogeheten stafylokokken bacterie), die je over kan dragen naar iemand anders. Bij deze andere persoon kan er vervolgens wel een neusinfectie ontstaan, terwijl je zelf nooit een neusinfectie hebt gehad of krijgt.

De symptomen van een neusinfectie

Om een neusinfectie tijdig te herkennen en ervoor te zorgen dat jouw neusinfectie zich niet verspreid of andere mensen besmet, kun je letten op de volgende symptomen van een neusinfectie:

  • Er ontstaat een pijnlijk bultje op of rondom de neus.
  • Er onstaat een nat plekje op of rondom de neus.
  • Er ontstaat een steenpuist op of rondom de neus.
  • Er ontstaat krentenbaard op of rondom de neus.
  • Er ontstaat een geel korstje op of rondom de neus.

Zoals je ziet, heeft verkoudheid dus niets te maken met een neusinfectie. De symptomen van een neusinfectie zijn dan ook enkel en alleen op de huid op of rondom de neus te zien.

Wat moet ik doen bij een neusinfectie?

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande symptomen en denk je dat je te maken hebt met een neusinfectie? Onderneem dan enkele acties om zo snel mogelijk van jouw neusinfectie af te komen en ervoor te zorgen dat de neusinfectie zich niet verspreidt. Omdat een neusinfectie erg besmettelijk is, is het ten eerste belangrijk om de plek van de neusinfectie af te dekken met een pleister of gaasje. Op deze manier voorkom je niet alleen dat de neusinfectie zich verspreidt over de rest van je lichaam, maar voorkom je ook dat je met jouw neusinfectie anderen besmet.

Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk aan de plek van de neusinfectie te komen en om je handen regelmatig met water en zeep te wassen. Zorg er hierbij voor dat je een eigen handoek gebruikt en dat je deze dagelijks verschoont, zodat de bacterie zich niet goed kan verspreiden.

In feite moet de neusinfectie vanzelf verdwijnen. Wil je dit proces bevorderen, dan kun je speciale neuszalf voor neusinfecties gebruiken om de neusinfectie sneller te bestrijden.