Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Keelpijn bestrijden

Camille
4 min read

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben en de pijn is dus ook nooit helemaal hetzelfde. Soms voel je alleen een lichte irritatie, maar in andere gevallen is de pijn zo erg dat je moeite hebt met slikken en vaak wordt eten dan onmogelijk en erg pijnlijk. Afhankelijk van de soort keelpijn kan het slim zijn om naar een huisarts te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld amper kunt eten of drinken bestaat de kans dat je uitdroogt en geen energie hebt om beter te worden. In dit geval kan een huisarts kijken wat de oorzaak is en wat je hier het beste tegen kunt doen. Ook wanneer je keelpijn langer dan drie dagen aanhoudt, vooral als je ook koorts hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan.

Oorzaak van keelpijn

Meestal ontstaat keelpijn tijdens de verkoudheid en is het een simpele irritatie. Echter kan het ook zijn dat je een keelontsteking hebt. Dit kan veroorzaakt worden door een virus of een bacterie, een huisarts kan je vertellen of jouw keelontsteking behandeld moet worden met antibiotica of niet.

Wanneer de oorzaak een virus is kun je hier geen medicijnen tegen gebruiken en kun je alleen proberen van de pijn af te komen door wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes te proberen. Ook zijn er sprays en medicijnen om de pijn te verzachten maar dit is vaak ook al mogelijk met natuurlijke producten die geen vervelende bijwerkingen hebben.

Roken of veel alcohol drinken kunnen de keel irriteren en dus ook voor keelpijn zorgen. Maar ook bepaalde medicijnen, allergieën, hete kruiden of dranken en irriterende stoffen willen nog wel eens flinke keelpijn veroorzaken.

Keelpijn voorkomen

Het beste is natuurlijk om keelpijn te voorkomen. Een bacterie of virus kun je natuurlijk nooit helemaal vermijden, maar door je immuunsysteem te versterken is de kans op keelpijn kleiner. Het is dus belangrijk om genoeg water te drinken en gezond en gevarieerd te eten. Ook genoeg bewegen helpt om een sterker immuunsysteem op te bouwen.

Vermijd dingen waardoor je keel geïrriteerd raakt zoals roken, veel alcool drinken, stoffige ruimtes en hete kruiden als je vaak last van keelpijn hebt.

Je keelpijn bestrijden

Als je keelpijn niet te bestrijden is met antibiotica omdat deze is ontstaan door een virus of door irritatie heb je verschillende mogelijkheden. De pijn is vaak te verzachten met simpele dingen die je al in huis hebt of overal kunt kopen.

Neem een aantal keer per dag een halve theelepel honing en laat dit zachtjes in je keel lopen. Dit werkt verzachtend en is lekkerder dan medicijnen of keel sprays tegen de pijn. Als je van thee houdt kun je hier ook een theelepel honing in laten smelten. Dit maakt de thee zoet en zal ook verzachtend werken. Let er wel op dat je de thee wat laat afkoelen, hete dranken kunnen pijnlijk zijn met een geïrriteerde keel.

Ook kun je een soort thee maken van gember. Je doet dit door een stukje gember te schillen en in dunne plakjes te snijden. Breng minimaal één groot glas water aan de kook met de plakjes gember er in. Wanneer het water geel kleurt kun je dit in je mok gieten en eventueel een eetlepel honing toevoegen om het wat zoeter te maken. Neem rustig kleine slokjes en laat deze langzaam door je keel glijden.

Heb je Kamille thee in huis? Neem hier dan een paar koppen per dag van en je keelpijn zal snel verzachten. Met zout water gorgelen klinkt misschien niet erg lekker maar het kan helpen met bepaalde soorten keelpijn. Neem een glas lauw water en roer hier een afgestreken theelepel keukenzout doorheen. Gorgel hier een paar keer per dag mee. Als je een jong kind hebt met keelpijn is het belangrijk eerst te kijken of hij of zij kan gorgelen met normaal water en dit ook netjes uitspuugt. Lukt dit niet? Probeer dan een theelepel honing, of roer dit door wat yoghurt heen.

Conclusie

Heb je keelpijn? Blijf dan zoveel mogelijk binnen wanneer het koud is. Moet je toch naar buiten? Doe dan een warme sjaal om. En blijf vooral veel water drinken, ook wanneer dit pijnlijk is. Je zult namelijk sneller herstellen wanneer je lichaam genoeg vocht binnen krijgt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…