Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Keelpijn: Oorzaken en remedies

Elise
4 min read

Keelpijn is een vaak terugkerende klacht, zeker in de wintermaanden.  Wist je ook dat we het vaakst de huisdokter raadplegen omwille van alle symptomen die met deze pijn gepaard gaan?

De meeste voorkomende oorzaak van keelpijn is een infectie, die viraal of bacterieel van aard kan zijn. De virussen en bacteriën worden meestal door de lucht verspreid en ingeademd. Ook via voorwerpen die je aanraakte en via de handen kun je besmet raken. Meestal is keelpijn een kortdurende klacht,  waar we echter veel hinder van ondervinden.

Virale Infectie

Deze infectie is de meest frequente.  Virale infecties herken je snel omdat er naast keelpijn meestal nog andere klachten voorkomen, zoals hoesten en een neusverkoudheid. Deze infectie treedt meestal op ter hoogte van de bovenste luchtwegen.

Het virus infecteert het slijmvlies in de keelholte (faryngitis). Ook de keelamandelen (tonsillitis) en het strottenhoofd (laryngitis) kunnen ontstoken raken.

Het gebruik van antibiotica heeft in dit geval geen enkel zin, uitgezonderd eventueel voor risicopatiënten (kankerpatiënten, acute reuma, …).

Bacteriële infectie

Ook bacteriën veroorzaken keelontstekingen maar komen gelukkig minder voor. De meest voorkomende bacterie is de bèta-hemolytische streptokok. De arts onderzoekt via een test of de keelpijn veroorzaakt werd door streptokokkeninfectie of door een ander type bacteriën of ziektekiem. In dit geval kan een behandeling met een antibioticum (penicilline en amoxicilline zijn de meest gebruikte geneesmiddelen) wel aangewezen zijn. De antibiotica remmen de verspreiding van bacteriën en infecties af.

Oorzaken van keelpijn

We hebben allemaal wel eens last aan de keel of nek. De een heeft het meerdere keren per jaar en de ander alleen een dag of twee in de winter. Deze ‘normale’ keelpijn is geen zeldzaam verschijnsel. Keelpijn kan natuurlijk ook een symptoom zijn van een andere ziekte, zoals de griep, mazelen, een sinusinfectie of een verkoudheid. De huisarts raadplegen is daarom erg belangrijk om snel de juiste diagnose te stellen en bijgevolg de juiste behandeling te kunnen starten.

Andere oorzaken van keelpijn:

  • Veel en verkeerd gebruik van de stem – bijvoorbeeld schreeuwen of zingen;
  • Continu schrapen van de keel of roken;
  • Slechte voedingsstijl of frequent alcoholgebruik;
  • Langdurige blootstelling aan droge lucht of licht-schadelijke stoffen;
  • Beschadiging door aften, herpes of klierkoorts.

Wanneer met keelpijn naar de arts

Je huisarts raadplegen is bij de minste twijfel erg verstandig en raden we zeker aan. De oorzaken van aandoeningen kunnen legio zijn. In het geval van acute (langdurige) keelpijn is het zeker raadzaam om de huisarts te consulteren in volgende gevallen:

  • Pijn in de hals
  • Erg veel pijn bij het slikken, eten of drinken
  • Koorts
  • Ademhalingsproblemen
  • Keelpijn gaat gepaard met andere symptomen of klachten (bijv. huiduitslag)
  • Meerdere keelontstekingen per jaar
  • Keelpijn verdwijnt niet spontaan na 3 à 5 dagen
  • Indien je lijdt aan een ernstige chronische ziekte (longaandoening, hartpatiënt enz.).

Wat kun je zelf doen?

Een normaal gezond persoon kan volledig zelf genezen door gewoon voldoende te rusten en ‘uit te zieken’. Veel drinken is aangewezen, warm of koud is niet zo belangrijk. Warme kruidenthee met honing werkt verzachtend, koude dranken verlichten eveneens de pijn. Zacht voedsel (pasta) eten of gemixt eten zal minder pijnlijk zijn voor de keel. Keelsprays en gewone pijnstillers (paracetamol) helpen je natuurlijk ook en je zult zeker geen last van bijwerkingen ondervinden. Vraag raad aan je apotheker.

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…