It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Neus- en Bijholte ontsteking (Sinusitis – Rhinosinusitis – Neusbijholteontsteking)

Olivier
5 min read

Een normale verkoudheid kan bijna ongemerkt overgaan in een neusbijholteontsteking (ook wel sinusitis of rhinosinustis genoemd). Een verkoudheid gaat meestal gewoon weer over; een neusbijholteontsteking van ernstiger aard. In geval van een neusbijholteontsteking is het zachte weefsel in de bijholte ontstoken. De bijholten bevinden zich in je gezicht en schedel en zijn gevuld met lucht. De neusbijholten bevinden zich naast en boven je neus. Deze staan in directe verbinding met de neusholte.

Een bijholteontsteking kan van kortdurende aard, of van langdurige aard zijn. In het eerste geval wordt dit een acute bijholteontsteking genoemd. Een acute bijholteontsteking ontstaat meestal na een verkoudheid, maar kan ook optreden door middel van een allergische reactie of door middel van vervuiling van de lucht. De tweede variant wordt een chronische bijholteontsteking genoemd. Er wordt van een chronische bijholteontsteking gesproken, wanneer de bijholteontsteking langer dan twaalf weken aanhoudt.

Uiterlijke en lichamelijke kenmerken

Zoals gezegd kan een neusbijholteontsteking ontstaan na een verkoudheid, en de symptomen zijn dan ook vergelijkbaar met de symptomen die je hebt als je verkouden bent. Zo raakt je neus verstopt door opgezet slijm in de neus. Daardoor ontstaat snot, dat zich uit in een loopneus. Dit snot kan uiteindelijk ook in je keel belanden. Door het opgezette slijmvlies in de neus kun je minder goed geuren ruiken of smaken proeven, en door het slijm dat in je keel belandt, kan je veel moeten hoesten of last krijgen van je keel.

Tot zover zijn dit normale klachten die je ook hebt als je verkouden bent. Bij een neusbijholteontsteking hoopt het slijm zich echter ook in de bijholten op en ontstaan er ontstekingen in de bijholten. Daardoor kan je hoofdpijn boven je ogen, en onder je ogen krijgen, of een bepaalde druk rond deze gebieden ervaren. Je kan ook merken dat je een neusbijholteontsteking hebt, doordat je snot geel van kleur is of vlekkerig is. Bij een ernstige neusbijholteontsteking kan de ontsteking zich ook buiten de bijholten uitbreiden. Je kan dan last krijgen van (hoge) koorts, waardoor je ernstige hoofdpijn krijgt en je een beetje suf gaat voelen. Daarnaast is het mogelijk dat je oog rood wordt en gaat opzwellen.

De oorzaken van neusbijholteontsteking

Volgens specialisten zijn er vijf mogelijke oorzaken van bijholteontsteking. Hieronder sommen we deze oorzaken kort op:

  • Anatomie
  • Je levensfase of levensstijl
  • Stoornissen in de ontwikkeling
  • Infecties en ontstekingen
  • Tumoren in de bijholten en neus

Allereerst kan een afwijkend tussenschot of het feit dat je vergrote neusschelpen hebt bijdragen aan het ontstaan van een neusbijholteontsteking. Daarnaast kan je levensstijl invloed hebben op het ontstaan van een (neus)bijholteontsteking: rook je bijvoorbeeld? Door te roken of zelfs door mee te roken wordt het weefsel dat zich in je neus bevindt dikker, waardoor het slijm trager wordt afgevoerd en de bacteriën de tijd hebben om te groeien. Of werk je bijvoorbeeld met kinderen? Door veel contact met jongere kinderen wordt je automatisch eerder blootgesteld aan verkoudheden en bepaalde infecties. Ook als je zwanger bent, heb je een hogere kans op het ontsteken van je bijholtes.

Bovendien bevorderen virale en bacteriële infecties, bepaalde allergieën, schimmelinfecties en poliepen de ontsteking. Dergelijke bacteriën kunnen in je bijholtes terechtkomen door in vervuild water te zwemmen. Ook taaislijmziekte (ook wel cystic fibrosis genoemd) maakt dat je sneller een ontsteking krijgt in de bijholtes. Als laatste kunnen tumoren afvoerkanalen blokkeren, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

De behandeling van neusbijholteontsteking

Een neusbijholteontsteking kan op twee manieren verholpen worden. De eerste manier is door middel van medicijnen proberen de zwellingen en ontstekingen te verhelpen. De tweede manier, als de eerste manier faalt, is het opereren van de neusbijholten.

Medicijnen die worden gebruikt om de zwelling in de neus te verhelpen, waardoor de holten die verstopt zijn weer geleegd en hol kunnen worden, is xylometazoline. Xylometazoline zit bijvoorbeeld in neusdruppels en neussprays. Als je echter langer dan een week last hebt van de klachten, is het verstandig om een neusspray met corticosteroïden (dit zijn ontstekingsremmers) te gebruiken. Corticosteroïden zijn ook verkrijgbaar in tabletten. De tabletten worden meestal voorgeschreven als je ook poliepen in je neus hebt.

Wat ook altijd goed helpt bij een neusbijholteontsteking, is een goed stoombad. Je kunt daarnaast je neus spoelen met behulp van een zoutoplossing. Als de klachten verergeren of aanhouden, kan er ook een antibioticakuur voorgeschreven worden. Je arts zal je hierover inlichten en gericht advies kunnen geven. Mocht zelfs de antibiotica niet werken (een kuur kan enkele weken in beslag nemen), kan besloten worden tot het opereren van de neusbijholten.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...