Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stoppen met Neuspeuteren: Beste Tips!

Olivier
5 min read

Neuspeuteren in het openbaar wordt als een vieze gewoonte gezien. De meeste mensen vinden het afstotend. Toch peutert ieder mens wel eens in zijn of haar neus. Zo doe je dit wel eens als je in bed ligt of als je onder de douche staat. De ene mens peutert meer in zijn neus dan de ander. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid snot die iemand aanmaakt en hoeveel vuil er in de neus terechtkomt.

Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat er iets in je neus zit, dat je er niet uit krijgt door gewoon te snuiten. De enige oplossing om het korstje, velletje of stofje dan te verwijderen, is door te neuspeuteren. Echter, bij sommige mensen kan dit een vaste gewoonte worden, die gaat overheersen. Dit heeft weer negatieve gevolgen. Zo kunnen er neusklachten of andere problemen ontstaan.

Als iemand veel in zijn of haar neus peutert, dan kan dit tot een beschadiging van het neusslijmvlies en de kleine bloedvaatjes leiden. Hierdoor ontstaat er weer een bloedneus. Door de beschadigingen kunnen er weer infecties in de neus ontstaan. Iets dat weer erg vervelend is.

Manieren om te stoppen

Er zijn een aantal manieren om van neuspeuteren af te komen. Zo kun je hiermee stoppen door:

  • De oorzaak te achterhalen
  • Stress te vermijden
  • Je neus elke dag goed te reinigen
  • Je gedrag te veranderen
  • Handschoenen te dragen
  • Praat tegen jezelf en denk na
  • Vraag om hulp
  • Gebruik een zakdoek

De oorzaak achterhalen

Het is makkelijker om te stoppen met neuspeuteren, als je weet waarom je het doet. Probeer de oorzaak dus te achterhalen. Zo kan het zijn dat je ermee bent begonnen, omdat je jezelf hier comfortabel bij voelt. Of misschien doe je het gewoon uit verveling. Het kan echter ook zo zijn, dat je steeds het gevoel hebt dat er iets in je neus zit. Als dit zo is, kun je het beste even naar je huisarts gaan.

Stress vermijden

Stress is nergens goed voor. Dit kan de reden zijn dat je veel in je neus peutert. Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Of zoek een manier om tot ontspanning te komen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of fietsen, volg een yogales of ga naar de sportschool.

Je neus dagelijks reinigen

Door je neus elke dag te spoelen, blijft deze schoon en heb je geen last meer van snotjes, stofjes of velletjes in je neus. Je kunt je neus schoonmaken met een speciaal neusreinigingsmiddel of gewoon met zout water. Er zijn dan geen snot of pulkjes meer in je neus, waardoor het niet meer mogelijk is om te peuteren. Heb je last van neusharen? Dan is het een tip om deze haren te verwijderen met een elektronische neushaartrimmer. Bij veel neushaar, blijven de snotjes namelijk in de haartjes zitten en wordt de behoefte aan peuteren groter.

Je gedrag veranderen

Door je bewust te worden van het feit dat je in je neus peutert, kun je je gedrag veranderen. Probeer iets te vinden waarmee je het peuteren vervangt. Als je vooral in je neus peutert als je je verveelt of als je stress hebt, is het zinvol om iets anders te doen. Ga lezen, puzzelen of speel een spel.

Handschoenen dragen

Met handschoenen aan wordt het onmogelijk om in je neus te zitten. Verder kunnen pleisters ook helpen om je te weerhouden van deze slechte gewoonte. Of smeer iets op je vingers dat vies ruikt.

Praat tegen jezelf en denk erover na

Zeg steeds tegen jezelf dat je met neuspeuteren bent gestopt. Zeg bijvoorbeeld hardop tegen jezelf in de spiegel: “Ik peuter niet meer in mijn neus. Deze is schoon.“ Je wordt hier bewuster van. Denk er ook eens over na wat je doet als je in je neus peutert. Via je vingertoppen breng je weer veel nieuwe, vieze bacteriën en chemicaliën in je neus. Iets dat natuurlijk heel erg smerig is. Op elke plek zitten bacteriën die in je neus en je lichaam terecht kunnen komen.

Vraag om hulp

Je kunt ook aan andere mensen, zoals je familie of vrienden, vragen om je te helpen bij het stoppen met neuspeuteren. Vraag hen of ze erop willen letten dat je dit niet doet. Als ze zien dat je in je neus peutert, kunnen ze hier iets van zeggen. Zo word je er meer bewust van gemaakt en wordt het makkelijker voor je om ermee te stoppen.

Gebruik een zakdoek

Heb je toch de neiging om in je neus te peuteren? Gebruik dan een zakdoek. Zo komen er geen vieze bacteriën in je neus terecht. Als je wilt weten of je neus goed schoon is, kun je deze ook even snuiten. Zorg ervoor dat je altijd zakdoeken bij de hand hebt. Zo voorkom je dat je met je vingers in je neus peutert.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…