Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Keelontsteking: Duur, Besmettelijkheid en Antibiotica

Olivier
5 min read

Wanneer je last hebt van keelontsteking, dan is het vooral belangrijk om goed te rusten en te zorgen dat je voldoende van de voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft om de strijd tegen het virus of de bacteriën te kunnen leveren. Zijn er nog andere dingen die je kunt doen? Bijvoorbeeld om een besmetting tegen te gaan? Is keelontsteking eigenlijk wel besmettelijk? En waarom is het niet aan te raden om te snel met klachten van keelpijn naar de dokter te gaan? Je leest het hier.

Is het besmettelijk?

Er zijn verschillende manieren waarop keelpijn kan ontstaan. Zo kan het ontstaan doordat je keel overbelast is geraakt, bijvoorbeeld op een feestje waar je hard moest praten en waar er veel gerookt werd. In dat geval is er geen sprake van een keelontsteking. Een keelontsteking kan alleen veroorzaakt worden door een bacterie of virus. Een virus is van deze twee veruit het vaakst de boosdoener. Wanneer er sprake is van een keelontsteking, dan is deze altijd besmettelijk. Dat is ook de reden waarom jij deze gekregen hebt. Virussen worden overgedragen door de lucht. Hier kun je dus niet zoveel tegen doen, behalve ervoor zorgen dat je weerstand hoog genoeg is, zodat je niet ziek wordt van dit virus.

Als je last hebt van een virus, is het dus verstandig als je naasten ervoor zorgen dat ze goed eten en rusten en dat hun weerstand hoog is, zo nodig door gebruik van vitaminepillen of andere gezondheidsproducten. Ook bacteriën kunnen overspringen van de ene mens naar de andere. Dat gebeurt vooral door aanraking of contact met besmet lichaamsvocht. Zorg er dus altijd voor dat je je handen goed wast en dat je altijd niest of hoest met de handen of een zakdoek voor je mond. Laat niemand anders in contact komen met de zakdoeken die je gebruikt. Houdt anderen op afstand om te zorgen voor zo min mogelijk lichaamscontact. Op deze manier kun je besmetting van je huisgenoten of andere naasten voorkomen.

Een keelontsteking kan lang aanhouden

Wanneer je met keelpijn naar de huisarts gaat, is het vooral afhankelijk van de dokter hoe deze zal reageren. Een goede dokter zal mensen met een keelontsteking echter 9 van de 10 keer naar huis sturen met het advies goed te rusten en te proberen aan te sterken. Vooral wanneer je binnen de eerste twee weken na het ontstaan van de pijn naar de dokter gaat en er geen andere gezondheidsklachten spelen, zal dit meestal het geval zijn. Een dokter weet namelijk dat het soms wel weken kan duren voordat een keelontsteking helemaal verdwenen is.

Geduld

In de huidige tijd, met ontzettend veel verschillende vormen van techniek en nieuwe uitvindingen om ons heen, verwachten we van de dokter dat hij al onze kwaaltjes kan verhelpen. Geduld is dan vaak ver te zoeken. Toch is het verstandig om je er vooral niet te veel zorgen om te maken, want dat zorgt voor stress en minder slaap, iets wat je lichaam op dat moment juist helemaal niet kan gebruiken. Er bestaan helaas niet overal wondermiddeltjes voor. Ondanks dat het zo ontzettend vervelend is om ziek te zijn en te moeten leven met pijn, kan het soms juist goed zijn voor je lichaam. Wanneer het namelijk tegen verschillende virussen en bacteriën strijdt, maakt je lichaam antistoffen aan tegen deze virussen en bacteriën, waardoor je de volgende keer in het voordeel bent. Je zult niet snel meer ziek worden van hetzelfde virus of dezelfde bacterie.

Gebruik van antibiotica tijdens een keelontsteking

Behalve dat de huisarts weet dat een keelontsteking lang kan duren, is er nog een reden om je naar huis te sturen zonder medicatie voor te schrijven. Dat is namelijk dat een antibioticum het enige middel is dat eventueel kan helpen bij het bestrijden van keelpijn. Een goede dokter zal je dit middel echter niet al te snel voorschrijven. Dat heeft twee redenen. Ten eerste werkt antibiotica alleen bij een bacteriële infectie en, zoals eerder gezegd, is dit maar zelden de oorzaak van een keelontsteking. Meestal is een virus de veroorzaker. Ten tweede kunnen bacteriën hier resistent worden tegen antibiotica.

Resistentie

Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, betekent dit dat de bacteriën zich gaan aanpassen aan de medicatie, waardoor deze geen effect meer heeft op de bacteriën en ze er dus niet meer van dood gaan. Je kunt deze antibiotica dan in de toekomst niet meer gebruiken, ook niet als er zich ernstigere zaken voordoen, waarvoor je ze eigenlijk wel dringend nodig hebt. Het teveel voorschrijven van antibiotica is dus eigenlijk gevaarlijk voor de wereldgezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat er al ontzettend veel verschillende bacteriën zijn die bestand zijn tegen de antibiotica die tot nu toe allemaal ontwikkeld zijn en dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe antibiotica te produceren waar bacteriën niet tegen bestand zijn. Er zijn ook ernstigere ziekten dan keelontsteking en het zou toch heel erg zijn als deze andere ziekten niet meer te genezen zijn, omdat er te vaak antibiotica wordt voorgeschreven voor zaken zoals een keelontsteking, die eigenlijk na verloop van tijd vanzelf over gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…