De oorzaak van een neusbloeding moet natuurlijk altijd achterhaalt worden. Als het om simpelweg domme pech gaat of een eenvoudige tik tegen de neus dan kan je gewoon een standaard behandeling toepassen. Deze behandeling wordt bijna altijd als eerste hulp uitgevoerd. Als er meer aan de hand is zoals een mogelijke situatie van hersenletsel of een hoge bloeddruk dan is deze behandeling niet voldoende. Het is dan verstandig om een arts op te zoeken om je te laten behandelen aan de oorzaak van de neusbloeding. Vaak dient er dan verder onderzoek gedaan te worden naar de veroorzaker van de neusbloeding voordat de arts gaat beginnen met behandelen.
Eerste hulp bij een Bloedneus / Neusbloeding
Een simpele neusbloeding kan al snel tijdens het sporten ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je een voorwerp op je neus gekregen hebt of omdat je een stomp van een tegenstander hebt gekregen. Eerste hulp bij een neusbloeding is dan ook belangrijk om het bloed te stelpen en de neusbloeding te stoppen. De volgende stappen worden bij de eerste hulp bij een neusbloeding ondernomen:
- Het hoofd wordt voorover gebogen om niet in het bloed te stikken.
- De neus wordt dichtgeknepen terwijl het slachtoffer door de mond heen ademt.
- Hou de neus vijf tot tien minuten dichtgeknepen.
- Is de bloedneus nu verholpen? Dan kan je voorzichtig verder gaan sporten.
- Is de bloedneus niet verholpen? Herhaal dan hetzelfde proces nogmaals.
- Als de bloedneus na twintig minuten nog niet verholpen is dan dient er een arts worden ingeschakeld.
- Ga absoluut geen tampon of watten in de neus stoppen. De haarvaartjes kunnen zo extra beschadigd worden.
Posterieure bloedneus
Als je veel pech hebt dan kan je tijdens het sporten last krijgen van een posterieure bloedneus. Dit is in principe een bloeding in de neus alleen zit de bloeding veel hoger en dieper in de neusholte. Dit kan ontstaan door een tik tegen de bovenkant van de neus of door een overmatig gebruik van neusspray. Het nadeel van een posterieure bloedneus is dat het bloed niet uit één of twee neusgaten komt. Het bloed stroomt nu via de achterkant van de mond naar de keel omlaag. Voor dit soort bloedneuzen is medische hulp noodzakelijk. Je kan dit helaas niet even zelf oplossen. Hiervoor dient dus de hulp van een gespecialiseerd arts te worden ingeschakeld. Het inschakelen van een arts is sowieso verstandig om stikken te voorkomen.
Aders in de neus dichtbranden: De enige manier om de bloedneus te stoppen?
Als je regelmatig zonder reden last hebt van een bloedneus dan kan een arts besluiten om een paar aders weg te halen. Sommige aderen zijn in de toekomst poreus geworden waardoor je veel sneller last krijgt van een bloedneus. Vooral op een wat latere leeftijd ben je hier extra gevoelig voor. Het dichtbranden van de aders kan dan een slimme oplossing zijn om zo een toekomstige bloedneus te voorkomen. Het dichtbranden van de aderen in de neus is slechts een kleine ingreep.
Vaak zijn veel slachtoffers hier bang voor omdat het eng klinkt. Het dichtbranden van de aderen in de neus gebeurd altijd onder een lokale verdoving. Je voelt hier dus helemaal niets van als de dokter aan de slag gaat. Vaak is het dichtbranden van de aders een slimme oplossing om zo neusbloedingen in de toekomst te voorkomen.
Behandelen neusbloeding met letsel
Bij letsel gaat het in eerste instantie niet om het stelpen van de neusbloeding. Het is vooral belangrijk dat het slachtoffer gestabiliseerd wordt en het noodnummer gebeld wordt. Door het noodnummer te bellen kan er hulp voor het slachtoffer geregeld worden. Vaak gaat het hierbij om een hersenschudding, maar het kan ook een schedelbreuk of hersenkneuzing zijn. Pas hier dus mee op als je de symptomen herkent.