Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een Neusbloeding / Bloedneus voorkomen

Olivier
4 min read

Een neusbloeding kan je natuurlijk lang niet altijd voorkomen. Als er per ongeluk iemand tegen je aanbotst en je loopt hierdoor een bloedneus op dan doe je hier natuurlijk helemaal niets aan. Toch zijn er bepaalde sporters wel gevoeliger voor een neusbloeding. Ze kunnen een neusbloeding wel voorkomen door bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Door je voor te bereiden op een neusbloeding als je er regelmatig last van hebt kan je voorkomen dat je tijdens het sporten een bloeding krijgt. Er zijn namelijk genoeg dingen die je zelf kan doen om geen bloeding meer te krijgen tijdens het sporten.

Bloeddruk

De bloeddruk kan een belangrijke oorzaak zijn waarom je steeds last hebt van een bloedneus. Het is voor jezelf belangrijk te achterhalen of een bloedneus je enige klachten zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je nog meer klachten hebt tijdens de bloedneus. Heb je bijvoorbeeld last van hartkloppingen of andere kwalen? Dan is de kans groot dat je last hebt van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een bloedneus tijdens het sporten.

Krijg je regelmatig last van een bloedneus tijdens of buiten het sporten en voel je hierbij hartkloppingen? Het is verstandig om dan je bloeddruk te laten meten bij de huisarts. Sommige sportscholen hebben hun eigen meetapparatuur waar je dit eventueel ook kan testen. De arts is echter de meest geschikte plek omdat deze ook medicijnen kan voorschrijven tegen een hoge bloeddruk.

Geneesmiddelen

Veel sporters beseffen niet dat bepaalde medicijnen van invloed kunnen zijn op je bloedneus. Zo zijn een aantal medicijnen een soort van bloed verdunnendS. Deze medicijnen geven het effect dat je veel sneller een bloedneus hebt. Naast het feit dat je sneller een bloedneus hebt kan je ook nog eens last krijgen van lange bloedneuzen. Dit betekend dat er vaak een arts aan te pas moet komen om de bloedneus te stelpen. Natuurlijk wil je dit liever niet en vooral niet tijdens een belangrijke wedstrijd. Het is belangrijk om je arts te informeren over het aantal bloedneuzen tijdens het sporten. Vaak kan een aanpassing in de medicijnen al verandering bieden. Ineens blijkt de bloedneus tijdens het sporten verledentijd.

Sportiviteit

Sommige tegenstanders of teamgenoten gaan zo op in het spel dat ze expres een bloedneus veroorzaken. Het is belangrijk dat je altijd sportiviteit in acht neemt. Ga dus niet expres op de neus van een tegenstander inhakken of iemand opzettelijk letsel geven. Fair play is belangrijk om de sport leuk en gezond te houden. Speel dan ook altijd volgens de regels en ga niet andere uitdagen om dit niet te doen. Ongelukken kunnen schadelijk zijn voor jezelf en voor anderen. Daarnaast wil je natuurlijk niet bekend staan als een speler die niet sportief speelt.

Vechtsporten

Bij het beoefenen van vechtsporten heb je natuurlijk een grote kans op een neusbloeding. De kans is groot dat de tegenstander een goede tik uitdeelt. Het is belangrijk om je neus en lichaam tijdens het sporten te beschermen. Eventueel kan je hiervoor een helm dragen met een speciale neusbescherming. Deze neusbescherming zorgt ervoor dat je neus wel tegen een dergelijke tik kan.

Tips tegen overgevoeligheid voor een Neusbloeding

  • Peuter niet in je neus.
  • Maak niet te lang gebruik van neusspray deze kunnen de haarvaatjes dun maken.
  • Ben je verkouden? Snuit je neus dan zachtjes zo voorkom je schade.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je woning of tijdens je training. 
  • Heb je veel broze bloedvaten in je neus? Je huisarts kan deze onder lokale verdoving dichtbranden, waardoor je minder snel een neusbloeding hebt. 
  • Stop geen dingen in je neus zo kan je nog vaker last krijgen van neusbloedingen in de toekomst
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…