Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijholte-/voorhoofdsholteontsteking

Milan
5 min read

De bijholten zijn holle ruimtes die zich achter de neus bevinden, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Aan de beide kanten van het hoofd zitten vier holten, namelijk de voorhoofdsholte, de zeefbeenholte, de wiggebeenholte en de kaakholte. Er wordt gesproken over een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking als het slijmvlies in een of meerdere ruimtes van de bijholten ontstoken is. Omdat de holtes met elkaar in verbinding staan, raken er vaak meerdere holtes ontstoken. Dit betekent dat de bijholteontsteking en de voorhoofdsholteontsteking vaak tegelijkertijd voorkomen.

Op deze pagina lees je meer over de bijholte-/voorhoofdsholteontsteking. Zo lees je welke symptomen je ervaart als je deze ontsteking hebt, maar ook hoe de ontsteking ontstaat en wat je kunt doen als je een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking hebt.

De symptomen of klachten van een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking

De belangrijkste verschijnselen van een bijholte- en voorhoofdsholteontsteking zijn pijn in het voorhoofd, pij in de bovenkaken en/of pijn achter de ogen. Ook kun je te maken hebben met een drukkend gevoel in het hoofd en kunnen de kiezen pijnlijk aanvoelen bij het kauwen. Doorgaans krijg je niet zomaar een bijholte- en/of voorhoofdsholteontsteking, maar is hier een verkoudheid aan vooraf gegaan. Dit betekent dat je van tevoren vaak last hebt van een verstopte neus en overtollig slijm.
De pijn die je ervaart als je een bijholte- en/of voorhoofdsholteontsteking hebt, is het ergst in de ochtend en wordt erger als je bukt. Dit komt omdat er in de ochtend meer slijm in de holten zit door het in bed liggen in de nacht en omdat er meer druk op de holten komt te staan als je bukt.

Het ontstaan van een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking

Doorgaans ontstaat een ontsteking in de bijholte en/of de voorhoofdsholte aansluitend op een verkoudheid. Door de verkoudheid is het neusslijmvlies namelijk gezwollen en deze zwelling zet zich door in de afvoerkanaaltjes die naar de bijholten lopen. De slijmvliezen kunnen de afvalproducten niet meer kwijt, de weerstand van de slijmvliezen vermindert en virussen en bacteriën kunnen gemakkelijker toeslaan. Het gevolg: een ontsteking in de bijholte en/of voorhoofdsholte, die in 75 procent van de gevallen door een bacterie veroorzaakt wordt.

Ik heb een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking: twee handige tips

Heb je op dit moment te maken met een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking? Dan is het doorgaans een kwestie van wachten tot de klachten minder worden, wat gemiddeld gezien een week duurt. Wel kun je twee dingen doen om de klachten in de tussentijd te verminderen en de ontsteking(en) wat meer draagbaar te maken. Welke dingen dit zijn, lees je in onderstaande tips.

Tip 1: druppel de neus met zout water

Door de neus met zout water te druppelen, neemt de zwelling van het slijmvlies in de neus en in de bijholten af. Hierdoor kunnen de afvalproducten eindelijk worden afgevoerd, waardoor de ontsteking vanzelf minder wordt. Je maakt gebruik van zoutwater-neusdruppels om de neus te druppelen en deze kun je gewoon bij de drogist of apotheek kopen.

Je druppelt de neus door de volgende stappen te volgen:

  1. Buig je hoofd achterover.
  2. Druppel het zoute water in één neusgat.
  3. Doe hetzelfde met het andere neusgat.

Omdat het zoute water even zout is als het vocht in je lichaam, kun je deze neusdruppels onbeperkt gebruiken.

Tip 2: stomen

Wat je ook kunt doen om je klachten te verminderen, is stomen. Door te stomen, wordt het slijm in de neus en bijholten automatisch durnner en hierdoor kan het slijm gemakkelijker het lichaam uit.

Stomen is erg gemakkelijk. Je vult een kom vol kokend water, je gaat boven de kom hangen en je ademt de hete en vochtige lucht door de neus in. Je kunt het beste nog een handdoek over je hoofd hangen, zodat de hete en vochtige lucht alleen via jouw neus weg kan. Heb je geen handdoek over je hoofd hangen, dan gaat een groot deel van de hete lucht verloren.

Eventueel kun je bepaalde middelen aan het hete water toevoegen, zoals kamille. Het toevoegen van menthol, rhinocaps en andere chemische middelen wordt afgeraden.

Naar de dokter met een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking

Over het algemeen gaat een bijholte-/voorhoofdsholteontsteking vanzelf over en hoef je hiermee niet naar de dokter. Blijven de klachten echter een week aanhouden of heb je ook koorts, dan is het beter om wel naar de dokter te gaan. Mogelijk is er meer aan de hand en door naar de dokter te gaan, kun je dit laten onderzoeken. Heb je nog geen week last van een ontsteking in de bijholten en/of de voorhoofdsholte, dan hoef je niet naar de dokter te gaan.

 

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…