Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijholteontsteking symptomen behandelen

Milan
5 min read

 Een bijholteontsteking is een ontsteking in de bijholten die vaak ontstaat als het gevolg van een verkoudheid. Zowel kinderen als volwassenen kunnen ermee te maken krijgen en als je een bijholteontsteking hebt, kan dit erg vervelend zijn. Zo ervaar je diverse vervelende klachten, die ongeveer een week aanhouden. Welke klachten je hebt als je een bijholteontsteking hebt en hoe je deze klachten zelf kunt verminderen om de bijholteontsteking wat draaglijker te maken, lees je in dit artikel.

De symptomen van een bijholteontsteking

Een bijholteontsteking wordt vaak verward met een forse verkoudheid en dit komt niet alleen omdat de ontsteking vaak ontstaat na een verkoudheid, maar ook omdat sommige symptomen met elkaar overeen komen. Toch is een bijholteontsteking iets heel anders dan een verkoudheid, simpelweg omdat een verkoudheid minder heftig is dan een bijholteontsteking.

De belangrijkste symptomen van een bijholteontsteking, zijn de volgende:

In zeldzame gevallen kan de infectie zich verspreiden. Dit betekent dat de ogen rood en gezwollen kunnen worden, omdat de ogen ook ontstoken geraakt zijn door het verspreiden van de infectie.

De symptomen van een bijholteontsteking behandelen: acht handige tips

Als je een bijholteontsteking hebt, hoef je hier vaak niet mee naar de dokter. Dit komt omdat de ontsteking vanzelf over gaat, vaak binnen een week tijd. Daar komt nog bij dat de dokter geen antibiotica voor kan schrijven om de ontsteking te verminderen, omdat een bijholteontsteking hier vaak niet op reageert.

Heb je geen zin om een week lang met klachten rond te blijven lopen en op deze manier te wachten tot de ontsteking voorbij gaat? Dan zijn er diverse dingen die je zelf kunt doen om de ontsteking te verminderen. Welke dingen dit zijn, lees je in onderstaande acht tips.

Tip 1: verminder de pijnklachten

Verminder klachten zoals de bonzende hoofdpijn die je hebt als je een bijholteontsteking hebt, door een pijnstiller in te nemen. Houd bij het gebruik van pijnstillers wel altijd de maximaal de aanbevolen hoeveelheid aan, zodat je niet te veel pijnstillers inneemt.

Tip 2: spoel de neus met zout water

Dan kunnen de afvalstoffen weer wegspoelen en wordt de ontsteking minder. Je kunt een kant-en-klare zoutoplossing kopen voor het spoelen van de neus, maar je kunt ook 9 gram zout in een liter water oplossen om je eigen zoutoplossing te maken. Je kunt de zoutoplossing druppelen, maar je kunt hem ook opsnuiven.

Tip 3: stoom je neus regelmatig

Zo zal het slijm dunner worden. Ga boven een bak met kokend water hangen (eventueel met een beetje kamille in het water) en leg een handdoek over je hoofd. Blijf er tien minuten boven hangen en adem diep in door de neus, zodat de stoom in je neus komt.

Tip 4: gebruik een neusspray of neusdruppels 

Gebruik ze om het neusslijmvlies te verdunnen en ervoor te zorgen dat je minder verkouden bent. Is het slijmvlies dunner, dan kun je gemakkelijker je neus snuiten en zo worden de klachten minder.

Tip 5: snuit regelmatig

Maar doe dit wel voorzichtig. Snuit je te hard, dan kunnen de slijmvliezen in de neus beschadigd raken.

Tip 6: kleed je warm aan

Een bijholteontsteking is vaak het gevolg van een verkoudheid en als je verkouden bent, moet je je warm kleden. Ook is het belangrijk om niet te veel met te veel temperatuurswisselingen te maken te krijgen, dus kleed je warm en ga vooral niet te veel naar buiten als het echt koud is.

Tip 7: drink veel water

Door water te drinken, hydrateer je je lichaam. Door je lichaam te hydrateren, wordt het slijmvlies dunner. Hierdoor kan het slijmvlies beter vloeien en zit je neus minder vaak dicht. Wij raden je aan om voornamelijk water en groene thee te drinken en zo de klachten van de bijholteontsteking te verminderen.

Tip 8: buig zo min mogelijk voorover

Door met je hoofd voorover te buigen, krijg je meer hoofdpijn. Dit komt omdat de druk op het hoofd groter wordt.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…